Amsterdam,
31
mei
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

Verpleegkunde vanuit vele perspectieven tijdens HBO-V Event 2016

Samenvatting

De opleiding Verpleegkunde organiseerde donderdag een verdiepende dag voor verpleegkundigen. Tijdens het HBO-V Event 2016 in het OZW-gebouw in Amsterdam konden geïnteresseerden, studenten en alumni drie presentaties en diverse verdiepende workshops bijwonen. Er was aandacht voor onderwerpen als zelfmanagement en een nieuwe communicatie-app voor patiënten die beademd worden.

Berno van Meijel, lector en bijzonder hoogleraar GGZ-verpleegkunde, gaf de eerste presentatie, die ging over de vele mogelijkheden voor zelfmanagement in de geestelijke gezondheidszorg. Van Meijel definieerde zelfmanagement als het individuele vermogen van een patiënt om gezondheidsproblemen te voorkomen en, wanneer ze toch optreden, om te gaan met de symptomen. Zelfmanagement is volgens hem een hippe term die volop in de aandacht staat, ook bij verpleegkundig specialisten. Toepassing ervan vormt een uitdaging, maar de baten bij bijvoorbeeld zelfbeschadiging en anorexia nervosa zijn groot. Bij de laatste, zeer ernstige aandoening kan de patiënt leren om ‘triggers’ te herkennen en tijdig aan de bel te trekken bij zorgverleners.

Marijn van Ballegooijen, wethouder van stadsdeel Amsterdam Zuid, bood een politiek perspectief op onder meer zelfmanagement door de bijdrage van de gemeente aan een gezonde samenleving te belichten. Hij deelde zijn ervaringen met wijkverpleegkundigen en hun groeiende rol. Ze dragen eraan bij dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en dat instanties een goed beeld krijgen van wat er bij hen ‘achter de deur’ gebeurt. De wethouder zei verder dat mensen met psychiatrische klachten steeds vaker de weg naar buurthuizen weten te vinden. Dat is volgens hem niet alleen een bezuinigingsmaatregel, maar geeft ook een positieve, nieuwe impuls aan het idee dat maatschappelijke participatie essentieel is voor herstel.

App voor de intensive care
Voor de workshops van start gingen, behandelde Bianca Buurman, lector Transmurale Ouderenzorg bij het Academisch Medisch Centrum en de Hogeschool van Amsterdam, het onderwerp ‘Bruggen bouwen tussen ziekenhuis en huis’. In de workshop ‘eHealth op de IC’ van Rob Doms kwam zijdelings het onlangs gelanceerde Inholland Health & Technology Centre (IHTC), waaraan ook de opleiding Verpleegkunde deelneemt, aan bod.

Doms is coördinator van de masteropleiding Advanced Health Informatics Practice (AHIP) en projectleider van het IHTC. Hij vertelde over een project van medisch specialist Stefaan Hendriks, die als opdracht voor AHIP een app ontwikkelde die zorgverleners en beademde patiënten op de intensive care beter met elkaar laat communiceren. De laatsten kunnen via een tablet precies aangeven wat ze voelen en waar ze behoefte aan hebben. Omdat Informatica-studenten van Inholland de app mede ontwikkelden, is het een veelbelovend voorbeeld van wat het IHTC kan voortbrengen.

De opleiding Verpleegkunde schreef een videowedstrijd uit voor deze editie van het HBO-V Event. Die werd gewonnen door Lisa van Soest, Minka Groot en Jolien de Vries won, die HBO-V bij Inholland Alkmaar studeren. Zij vroegen voorbijgangers wat een gezonde samenleving voor hen inhoudt.