Sensorisch Onderzoek en Kwaliteitscontrole

Resultaat module Sensorisch onderzoek en Kwaliteitscontrole

Na afloop van de module Sensorisch Onderzoek en Kwaliteitscontrole heb je onderstaande kennis en vaardigheden opgedaan:

Het belang van sensorisch onderzoek binnen QC in het bedrijf

  • je kunt de geschiedenis van sensorisch onderzoek beschrijven
  • je kunt de ontwikkeling van kwaliteitszorg in de voedingsindustrie beschrijven
  • je weet het belang en je kunt de rol van de QC afdeling binnen het bedrijf benoemen
  • je kunt voorbeelden van veel voorkomende instrumentele QC metingen geven en weet de principes van deze metingen uit te leggen
  • je weet wat de Sensorisch onderzoek betekent voor de kwaliteitszorg binnen het bedrijf
  • je kunt methoden om representatief bemonsteren (sampling) beschrijven
  • je bent in staat om trainingsmethoden voor de belangrijkste testen te ontwikkelen
  • je kan de juiste communicatie omtrent QC en de juiste Sensorische termen gebruiken
  • je weet hoe om te gaan met panel-motivatie en panel-onderhoud
  • je kunt het belang van data-verzameling en data-onderhoud aangeven

Het gebruik van sensorische QC testen

Theoretisch

  • je weet welke factoren bepaalde interacties tussen ingrediënten en productvariaties ‘aan de lijn’ kunnen veroorzaken.
  • je weet hoe om te gaan met interne en externe referentiemonsters
  • je kunt het belang van goede standaarden voor sensorische testen uitleggen
  • je kunt de regels en methodiek van ‘Good Sensory Practice’ zo goed mogelijk toepassen op de productieomgeving
  • je kunt voor- en nadelen benoemen van methoden voor sensorisch QC metingen, zoals voor herformuleringsprojecten; methoden: methoden voor bepalen van “IN”spec en “OUT”spec
  • Quality Ranking (Suiker, Stevia)
  • Quality Ratings methoden
  • Difference From Control testen
  • snelle QDA methoden en gebruik van beschrijvende attributen
  • je weet de sensorische metingen aan instrumentele QC metingen aan de lijn te koppelen (zoals o.a. viscositeits- en textuurwaarden, kleurmetingen)

Praktisch

  • je kunt bepaalde standaarden gebruiken in relatie met Quality-Ratings en Difference From Control testen
  • je weet hoe de belangrijkste testen klaar te maken en panelleden te motiveren een goede bijdrage te geven aan de sensorische QC-metingen
  • je kunt de belangrijkste sensorisch en instrumentele QC metingen uitvoeren en de verkregen data uitwerken tot een klein rapport
  • je kunt de resultaten van instrumentele metingen koppelen aan sensorische testresultaten


Certificering

Aan het eind van de module wordt je kennis getoetst en ontvang je bij succesvolle afronding een Inholland Academy/MOA certificaat.

Interesse in deze module? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de module-informatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de module voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven