Den Haag,
28
januari
2019
|
13:30
Europe/Amsterdam

Wat betekent diversiteit voor jou?

Community of Practice Diversiteit bij Inholland Den Haag

Jezelf durven laten zien, je open stellen voor de ander en daarvan leren. Dat zijn belangrijke stappen op weg naar meer diversiteit en inclusie binnen Hogeschool Inholland. Dit bleek tijdens de inspiratiesessie Community of Practice Diversiteit vorige week bij Inholland Den Haag, waar ingezoomd werd op de Charter Diversiteit en de betekenis ervan voor de organisatie.

Dat persoonlijke verhalen belangrijk kunnen zijn om meer open te staan voor elkaars verhalen, elkaars achtergronden en elkaars cultuur, bewijst Isaac Bullock donderdag. Hij is speciaal uitgenodigd om op een muzikale manier zijn levensverhaal te delen en zijn visie op diversiteit en inclusie in organisaties.

Muzikale inspiratie
Isaac Bullock (1988) groeide op in de Republiek Oeganda, Afrika, maar emigreerde naar Nederland vanwege de instabiele politieke situatie daar. Op vroege leeftijd kwam hij in aanraking met muziek en bleek een groot talent voor zang en componeren te hebben. Eenmaal in Nederland besloot hij zich grotendeels op de muziek te richten. Ook adviseert hij bedrijven en organisaties op het gebied van cultuurverandering.

In de grote boardroom luisteren zo’n twintig collega’s aandachtig naar zijn verhaal en gitaarmuziek! Op deze manier prikkelt Isaac de aamwezigen om zich bloot te geven. “Wat betekent diversiteit voor jou?”, vraagt hij. De verhalen die los komen gaan over buitenlandse partners, positieve en negatieve ervaringen bij integratie in andere culturen, en andere kwesties op het gebied van diversiteit.

Ambitie en realiteit
De muzikale sessie met Isaac maakt de tongen los om het doel van de bijeenkomst te verwezenlijken, namelijk de belangrijkste speerpunten ophalen voor de Charter Diversiteit om daarmee extra stappen te zetten richting meer diversiteit en inclusie binnen de hogeschool. “De hogeschool als organisatie vindt diversiteit belangrijk, maar dit geldt nog niet voor iedereen”, geeft collegevoorzitter Jet de Ranitz aan tijdens de bijeenkomst. “Tussen onze ambitie en de realiteit zit nog wel een gat.”

Uit gesprekken tijdens de bijeenkomst blijkt dat het niet zo zeer nodig is om meer beleid te maken. Het gaat er vooral om activiteiten te ontwikkelen om inclusiviteit te bevorderen onder zowel collega’s als studenten. Deel persoonlijke verhalen van collega’s. Ga in het onderwijs op zoek naar best practices. Gebruik deze als voorbeeld en inspiratie om nieuwe onderwijsactiviteiten te ontwikkelen. Ga in gesprek met medewerkers. Voelt iedereen zich thuis in de organisatie? En zo nee, wat kunnen we als organisatie doen om die situatie te verbeteren?

Van belang is dat diversiteit een vanzelfsprekend onderdeel wordt van wat er bij de hogeschool gebeurt, net als andere vakinhoudelijke thema’s en profilerende thema’s duurzaam, gezond en creatief. De Ranitz: “Mede met het oog op de kwaliteitsafspraken die we met de minister maken, geven we alle opleidingen de kans om met innovatie aan de slag te gaan. Dit is een heel mooi moment om ook diversiteit daarin als iets vanzelfsprekends mee te nemen. Daar waar het niet vanzelfsprekend is, kijken we wat nodig is om te helpen. Daar waar het wel goed gaat, hoeven we alleen maar een duim op te steken: ga zo door!”

Save the date
Ook meedenken en -praten over diversiteit? De twee volgende inspiratiesessies staan gepland op donderdag 7 maart van 14.00 tot 16.30 uur bij Inholland Den Haag en donderdag 11 april van 15.30 tot 17.00 uur bij Inholland Rotterdam. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via birol.ona@inholland.nl.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Yvonne Uphoff
04
March
2019
mijn portefeuille binnen OWB is die van adviseur internationalisering. Ik ben geïnteresseerd in dit onderwerp omdat er raakvlakken zijn met internationalisering en een aantal vraagstukken rondom internationalisering en mobiliteit (als voorbeeld)
Halima Bennouho
01
March
2019
Vanuit mijn projectleidersrol op inclusie binnen de gemeente Den Haag laat ik me graag inspireren door andere maatschappelijke organisaties op thema's als inclusie en diversiteit.