Wij Inholland 2017: Tropisch Eiland

Een zelfvoorzienend eiland in de Noordzee waar toeristen kunnen zwemmen, zeevissen en lekker eten en drinken. Vier studenten van Inholland Delft, Ronald Berk, Nona Speur, Sander Akkermans en Lex Visser bedachten een eiland vol duurzaam vermaak. Het is tegelijkertijd een ideale proeftuin voor creatieve studenten die zich bezighouden met voedsel, natuur, energie, leefomgeving en meer.
Ronald, Lex en Sander studeren Landscape and Environment Management (LEM) en Nona doet de opleiding Food, Commerce and Technology (FCT). Op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie van studies, maar voor hun project Tropisch Eiland toch ook heel logisch. Staalbedrijf Tata Steel, dat een groot terrein gebruikt in de kustplaats Velsen-Noord, gaf de aanzet. Ronald: “Tata Steel produceert enorm veel restwarmte, je zou er half Amsterdam mee kunnen verwarmen.” Omdat leidingen naar de hoofdstad geen optie zijn, kijkt het bedrijf naar alternatieve bestemmingen voor de overtollige energie en ziet daarom wel wat in een kunstmatig eiland in de Noordzee.
Toeristische trekpleister
De Inholland-studenten zijn ervan overtuigd dat dit nieuwe stukje Nederland een toeristische trekpleister kan worden. Ze zien onder andere een groot subtropisch zwemparadijs voor zich, een haventje voor zeevissers en een kunstmatig koraalrif. “Het plan is erg vernieuwend en biedt de kans om gewilde functies op de Noordzee te combineren”, zegt Ronald. Tijdens het onderzoek keek hij naar de energievoorziening, onderzocht Lex de mogelijkheden voor toerisme en bedacht Sander de beste bouwvorm voor het eiland. Ten slotte speurde Nona naar de meest geschikte voedselbronnen.
Algen en wieren
Het doel is om het eiland zo zelfvoorzienend mogelijk te maken. Daarom komen er koepelkassen met tropisch klimaat, waar bezoekers zelf hun fruit plukken. Nona: “Toeristen vinden het erg leuk om streekproducten te eten. Alle voedsel wordt daarom op en bij het eiland verbouwd. Denk aan zilte groente, algen en wieren.” Ze keek naar de nieuwste, multifunctionele oplossingen: “Tussen de windmolens wordt zeebaars gekweekt; de vissen worden met geluid geconditioneerd om op hun plek te blijven. En mosselbanken werken tegelijkertijd als golfbrekers.” Nona doet vervolgonderzoek naar samenwerking tussen private en publieke partijen bij de duurzame voedselproductie uit restwarmte voor het eiland.
Studenten en natuur profiteren
Ronald hoopt dat hun project de Wij Inholland award in de wacht sleept en zo meer aandacht krijgt. “Andere studenten, bijvoorbeeld van Civiele Techniek en Bouwkunde, kunnen Tropisch Eiland verder uitbouwen. Het project stimuleert innovatief denken en speelt in op veel maatschappelijke vraagstukken op het vlak van duurzaamheid en een biobased economy. Studenten hebben daarom veel baat bij het verder uitwerken van het plan.”
Wij Inholland
De studenten zijn met hun project genomineerd voor de Wij Inholland award 2017. Wij Inholland geeft studenten de kans om zich met een innovatief project te onderscheiden van de standaard. Het is essentieel dat een project innovatief is op één van de thema’s gezond, duurzaam of creatief. Andere criteria zijn dat het project multidisciplinair is, een toegevoegde waarde heeft voor de regio en dat er wordt samengewerkt met een bedrijf, instelling of gemeente. Het winnende project krijgt ondersteuning om hun project verder te brengen, zoals promotionele ondersteuning of toegang tot een groot netwerk van bedrijven uit diverse branches.