Haarlem,
14
maart
2022
|
08:35
Europe/Amsterdam

Volop beweging op vernieuwde Centre Court Inholland Haarlem

Opening Skills Garden: ontspannen, leren, ontmoeten

“Vijf! Zes! Zeven! Aaaaah, jammer… Nog een keer, doordraaien, doordraaien!” “Mooie bal, 4-3, matchpoint!” “Van het roze vlak naar het roze vlak, heel goed, dat is een punt!” Het binnenplein van Hogeschool Inholland Haarlem werd gevuld met deze en soortgelijke geluiden, bij de opening van het volledig vernieuwde Centre Court op 1 maart. Grote blikvanger is de Skills Garden, die – zo werd meteen duidelijk – uitnodigt om in beweging te komen én om andere spelvormen uit te proberen.

“Bij de invulling van het Centre Court is Inholland niet over één nacht ijs gegaan”, vertelt Ans Konijn, opleidingsmanager Sportkunde bij Inholland Haarlem. “Er was een duidelijke wens om ‘iets’ te doen met het versteende binnenplein, maar wat? Om daar duidelijkheid in te krijgen heeft één van onze studenten een behoefte-onderzoek uitgevoerd onder alle studenten, docenten en medewerkers. Daar kwam duidelijk de vraag naar voren om een ruimte die inzetbaar is voor sportactiviteiten, maar ook bijvoorbeeld voor yoga of dans.”

 Plug-and-play
“Een ander belangrijk gegeven uit het onderzoek was dat 39 procent van de studenten en 45 procent van de collega's aangaf niet te sporten door tijdgebrek. Met een binnenplein dat op een laagdrempelige wijze uitnodigt tot sporten, kunnen we zowel ‘plug-and-play-evenementjes’ houden maar kunnen mensen ook zelf even bewegen tussen werk en studie door. Wat uiteindelijk veel beter is voor je concentratie en prestaties als je weer aan de slag gaat!”

Met het onderzoek als vertrekpunt werd René Wormhoudt benaderd om tot een ontwerp te komen. Wormhoudt is fysiotherapeut en als conditietrainer verbonden aan het Nederlands voetbalelftal (heren). Hij ontwikkelde het Athletic Skills Model, dat als uitgangspunt werd genomen voor de Skills Garden. In een mini-college gaf Wormhoudt tekst en uitleg bij de opening: “Uit meerdere onderzoeken blijkt dat we minder gezond en minder fit zijn, mede doordat we minder bewegen. Maar we bewegen ook steeds sléchter, minder veelzijdig. Dat heeft invloed op onder meer de manier waarop we ons werk uitoefenen, of je nou politieagent of docent bent. Want we worden minder vaardig, met een hogere kans op blessures en/of uitval.”

René Wormhoudt, founder van het Athletic Skills Model, fysiotherapeut en conditietrainer Nederlands voetbalelftal

De Skills Garden bevat meerdere ‘sportvelden’ met aantrekkelijke, felle kleuren. Daarbij zijn veel velden asymmetrisch, wat beter is voor het uitdagen tot creativiteit en het aanleren van bewegingen. 

René Wormhoudt, founder van het Athletic Skills Model, fysiotherapeut en conditietrainer Nederlands voetbalelftal

Veelzijdig beweegconcept
In het Athletic Skills Model gaat Wormhoudt uit van de tien grondvormen van bewegen, oftewel een ‘veelzijdig beweegconcept’. “We zijn een beetje gewend om heel gericht te trainen. Als je korfbalt, richt je je op korfbaloefeningen. Terwijl je ook dingen kunt leren in een andere sport, die je in het korfbal kunt toepassen. Ook op de Olympische Winterspelen heb ik zoveel sporters gehoord die zeiden dat ze veel hebben gehad aan vaardigheden die ze bij een andere sport hebben opgedaan. Onderzoek bevestigt dat (top)sporters die in hun jeugd veel verschillende sporten hebben gedaan, daar later hun voordeel uit halen voor hun prestaties.”

De Skills Garden bevat daarom meerdere ‘sportvelden’ met aantrekkelijke, felle kleuren. Daarbij zijn veel velden asymmetrisch, wat volgens Wormhoudt beter is voor het uitdagen tot creativiteit en het aanleren van bewegingen. “Als kind speel je automatisch asymmetrisch: achter de lantaarnpaal, langs de heg, rondom de stoeprand. Pas als volwassenen zich ermee gaan bemoeien, wordt alles recht gezet. Bijvoorbeeld met de doelen recht tegenover elkaar, want ‘anders is het oneerlijk’. Terwijl je een beweging veel beter leert, wanneer je die op verschillende manieren moet maken. Daarom is een asymmetrisch veld om nieuwe dingen te leren. En met de gekleurde vlakken ga je als vanzelf nieuwe spelregels bedenken: roze is twee keer raken, geel is uit, enzovoorts.”

Inholland Games
Dat het inderdaad zo werkt, blijkt al snel bij de Inholland Games, georganiseerd door studenten Sportkunde, waarmee de opening wordt afgesloten. Er worden spellen gedaan die met een kleine verandering steeds een ander karakter krijgen. Bijvoorbeeld door eerst een basketbal, vervolgens een tennisbal en daarna een frisbee te gebruiken – of eerst met en daarna zonder ‘stuit’ te spelen. Verder bleek het prima mogelijk om, afhankelijk van de groepsgrootte en het niveau van de deelnemers, het veld te vergroten of een extra uitdaging toe te voegen. Bijvoorbeeld door alleen maar de grijze vlakken te gebruiken. En ook de freerunners die bij de opening het publiek enthousiasmeerden met een optreden, wisten wel raad met alle voorwerpen, kleuren en obstakels.

Maar uiteindelijk was dit natuurlijk wel het belangrijkste om te zien: ondanks het miezerige weer bleef het plein nog lang gevuld met sportende studenten en medewerkers, waarbij het plezier er vanaf spatte. Precies wat Ans Konijn en René Wormhoudt voor ogen hadden: een binnenplein dat uitnodigt tot bewegen, ontspannen, leren en ontmoeten.

Ga je ook sporten in je pauzes of na afloop van de les?
Om het sporten en bewegen zo goed mogelijk te stimuleren, heeft Inholland Haarlem voor alle velden sportattributen aangeschaft. Deze materialen vind je in twee kisten die op het binnenplein zijn geplaatst. Pak hier de attributen die je nodig hebt en leg ze vooral weer terug als je klaar bent, zodat de volgende studenten en medewerkers ervan gebruik kunnen maken.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Luuk Bakkum
14
March
2022
Heel leuk gedaan. We hebben het plein al een aantal keer gebruikt. Alleen is het een beetje onduidelijk hoe sommige activiteiten werken. Misschien is het een idee om op de kisten of bij de velden een instructie lijst op te hangen. Dat zou helpen met het willen uitproberen van de activiteiten.