Alkmaar/Texel,
18
november
2022
|
08:15
Europe/Amsterdam

Verduurzamingsproject voor vakantiewoningen Texel

Studenten Werktuigbouwkunde helpen vakantieparken met energiebesparende maatregelen

Project verduurzaming vakantiehuisjes

Hoe verduurzaam je een vakantiehuisje? Hoe zorg je voor duurzame verwarming van ruimte en water? Wat kunnen vakantieparken doen om toekomstbestendig te worden? Voor het antwoord op deze en andere vragen gingen twintig vierdejaarsstudenten Werktuigbouwkunde (WTB) van Hogeschool Inholland Alkmaar dit schooljaar aan de slag. Zij brachten de warmtestromen van verschillende typen recreatiewoningen op Texel in kaart en formuleerden op basis daarvan maatregelen om het energieverbruik verder te verduurzamen.

Hun bevindingen presenteerden zij aan de hand van professionele A1-posters op 11 november aan een jury van geïnteresseerde aanwezigen in het Inholland Innovatielab.

 “Doel was om de studenten te laten rekenen aan energiestromen, (warm) water en lucht”, zegt Henny van der Zee, docent Werktuigbouwkunde en coördinator van het project. “Dus maak energieberekeningen, onderzoek mogelijkheden voor een warmtepomp en pas alles op een slimme manier toe. We hebben gekozen voor Texel omdat men daar de ambitie heeft om zelfvoorzienend te zijn, en daarin zullen dus ook de toeristische voorzieningen hun bijdrage moeten leveren. De verduurzaming van vakantiehuisjes is een van de opgaven waar het eiland zich voor geplaatst ziet.”

Dynamische simulatie
Tijdens een excursie naar vakantiepark De Krim Texel – georganiseerd door twee deeltijdstudenten - kozen de zeven groepjes studenten ieder een vakantiewoningtype uit. Daarvoor maakten zij vervolgens een inschatting van oppervlakte, materiaal en maximale bezetting. Henny: “De opdracht was om een dynamische simulatie te ontwerpen waarin zo’n huisje energetisch wordt doorberekend. Wat is het huidige verbruik? Wat is de typische warmtevraag voor een vakantiehuis? Hoe ga je verwarmen? Hoe zit het met isolatie? Vervolgens maakten de studenten een model in Excel, waarin zij de woning voor een heel jaar konden doorrekenen en waarin zij ook hun eigen duurzame maatregelen konden verwerken. Op basis daarvan bepaalden zij ten slotte hun definitieve energiebesparende voorstel.”

Creatieve oplossingen 
Een extra uitdaging was dat vanwege overbelasting van het energienetwerk zonnepanelen op Texel voorlopig geen optie zijn. Ook mocht er niet worden getornd aan de zorgeloze-vakantiebeleving van de Texelse toerist. De populairste energieoplossingen waren daarom intensief gebruik van zonwering, isolatie van vloer, wanden en ramen, waterbesparende douchekoppen en inzet van WTW-unit, monoblock airco of warmtepomp. Een enkele groep koos voor een groen sedumdak. Studenten Sem Gombault en Jon Langedijk vonden het in eerste instantie een lastige opdracht. “Energie is zoiets ongrijpbaars en deze energievakken zijn voor ons nieuw terrein. Maar het werd steeds leuker en leerzamer. Dat je zoveel kunt besparen met een paar relatief simpele maatregelen!” Student Glen Pieterse: “Ik schrok ervan hoeveel zo’n park er met de stijgende energieprijzen op achteruitgaat. Dan begrijp je ineens hoe enorm belangrijk dit is.”

Project verduurzaming vakantiehuisjes

Vervolgonderzoek
Marcel Slikker, QHSE-coördinator (Quality Health Safety Environment) van De Krim, was een van de juryleden tijdens de posterpresentatie. “De studenten hebben er duidelijk veel tijd ingestoken en de opdracht zeer serieus genomen. En allemaal hebben ze goed gezien dat met zonwering de meeste winst te behalen valt. Als park denken we uiteraard zelf ook al na over veel van deze oplossingen, desondanks is het een mooie presentatie waar wij en de andere recreatiebedrijven in de Kop van Noord-Holland mee verder kunnen op onze weg naar een duurzame energietransitie. Daarnaast ben ik zeer geïnteresseerd in een mogelijk vervolgonderzoek. Voortbordurend op deze gegevens kunnen we dan kijken naar het volledige park, inclusief zwembad, en doorrekenen hoeveel bijvoorbeeld een centrale boiler oplevert.”

Maatschappelijke relevantie  
Verduurzaming is ook binnen de hogeschool een belangrijk thema, aldus Henny. “Het belang van dit project is dan ook dat we studenten eens hebben laten nadenken over duurzame energie. Hoe werkt dat nou? Wat kun je daar als werktuigbouwkundige mee? Bovendien hebben we de deelnemers aanvullende theorie aangereikt over de werking van warmtepompen, de trias energetica, omgang met NEN 5060, en ook weten ze nu hoe ze Excel als belangrijkste software gebruiken.” Student Jef Nooteboom vond het project ontzettend interessant. “Nederland móet laag energiebehoeftig worden en volgens mij ligt er vanuit het werkveld een grote vraag naar werktuigbouwers met ervaring op dit gebied. Als toekomstig engineer moet je weten wat verduurzaming inhoudt en hoe je dingen berekent, want dit wordt een steeds belangrijker onderwerp. Kijk alleen al naar de huidige gasprijzen - hier ligt straks echt een rol voor ons weggelegd.”

Meer inhoudelijke informatie over het verduurzamingsproject? Neem dan contact op met Henny van der Zee.

Reacties 1 - 3 (3)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Annick Ensink
24
April
2023
Hallo,

Ik doe ook een onderzoek naar het verduurzamen van recreatiewoningen op Ameland. Dit doe ik in opdracht voor de gemeente Ameland zelf vanuit de Hanze hogeschoo. Mijn onderzoek gaat in het specifiek over de juridische mogelijkheden om eigenaren van particulieren recreatiewoningen te verduurzamen. Daarbij zijn de karakteristieken van recreatiewoningen en isolatie erg belangrijk. Hierom ben ik erg geinteresseerd om de resultaten van het onderzoek in te mogen zien. Is hier een mogelijkheid voor?

Met vriendelijke groet,

Annick Ensink
Bronia
18
November
2022
Het was leuk en leerzaam om jullie werk te leren kennen! Ik ben onder de indruk hoe jullie de opdracht hebben aangepakt en uitgevoerd en met hoeveel enthousiasme! Hopelijk kunnen we hierop voortbouwen in multidisciplinaire opdrachten met de opleidingen werktuigbouwkunde, elektrotechniek, bouwkunde en mogelijk ook andere.
Jan N
18
November
2022
Mooi project en goede resultaten met een groep enthousiaste studenten.
En goed begeleid natuurlijk door jou :)

En leuk bericht.