Haarlem,
16
november
2018
|
08:44
Europe/Amsterdam

Westronauten winnen regiofinale First Lego League Haarlem

De regiofinale Noord-Holland-Zuid van de FIRST® LEGO® League (FLL) die woensdag 14 november bij Hogeschool Inholland Haarlem werd gehouden, is gewonnen door het team Westronauten van basisschool De Westbroek uit Velserbroek. Dit team mag nu deelnemen aan de Beneluxfinale.

De FLL daagt kinderen uit om in teamverband een volledig autonome robot te ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van LEGO MINDSTORMS, een door lego ontwikkelde techniek om robots te bouwen en programmeren. Met deze robot moet tijdens de wedstrijden een opdrachtenparcours worden afgelegd, waarbij punten te verdienen zijn. Het is echter meer dan alleen een robotwedstrijd. De teams voeren ook een onderzoeksopdracht uit en geven hier een korte presentatie over. In deze opdracht gaan ze in op een maatschappelijk thema. Dit jaar draaide het om verkenningen van het universum: ‘Into Orbit’.

De afgelopen twee maanden zijn achttien teams van scholen uit Noord-Holland-Zuid aan de slag gegaan. De leerlingen presenteerden tijdens de regiofinale van de internationale wedstrijd hun kunsten op het gebied van robot design, teamwork, onderzoek, presentatie en projectplanning.

Prijzen
Naast de Westronauten gingen er ook prijzen naar andere teams: team Ruimte & Vaart van OBS Bos en Vaart uit Haarlem sprokkelde de meeste punten bij elkaar op het parcours dat de robots moesten afleggen in het universum. Space8Cornerstone van basisschool De Hoeksteen, eveneens uit Velserbroek, had het beste project. Het beste robotdesign kwam van team Rozenrobots van RKBS De Rozenbeek, ook weer uit Velserbroek. Het beste teamwork leverde team Airbunnies van de Bloemendaalse School Vereniging. En de juryprijs voor het meest enthousiaste team ging naar de Ruimte Vissen, een team dat door ouders is samengesteld.

OBS Bos en Vaart is de laatste jaren vaker in de prijzen gevallen. Ook nu waren de leerlingen weer gebrand op een overwinning. Met name het parcours had hun aandacht en dat was te merken: “We hebben keihard geoefend, de laatste weken zelfs vier uur per week!”, zei een van de leerlingen van de Haarlemse school.” Een ander voegde toe: “Als we niet winnen, heb ik er wél de pest in, hoor!”

Pabo, Informatica, Creative Business
De teams zijn in de aanloop naar deze finale geholpen door studenten en docenten van de Pabo en Informatica, Inholland Haarlem. De presentatie was in handen van studenten Creative Business (Media en Entertainment Management).

Op woensdag 21 november vindt nog een finale plaats: scholen uit de regio Noord-Holland-Noord zijn dan te gast bij Hogeschool Inholland Alkmaar.

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Sabine
07
February
2019
Ik meen een van de kinderen die hebben gewonnen en we hebben allemaal zin in de Benelux finalen
Sabine
06
December
2018
Ik ben lid van het team van de westronauten wij gaan nu naar de Benelux finale