Diemen,
19
juli
2018
|
10:51
Europe/Amsterdam

XLNT Creative Business Diemen: eindpresentaties in Community Meetup

Drie studenten die XLNT, het honoursprogramma van het Domein Creative Business, hebben doorlopen, presenteerden afgelopen week hun ervaringen en resultaten in een door henzelf georganiseerde ‘Meetup’ van de XLNT Community. “Het was hard werken, maar het is het waard!”, zegt Vera Rodenhuis, derdejaarsstudent Leisure & Events Management.

De derde- en vierdejaarsstudenten volgden het XLNT-programma naast het reguliere curriculum. In de creatieve industrie werken veel zzp’ers en kleine organisaties. Zij opereren in een netwerk waarin ze steeds nieuwe verbindingen en kansen zoeken om werk te genereren. Dit werkveld trekt dus professionals aan met innovatieve en ondernemende kwaliteiten. Zeker van de excellente studenten wordt daarom verwacht dat zij over deze kwaliteiten beschikken en ook over een grote dosis zelfstandigheid en reflectief vermogen.

XLNT-coördinator Esther Bouw is blij met de drie studenten: “Ze hebben laten zien dat ze heel zelfstandig kunnen werken. Ze zijn op zoek gegaan naar hun eigen leerbehoefte en hebben zo echt een flexibele leerroute kunnen uitstippelen.”

Hackathon - deep dive - adventure
Het programma bevat enkele vaste onderdelen. Bij de hackathon werkt een multidisciplinair studententeam samen volgens het ‘pressure cooker model’: in een beperkte tijd wordt het hele traject van onderzoek, ontwerp en prototyping in een of meerdere cycli doorlopen. Het team werkt een innovatievraagstuk uit voor een externe opdrachtgever en presenteert het resultaat aan het einde van de week. Bij de ‘deep dive’ is het de bedoeling dat de student diepgaand onderzoek met onder andere literatuurstudie doet naar een actueel thema in de praktijk van de creatieve industrie. En in een ‘adventure’ initieert en realiseert de student zelfstandig en in samenwerking met een externe partner een project met een prototype van een product of dienst als resultaat. Hiernaast zijn er maandelijkse XLNT Community Meetups met onder meer masterclasses, workshops, feedbacksessies en field trips.

Karina Lamp, afgestudeerd in Communicatie
Ik heb veel in mijzelf geïnvesteerd en ben hierdoor gegroeid als professional. Door te durven komen er alleen maar mooie dingen op je pad!
Karina Lamp, afgestudeerd in Communicatie

Karina Lamp, die onlangs met haar afstudeerproject door haar opleiding Communicatie genomineerd werd voor de ECHO Award 2018, zag het honoursprogramma twee jaar geleden als een kans: “Ik wilde mijzelf uitdagen om iets extra’s te doen. Ook had ik de ambitie om mijzelf van anderen te onderscheiden en dat wilde ik doen met het XLNT-programma. Ik ben heel blij dat ik toen die keuze heb gemaakt. Ik heb zoveel extra geleerd en gedaan door dit programma. Ik heb veel in mijzelf geïnvesteerd en ben hierdoor gegroeid als professional. Door te durven komen er alleen maar mooie dingen op je pad!”

Kritisch kijken
Vera wil in de toekomst terechtkomen in de marketing: “Ik heb veel kennis daarover kunnen opdoen dankzij de adventure die ik bij Almere City Marketing voor Almere Centrum heb gedaan. Met de Deep Dive over Solutionism heb ik geleerd kritisch te kijken naar innovatieve oplossingen in de creatieve sector, terwijl ik met de hackathons leerde om in korte tijd tot een oplossing te kunnen komen in een team.”

 

Vera Rodenhuis, derdejaarsstudent Leisure & Events Management
Er is veel vrijheid in het invullen van de opdrachten en daardoor kon ik kiezen wat ik belangrijk en interessant vond.
Vera Rodenhuis, derdejaarsstudent Leisure & Events Management

Het honoursprogramma heeft haar daarnaast meer zelfvertrouwen gegeven. “Ik heb kunnen laten zien dat ik in staat ben om zelfstandig vraagstukken voor een opdrachtgever op te lossen en onderzoek te doen. Die resultaten worden echt gebruikt en dat maakt het voor beide kanten erg waardevol! Er is veel vrijheid in het invullen van de opdrachten en daardoor kon ik kiezen wat ik belangrijk en interessant vond.”

 

Kirsten de Jonge, afgestudeerd in Communicatie
Doordat je samenwerkt met echte opdrachtgevers, zijn veel van mijn opgeleverde producten ook echt in de praktijk gebracht. Dat is de grootste waardering die er is!
Kirsten de Jonge, afgestudeerd in Communicatie

Grootste waardering
Kirsten de Jonge, die deze maand afgestudeerd is bij Communicatie: “Het programma heeft me de mogelijkheid gegeven om voor een stukje mijn eigen curriculum samen te stellen. Als gevolg daarvan heb ik bijvoorbeeld een workshop Personal Branding georganiseerd voor Communicatiestudenten, deelgenomen aan de Media Future Week in het Beeld & Geluid en een creatief concept ontwikkeld voor ONS ETEN en de Vrije Universiteit Amsterdam. Doordat je samenwerkt met echte opdrachtgevers, zijn veel van mijn opgeleverde producten daadwerkelijk in de praktijk gebracht. Dat is de grootste waardering die er is!”

Naast coördinator Esther Bouw beoordeelden nog twee andere juryleden de inzet en ontwikkeling van de studenten. Peggy van Schijndel schoof aan vanuit haar rol als aanjager van onderwijsvernieuwing in het domein. XLNT-studentencoach Philippa Collin was zichtbaar trots op haar studenten. De intensieve periode waarin zij de studenten had gemotiveerd en ondersteund, had echt iets opgeleverd. De jury was unaniem vol lof over de inzet en ontwikkeling van de studenten.

XLNT Community
Ook de andere aanwezige docenten waren onder de indruk. “De eindpresentatie was onze laatste kans om aan onze docenten te laten zien wat we al die tijd voor leerzame dingen hebben gedaan! Dus hebben we een groot deel van de Communicatie- en Leisure & Event Management-docenten uitgenodigd”, legt Kirsten uit. “Het ging precies zoals ik had gehoopt en verwacht: informeel, met de XLNT Community, docenten en een geslaagde borrel. De beste manier om deze twee leerzame jaren af te sluiten!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.