Sensorisch Onderzoek en Productontwikkeling

Programma post-hbo Sensorisch Onderzoek en Productontwikkeling

In de module Sensorisch Onderzoek en Productontwikkeling worden de volgende onderwerpen behandeld:

  • basis Sensoriek
    • hoe zet je de zintuigen in om smaak en textuur te meten/beoordelen?
  • basis Productontwikkeling
    • waar moet je rekening mee houden bij het herformuleren van een recept?
    • interacties van ingrediënten in producten en de gevolgen voor de smaak
    • hoe maak je een goede proefopzet?
    • factoren van buiten, die de smaak van een product beïnvloeden (bijv. bodem en klimaat)
  • combinatie van Sensorisch Onderzoek en Productontwikkeling
    • fysische gevolgen van productontwikkeling
    • bruinkleuringsreacties en de vorming van aroma’s
    • invloed van textuur op smaakbeleving
    • koppeling van sensorische gegevens aan instrumentele gegevens als textuurmetingen: kun je wat je proeft ook meten?
    • rol van de verpakking