07
februari
2024
|
14:31
Europe/Amsterdam

Voorzitter Vereniging Hogescholen bezoekt Studentsucces Centrum Inholland

‘Aandacht voor studentenwelzijn belangrijk’

Voorzitter Vereniging Hogescholen Maurice Limmen - Groepsfoto

Studentenwelzijn is cruciaal voor studentsucces. Een belangrijke voorwaarde voor studentenwelzijn is sense of belonging: voel je je als student thuis op jouw onderwijsinstelling? Tijdens een bezoek aan Hogeschool Inholland sprak Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, dan ook uitgebreid met studenten van het Studentsucces Centrum. “Geweldig hoe studenten hier elkaar helpen met studievaardigheden, omgang met stress en het bouwen van een sociaal netwerk.”

Het bezoek van Limmen vond plaats op dinsdag 6 februari bij Hogeschool Inholland Haarlem. Na een gesprek met het college van bestuur van Inholland was er een uitgebreide ontmoeting in het Studentsucces Centrum (SSC). Daar ging Limmen onder meer in gesprek met studentbuddy’s.

Studenten ondersteunen studenten
Het team van studentbuddy’s bestaat uit studenten van verschillende opleidingen. Zij zijn er voor andere studenten met opleidingsgerelateerde of juist privé-vraagstukken; voor vragen, begeleiding of gewoon een praatje. Studenten kunnen trainingen volgen op het gebied van persoonlijke en studievaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan een training omgaan met stress en faalangst. Via het SSC kunnen studenten ook een leuk evenement of activiteit bijwonen.

Motivatie om buddy te worden
Op de vraag waarom de studenten ervoor kozen buddy te worden, antwoordde Nadine Akkerman, student Tourism Management: “Ik wilde meer medestudenten leren kennen en ik vind het een interessante en leuke bijbaan waar je veel van leert.” Nina van Rijn, student Finance & Control, denkt daar net zo over: “Het SSC is bovendien een mooie ruimte waar veel verschillende culturen en veel internationale studenten bijeenkomen.”

Luisterend oor
Dominique Caspers, student Creative Business (Engelstalig), was onder de indruk van de oprechte interesse van Limmen in het SSC. “We focussen op het optimaal betrekken van studenten bij Inholland en hun gekozen studie. Dit mogen presenteren aan iemand die het intrigeert en meedenkt, is uiterst belangrijk. Hoe meer mensen enthousiast worden over onze visie, hoe beter! Alle studenten moeten een kans krijgen om het meeste uit hun Inholland-ervaring te halen. Goed is dat hiervoor een luisterend oor geboden wordt, ook van medestudenten. Zelf ben ik een erg betrokken student, wat maakt dat ik hard werk aan mijn opleiding en op sociaal vlak alles uit deze tijd haal. Als studentbuddy bij het SSC kun je als student ook je eigen skills verder ontwikkelen: coachen, het uitleggen van leerstof of het managen van een team. Voor deze kans ben ik onwijs dankbaar. “

Vergroten ven weerbaarheid
Limmen vindt het goed dat hogescholen zoals Inholland veel aandacht besteden aan studentenwelzijn. “Het hbo heeft bijna een half miljoen studenten. Zij zijn het kloppende hart van de hogescholen. Onze studenten behoren tot een generatie die aangeeft veel druk te ervaren en zich zorgen te maken om maatschappelijke vraagstukken zoals de huizencrisis. Om studentenwelzijn te verbeteren zetten hogescholen in op het vergroten van de weerbaarheid van hun studenten door middel van begeleiding, en door aandacht te besteden aan prestatiedruk en factoren die het studiesucces van studenten beïnvloeden. Dit staat ook in de brief van de Vereniging Hogescholen aan informateur Ronald Plasterk, om aandacht te vragen voor het hoger beroepsonderwijs in Nederland.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.