Schoolcoach opleiding

Directeur Hellen Persoon over het incompanyprogramma Schoolcoach


"De sleutel tot succes van passend onderwijs is de leerkracht"

Hellen Persoon is directeur-bestuurder van Brabantse Wal, een samenwerkingsverband voor passend onderwijs. Leerkrachten uit dit samenwerkingsverband volgden bij Inholland Academy het incompanyprogramma Schoolcoach Passend Onderwijs.

Verschil

"Er bestaat veel verschil tussen leerkrachten. De ene leerkracht heeft van nature de mindset om kinderen niet uit te sluiten maar juist in te sluiten. Er zijn helaas ook leerkrachten die nog zeggen: ‘dat kind eruit, of ik val om’. Ik wil passend onderwijs mogelijk maken voor ieder kind. Daarom is het zo belangrijk dat leerkrachten het vertrouwen krijgen dat zij er zelf voor kunnen zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen onderwijs op een reguliere school kunnen volgen.
 

Sleutel tot succes

Onderwijs is geen makkelijk vak. Als ondersteuningsorganisatie zetten wij er maximaal op in om leerkrachten en ib’ers te ondersteunen en hun kwaliteiten te verhogen. Dat doen we onder andere met ons expertisebudget. De sleutel tot succes in passend onderwijs is namelijk de leerkracht. Kinderen zijn niet lastig, maar vertonen soms lastig gedrag. Het begint met je openstellen voor alle leerlingen. Wat is de achtergrond van het gedrag van een kind wanneer het niet lukt?

Collega's coachen

Om die kwaliteitsslag te maken, zijn we op zoek gegaan naar een incompanytraining. Van een oud-collega hoorde ik goede verhalen over deze opleiding van Inholland Academy. Ons doel was een opleiding met een sterke inhoud en met een waardepapier waar deelnemers echt wat aan hebben. Na deze opleiding zijn leerkrachten in staat om collega’s te coachen. Zo krijgen we steeds meer coaches op scholen die met collega’s een traject kunnen starten.


Korte lijntjes

Voorafgaand aan de opleiding hebben we duidelijk aangegeven wat wij als samenwerkingsverband verwachtten. Onze eigen coach is intensief betrokken geweest bij de opzet. De lijntjes tussen het samenwerkingsverband, Inholland Academy en de docenten zijn kort. We overleggen geregeld hoe het loopt en wat we zien bij deelnemers. 

Lessen delen

Mooi aan deze opleiding vind ik dat leerkrachten elkaar door middel van coaching kunnen helpen de kwaliteit van (passend) onderwijs te verbeteren, zodat écht zoveel mogelijk leerlingen op de 'school om de hoek' het onderwijs kunnen volgen dat zij nodig hebben. Nu is het zaak er actief werk van te blijven maken. Dit doen we door middel van intervisie, waarbij we de opgeleide coaches leren dit op de eigen werkvloer te organiseren. Ook stimuleren we dat het coachen van collega’s gefaciliteerd wordt door de school."

Hellen Persoon
directeur-bestuurder Brabantse Wal 
incompanyprogramma Schoolcoach Passend Onderwijs

Terug naar In het kort

Interesse in deze opleiding? Vraag een gratis brochure aan.

Bekijk de opleidingsinformatie en maak kennis met o.a. de organisatie, methode en locaties.

Download brochure

Is dit de opleiding voor jou? Schrijf je nu in!

Inschrijven