Alkmaar,
05
februari
2024
|
16:07
Europe/Amsterdam

Voorlopig ontwerp voor nieuw hoofdgebouw Inholland Alkmaar klaar!

Viering tijdens gebruikersbijeenkomst Campus Alkmaar

Gebrgr_vieringVO_25jan2024 (9)

Het voorlopig ontwerp voor het nieuwe hoofdgebouw van Inholland Alkmaar is klaar. Dit mooie nieuws was aanleiding om met de gebruikersgroep campusontwikkeling op 25 januari samen te komen. “Wat fijn om met de leden van de gebruikersgroep te vieren dat het voorlopig ontwerp klaar is! En samen het glas te heffen op deze mijlpaal. Top dat studenten ook deel uitmaken van dit proces, met jullie bijdrage zijn we waar we nu zijn”, vertelt Richard Oerlemans, vestigingsdirecteur Hogeschool Inholland Alkmaar bij de start van de viering.

Gebrgr_vieringVO_25jan2024 (4)

Meebedenken
Oerlemans: “Het is goed dat studenten en collega’s een vaste plek aan tafel hebben in het ontwerp- en besluitvormingsproces. Bijvoorbeeld door deelname aan de gebruikersgroep en werkgroepen. Studenten willen we in de hele ontwikkeling van de nieuwe campus dichtbij ons houden, nu en straks ook. Het wordt een fijne plek om elkaar te ontmoeten. Studenten, collega’s en bezoekers zien bij binnenkomst bijvoorbeeld direct dat er aan praktijkopdrachten wordt gewerkt en dat er multidisciplinair onderwijs wordt aangeboden. Dat is straks direct in zicht als je binnenstapt in ons nieuwe hoofdgebouw.”

Gebrgr_vieringVO_25jan2024 (10)

Ademruimte
Erik van Wel, van BRTArchitecten en architect voor het nieuwe hoofdgebouw van Inholland Alkmaar: “De vele gesprekken die we met elkaar hebben gehad hebben tot iets geleid.” Tijdens de gebruikersbijeenkomst en viering nam Van Wel iedereen mee in hoe het voorlopig ontwerp tot stand is gekomen. “Ik heb een lang verleden met het A-gebouw en had ook altijd het idee dat het gebouw iets extra’s kon gebruiken. In het ontwerp zie je dat de X-kolommen een explicietere rol krijgen. Je ziet ze nu al binnen in het A-gebouw en straks ook aan de buitenzijde. Binnen en buiten gaan straks vloeiend in elkaar over. Ademruimte is heel belangrijk. Er is in het ontwerp veel aandacht voor het functionele, en vooral ook voor alle ruimte tussen alle functies.”

Ilonka Wagenaar

Aantrekkelijke omgeving
Van Wel nam de genodigden mee in de ontwerpen voor het hoofdgebouw en via voorbeelden zoals in een kunstwerk van Escher met rode en witte paarden. “Bij kunstwerken van Escher zie je, hij tekent het één en het andere komt tevoorschijn. Je ziet in één oogopslag veel functies van het gebouw en daarom wil je langer blijven. Installaties worden weggewerkt en veel hout komt in het zicht om zo ademruimte te houden. We maken ook gebruik van transparantie en willen er echt een verleidelijk gebouw van maken. Het ontmoeten van mensen staat centraal. Een aantrekkelijke omgeving voor studenten en collega’s.”

Ilonka Wagenaar, student Leraar Basisonderwijs (Pabo), voorzitter van de Student Adviesraad (SAR) en lid van de gebruikersgroep Campus Alkmaar vertelt enthousiast: “Ik vind het supermooi om te zien hoe alle ideeën bijeen zijn gekomen met dit ontwerp als resultaat. Het is dan ook tof om hier met zijn allen even op te proosten, en weer met nieuwe energie de volgende fase in te gaan.”

Gebrgr_vieringVO_25jan2024 (2)

Tijdsplanning campusontwikkeling
David Bouwer van Dev Real Estate, de projectontwikkelaar waar Inholland mee samenwerkt gaf een doorkijkje naar de toekomst van onze campus en uitleg over de tijdsplanning van het project. Hoe is de weg van het voorlopig ontwerp naar het definitief ontwerp? Ook gaf David een inkijkje in de ontwikkeling van het hele campusterrein. “We gaan het B-gebouw circulair ontmantelen. We gaan niks weggooien en hergebruiken materialen, dit noemen we ‘harvesten’ . In juni 2024 begint dat. Ook gaan we de komende tijd samen met de leden van de gebruikersgroep, met studenten en medewerkers de functie ‘specials’ uitwerken. En er komt meer aan, we gaan work-zones uitwerken, vergunningen aanvragen en een aannemer kiezen. Voor de ontwikkeling van het overige gedeelte van het campusterrein hebben we gezocht naar een partner die ons helpt de ambitie van de hogeschool en ook van gemeente Alkmaar te realiseren. De koers voor nu is dat we met één partij verder praten om tot een concreet voorstel te komen.”

Anuschka van Tier, teamleider facilitaire zaken (ISO Alkmaar) was er 25 januari bij en liet weten: “Een van de doelstellingen van de nieuwe campus is het creëren van een sticky campus. Op basis van de tekeningen van het voorlopig ontwerp ben ik positief dat dit gaat lukken. Erik van Wel, de architect, heeft een aantrekkelijke omgeving geschetst waar studenten zich straks zeker welkom, betrokken en verbonden met de hogeschool zullen voelen!”

Tijdens de bijeenkomst is er met elkaar geproost dat het voorlopig ontwerp klaar is. Nu is het op naar de volgende mijlpaal in de campusontwikkeling.

De komende tijd blijft de gebruikersgroep Campus Alkmaar meedenken en aangehaakt. Om dit samen te doen is bijzonder waardevol voor de ontwikkeling van de campus. Het plan is dat het nieuwe uitgebouwde en ingerichte hogeschoolgebouw in 2026 gereed is.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.