Rotterdam,
13
november
2019
|
12:30
Europe/Amsterdam

Zes dagen op de fiets in Tanzania voor het goede doel

Een bijzonder verhaal over de deelname aan de Africa Classic Schiphol Edition

Stel je eens voor, iemand doet je een aanbod. Een aanbod om voor zes dagen een reis af te leggen in een land waar je nog nooit geweest bent… Zes dagen, zonder je familie of vrienden en zonder ook maar enig idee van waar je precies bent of naartoe gaat. Het enige waar je zeker van bent, is dat je moet vertrouwen op een stalen ros: je fiets. Dit tegenover de luxe van je warme bed in Nederland? De meesten zouden iemand die dit aanbod aanneemt vast voor gek verklaren… Tot ze het verhaal horen van deze jonge studente die dit avontuur zonder een seconde twijfel is aangegaan.

Dit artikel is geschreven door Yentl Linger, communicatiestudent Hogeschool Inholland Den Haag

Dat deze dame niet terugdeinst van lange afstanden bleek al toen ze besloot om iedere dag van Heerhugowaard naar Rotterdam te reizen om bij Inholland de opleiding HBO-Rechten te volgen. Inmiddels is de 25-jarige Anouk Albrecht afgestudeerd en afgelopen weekend begonnen aan een van de grootste avonturen van haar leven. Zelfs het missen van haar diploma-uitreiking kon haar niet  tegenhouden om aan een enorm spannende, maar ook ontzettend nobele reis te beginnen. De voormalig Inholland-studente deed in oktober mee aan een zesdaagse fietstocht door Tanzania. Nu vraag je je natuurlijk af: waarom besluit een jonge meid op de springplank van haar carrière in de juridische wereld van de een op de andere dag een fietstocht op een van de grootste continenten op aarde te maken?

Een tocht van 400 kilometer
“Ik werk bij Capi-lux, een electronicazaak op Schiphol. Dan denk je wellicht: wat heeft dat met een fietstocht door Tanzania te maken?” begint Anouk. “Het is eigenlijk vanzelf op mijn pad komen rollen. Bepaalde bedrijven die onderdeel zijn van Schiphol, waaronder Capi-lux, zijn geselecteerd om voor AMREF Flying Doctors mee te doen aan de Africa Classic Edition, een fietstocht in Tanzania met als doel om onder andere vrouwenbesnijdenissen tegen te gaan. Met 120 anderen heb ik de tocht van 400 kilometer gefietst om bij te dragen aan dit goede doel." Dat Anouk direct na haar studie tal van visa zou moeten aanvragen en medicijnen zou moeten innemen tegen de malariamug is iets wat zij zelf dus ook nooit gedacht had.

'Kleine bedragen liepen al snel op tot een groot bedrag'
Gelukkig stond ze er niet alleen voor en ging Anouk aan de slag met alle andere deelnemers om geld in te zamelen. “Nadat ik samen met een paar andere collega’s besloot om deel te nemen aan deze reis, werd van ons gevraagd om sponsors te zoeken en om per persoon 5.000 euro in te zamelen. Zo ben ik uiteindelijk gesponsord door een ziekenhuis, mondhygiënisten, tandartsen en óók Hogeschool Inholland. Voor ik het wist had ik 5.000 euro bij elkaar”. Lachend vertelt Anouk dat er zelfs steun kwam vanuit onverwachte hoeken: “Zelfs het meisje waarbij ik mijn wenkbrauwen laat doen heeft een bijdrage gegeven”.

Niet zomaar een inzamelingsactie
De organisatie AMREF Flying Doctors focust op het stoppen van vrouwbesnijdenissen, maar dit is niet het enige goede doel waar het sponsorgeld naartoe gaat. “AMREF Flying Doctors zet zich ook in voor meer en betere Afrikaanse zorgverlening. Lokale bewoners worden daadwerkelijk zelf opgeleid en krijgen de kans om medicinale studies te volgen, zodat de mensen uiteindelijk ter plekke elkaar kunnen helpen. Het gaat dus niet alleen om directe hulp, maar het is ook een investering in de toekomst”.

Met alle suppprt die ze wist te verzamelen én een lange fietstocht van honderden kilometers voor de boeg stond er best wat druk op de schouders van Anouk. “Het is de eerste keer dat ik aan zoiets heb meegedaan. Ik heb dan wel twee keer de halve marathon gelopen en één keer meegedaan aan de Dam tot Damloop, maar fietsen is toch wel weer een hele andere tak van sport”. Hoe spannend ze het ook vond, bang was Anouk zeker niet. Na al die weken gespind te hebben in de sportschool en elke week twee keer 40 kilometer gefietst te hebben, was Anouk helemaal klaar om dit zesdaagse avontuur met volle moed aan te gaan. Inmiddels is zij terug en komt ze nog steeds bij van de dingen die zij in Tanzania meegemaakt heeft.

“Het ingezamelde geld, wel 208.562 euro, wordt gebruikt voor het geven van voorlichting op scholen in Tanzania over wat de gevaren zijn van vrouwenbesnijdenis, zodat het in de toekomst kan worden voorkomen. Het meest is mij bijgebleven welke consequenties vrouwenbesnijdenis hebben. Ook heb ik een goede indruk gekregen hoe belangrijk schoon drinkwater is en het plaatsen van waterputten. Zeer van belang om te voorkomen dat kinderen overlijden aan diarree of cholera na het drinken van vervuild drinkwater. De reis was een bijzondere en ingrijpende ervaring waarin ik veel heb geleerd over de organisatie AMREF Flying Doctors en wat zij daadwerkelijk doen voor mensen in Afrika”.

 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.