Alkmaar,
02
juni
2021
|
15:52
Europe/Amsterdam

Waardevolle connecties tussen studenten en stagebedrijven

Online stage-event Mix & Match x Connect2Business helpt bij invullen stageplekken

Opnieuw vond er een succesvolle digitale editie plaats van het stage-evenement Mix & Match x Connect2Business. Zo’n 180 studenten uit negen verschillende studierichtingen gingen 20 mei met 24 bedrijven in gesprek voor het vinden van een interessante stageplek. De organisatie is in handen van de studieverenigingen van Technische Bedrijfskunde (svTBK) en Business, Finance & Law (SV-BFL) van Inholland Alkmaar. Lesley van den Broek, medeorganisator en tweedejaarsstudent Business Studies: “We hebben heel veel positieve reacties gekregen! Zowel bedrijven als studenten hebben waardevolle contacten gelegd.”

Deze editie van het stage-event was wat kleiner van opzet, vooral bedoeld om de sponsoren van beide studieverenigingen in contact te brengen met studenten TBK en uit het domein BFL. In november is dan weer de grotere editie, waarbij bedrijven uit de gehele regio worden uitgenodigd.

Mixen & matchen
Via de website geven stagebedrijven op voorhand aan welke opleidingen hun voorkeur hebben en wat zij aan stageplekken kunnen faciliteren. Op hun beurt laten studenten weten met wie zij graag om de (online) tafel willen en met behulp van een specifiek algoritme worden de juiste partijen aan elkaar gekoppeld. Uiteindelijk gaan bedrijven en studenten in kleine groepjes in gesprek via MS Teams. “Op deze manier helpen we zowel de sponsoren als de studenten”, zegt Lesley. “Zeker nu in coronatijd merken we dat het voor veel studenten moeilijk is om contact te leggen, en zo’n evenement brengt je dan toch weer een stapje dichter bij een passende stage.”

Verschillen in stages
Rick Rood, tweedejaarsstudent Finance & Control bij Inholland Alkmaar, schoof aan bij twee bedrijven. Ter oriëntatie, want hij heeft pas volgend jaar een stage nodig. “Ik heb gezien dat stageopdrachten flink kunnen verschillen. Zo ga je bij de Belastingdienst eindeloos aangiftes controleren, terwijl je bij Welten, een detacheringsbureau voor de financiële sector, moet uitvinden wie het best bij welke klant kan worden ondergebracht. Dankzij dit evenement weet ik nu veel beter wat een bedrijf zoekt - in principe kan ik overal terecht en dat geeft me vertrouwen voor de toekomst.”

Organisatie
De organisatie van Mix & Match x Connect2Business bestaat uit bestuursleden van de studieverenigingen svTBK en SV-BFL, bijgestaan door enkele docenten. Aan hen de taak om de sponsoren te benaderen en te begeleiden, studenten in te lichten en algehele invulling en ondersteuning te geven aan het evenement. Zo werd van tevoren een mooie reeks video’s opgenomen, in onder meer het Victorie Plaza en de Grote Kerk in Alkmaar. Ook waren er interviews te zien met docenten en oud-studenten, soms zelfs vanuit het buitenland. Melissa Kikkert, medeorganisator en derdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde: “Het organiseren van zo’n event is af en toe best pittig, maar ook heel leuk en ik kijk er met trots op terug. Je leer snel te schakelen. Echt supermooi dat we met elkaar zo’n geweldig evenement hebben neergezet!”

Meerwaarde
“Het belangrijkste is dat studenten en bedrijven de kans krijgen om elkaar face-to-face te spreken”, zegt Djinda Timmer, derdejaarsstudent Technische Bedrijfskunde en eveneens medeorganisator. “Je moet ‘voelen’ of je bij elkaar past en dat kan niet via de mail. Door enthousiast en actief deel te nemen, spring je eruit.” Student Rick beaamt dit: “Zit je met je microfoon uit in zo’n gesprek, dan onthouden ze je niet. Goede vragen stellen en informatie vergaren, daar gaat het om.” Het beste aan dit evenement vindt hij het daadwerkelijke contact met stagebedrijven. “Want kom je net als ik via de mavo en havo bij Inholland, dan weet je totaal niet hoe je dat allemaal regelt.” Melissa: “Onze missie als organisatie is pas geslaagd als de student en het bedrijf een klik hebben gehad en er een eerste contact is gelegd.”

Volgende event
De volgende, grote, editie van Mix & Match x Connect2Business vindt midden november 2021 plaats in de Grote Kerk in Alkmaar. Voor studenten Business, Finance & Law is Connect2Business (onder voorbehoud) op donderdag 11 november het moment om een stageplaats te vinden. Studenten techniek kunnen (onder voorbehoud) op vrijdag 12 november kennismaken met stageaanbieders. Houd de website mixenmatchevents.nl in de gaten voor de laatste updates.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.