Palliatieve en oncologische praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk

Docent Marianne van Helvoort

"Als huisarts weet ik hoe belangrijk het is om goede zorg te leveren, juist ook aan zorgintensieve of palliatieve patiënten. Deze groep patiënten heeft altijd mijn speciale aandacht gehad omdat je een intensieve band met hen opbouwt en zorg geeft op somatisch, maar ook psychosociaal vlak. Ik heb zelf in 2019 de Kaderopleiding Palliatieve Zorg afgerond, en hier veel geleerd over onder andere de vierdimensionale benadering, verschillende ziektebeelden en symptomen en het belang van gestructureerde aanpak. Het begeleiden van deze patiënten vraagt meer tijd en aandacht dan gemiddeld. Samenwerking tussen POH en huisarts op dit vlak is dus van grote meerwaarde zodat jullie samen kwalitatieve en persoonsgerichte zorg kunnen bieden.

In de lessen die ik geef, wil ik de praktijkondersteuners begeleiden bij het in beeld brengen van hun intensieve patiënten, aanleren van een gestructureerde vierdimensionale aanpak - met ook oog voor de psychosociale en spirituele aspecten- en verdieping van hun kennis over ziektebeelden en behandelingen. Leidend bij het onderwijs is hun eigen inbreng; we werken veel met casuïstiek uit de eigen praktijk.  

Ik merk dat de deelnemers erg gemotiveerd zijn om hun kwaliteiten te verbeteren en het geleerde graag in de praktijk willen brengen."

Docent Marianne van Helvoort - opleiding Praktijkondersteuning intensieve zorg

Marianne van Helvoort, docent opleiding Palliatieve en oncologische praktijkondersteuning in de huisartsenpraktijk

Terug naar Docenten

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven