
In de module Professioneel werken vanuit ervaringskennis, die bestaat uit 5 bijeenkomsten van 3 uur, werk je met je eigen verhaal: je onderzoekt het, benoemt de inzichten die eruit voortkomen en oefent hoe je deze kennis op een professionele manier inzet in je werk. Je leert via theorie, creatieve werkvormen, casussen en dialogen hoe ervaringskennis helpend kan zijn voor de ander — én hoe je hierin grenzen bewaakt. Zo ontwikkel je niet alleen zelfinzicht, maar ook handelingsvermogen binnen het sociaal werk.
Je maakt kennis met narratief werken. Via werkvormen zoals levenslijn, photovoice en collage onderzoek je je eigen ervaringen. Denk aan thema’s als schulden, scheiding, verlies, stalking of emotionele verwaarlozing.
Door creatief te werken krijg je inzicht in patronen, herstelmomenten en terugkerende emoties. Je oefent met delen — in een veilige setting en op jouw voorwaarden.
Via concrete casussen leer je het verschil tussen professioneel inzetten van ervaring en het (onbedoeld) centraal stellen van jezelf. “Een cliënt vertrouwt je juist méér als je door jouw houding laat zien dat je echt begrijpt waar hij doorheen gaat — ook zonder jouw hele verhaal te vertellen.”
Je leert hoe herkenning helpt bij het geven van erkenning aan de ander. “Een medewerker voelde intuïtief dat er achter een melding bij Veilig Thuis meer zat. Door haar eigen ervaring met onveiligheid kon ze signaleren, doorvragen én verbinden met de juiste theorie om te handelen.”
Je oefent in het gebruik van je ervaring in gesprekken, in samenwerking met collega’s en bij moreel complexe situaties. De ‘gouden regel’ is hierbij je kompas: is dit helpend voor de cliënt?
Interesse in deze module? Vraag een gratis brochure aan.
Bekijk de module-informatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.
Download brochure
Is dit de module voor jou? Schrijf je nu in!