Rotterdam,
10
november
2023
|
11:58
Europe/Amsterdam

Wij Inholland awards: dit zijn de Docent en Onderzoeker van het jaar 2023-2024

Silvana Herben en Feike van der Leij zijn de trotse winnaars!

DSC05735

Silvana Herben, docent bij de Pabo en de Associate degree Pedagogisch Educatief Professional bij Inholland Den Haag  en Feike van der Leij, lector Health & Food bij het Agri Centre Food & Life Sciences, zijn de nieuwe Docent en Onderzoeker van het jaar 2023-2024. Zij kregen de bijbehorende Wij Inholland award uitgereikt tijdens de Dag van het Onderwijs & Onderzoek bij Inholland Rotterdam Rotterdam. De awards gaan jaarlijks naar collega’s die bijzonder werk verrichten. 

Zowel de jury als alle collega’s van Inholland konden stemmen op zes genomineerde onderzoekers en docenten. Silvana Herben en Feike van der Leij kwamen als winnaars uit de bus. Tijdens de zinderende finale op de Dag van het Onderwijs & Onderzoek was het eer aan collegelid en juryvoorzitter Marije Deutekom om de gelukkigen te feliciteren en in de bloemen te zetten.  “Er staan hier twee toppers, maar niemand doet dit alleen. We doen het met  z'n allen, maar tegelijkertijd is het wel een heel mooi moment om twee mensen in het zonnetje te zetten. Wij zijn trots op jullie en de organisatie is trots op jullie.”

‘Je bent sterker dan je denkt’
“Ik heb kinderen beloofd niet te hysterisch te doen, maar zoals je ziet gaat dat al niet lukken. Ik kom uit een kansarme wijk, heb heel hard gewerkt om hier te komen en dan sta je hier gewoon”. zei Silvana direct na het ontvangen van de prijs, waarbij zij haar winst direct leek op  te dragen aan kinderen uit kansarme wijken, een voor haar belangrijke doelgroep. “Voor hen heb ik een citaat van Winnie de Poeh: ‘je bent sterker dan je denkt, dapperder dan je gelooft en slimmer dan je weet'.”

‘Een enorm eerbetoon ook aan de club om mij heen’
“Ik vind het vooral ook een enorm eerbetoon aan de club om mij heen”, liet Feike weten. “Ik sta hier nu, maar al die onderzoekers, docenten en studenten die met hun creativiteit tot fantastisch mooie oplossingen komen. Daar zou ik graag de eer naartoe willen laten gaan.”

‘Silvana is een rolmodel met impact voor studenten’
Silvana Herben startte drie jaar geleden als docent schrijven op de Pabo maar bereidde al snel haar taken uit. Zo is ze inmiddels ook intensief betrokken bij het Ad PEP-programma als docent, onderwijsontwikkelaar en studentenbegeleider. Eerder werkte ze als adviseur bij een onderwijs-adviesbureau met als specialisme ‘het jonge kind’. Bij Inholland zorgde ze voor een essentiële uitbreiding kinderliteratuur en initieerde ze het ‘Jonge kind lokaal’ dat ze inrichtte met activerende en inspirerende materialen. Ook werkt zij aan een boek over thematisch werken en fijne motoriek.

Als studentenbegeleider heeft Silvana oog voor het individu en denkt concreet mee over ieders leerlijn. Studenten kunnen altijd bij haar terecht voor een serieus gesprek, maar waarderen ook het plezier dat ze uitstraalt. Collega’s over Silvana: “We bedoelen het vriendelijk als we zeggen dat Silvana zich met álles bemoeit. Meestal hoef je haar inbreng of hulp niet eens te vragen want dan heeft ze die al aangeboden. Haar ideeën zijn aanstekelijk goed en brengt ze het liefst meteen in praktijk.” Volgens de jury verdient Silvana de prijs vanwege haar belangrijke rol als rolmodel en impact op studenten. Ook haar empathie, humor en maatwerk voor studenten worden geprezen. 

DSC05690

‘Een uitstekende verbinder die verder kijkt dan zijn eigen domein’
Bij Feike van der Leij, van oorsprong bioloog en zeer geïnteresseerd in moleculen, begint het onderzoek altijd met maatschappelijke relevantie. Zijn drive om oplossingen te vinden voor kleine en grote problemen rondom duurzame voedings(technologie) is enorm. Bijvoorbeeld met het onderzoek Happy aging. In dit onderzoek wordt onderzocht hoe we mensen niet alleen gezond oud kunnen laten worden maar ook gelukkig. En welke uitvoerbare toepassing op voedingsgebied is daarvoor nodig? 

Feike houdt ervan studenten te begeleiden en ze te betrekken bij echte vraagstukken. Door de praktijk naar binnen te halen krijgen ze de kans om van complexe opgaven te leren. Dat je daarbij kunt falen is eveneens leerzaam, vindt Feike. Feike is volgens collega's en de jury een uitstekende verbinder die verder kijkt dan zijn eigen domein. Voeding is overal. Hij initieert contacten met bijvoorbeeld de opleiding Mondzorgkunde en met het domein Gezondheid, Sport en Welzijn. Hij roert zich ook graag in het publieke debat, kwam aan het woord in de Tweede Kamer over de suikertaks en wordt op bijeenkomsten gevraagd als spreker.

Feike  zijn onderzoek, onder andere naar duurzaamheid en circulaire economie positief ontvangen, vooral vanwege zijn publiekstoegankelijke communicatie. Verschillende beoordelaars prijzen zijn inspirerende benadering en het vermogen om complexe onderwerpen begrijpelijk te maken.

Overige genomineerden
In totaal waren zes collega's genomineerd voor de Wij Inholland award Docent & Onderzoeker van het jaar. “Allemaal toppers”, zoals Marije Deutekom aangaf tijdens de Dag van het Onderwijs & Onderzoek.  De overige genomineerden voor Docent van het jaar waren Rob van Leeuwen, docent Werktuigbouwkunde en Andries Kooijman, docent, stage- en afstudeerbegeleider bij de opleiding Business IT & Management. Naast Feike waren genomineerd voor Onderzoeker van het jaar: Monique van der Veen, onderzoeker Mondzorgkunde in Amsterdam en Tjitske Lovert, onderzoeker bij het lectoraat Diversiteitsvraagstukken in Den Haag. 

Meer informatie over de genomineerden en de Wij Inholland awards vind je hier.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.