
Marlinde Boer werkte jarenlang in het bedrijfsleven, maar stapte in 2018 over naar het onderwijs. Eerst als leerkracht in de onderbouw, inmiddels combineert ze dat met een rol als teamleider. Ze volgt nu de opleiding Schoolleider Basisbekwaam en start komend schooljaar met Schoolleider Vakbekwaam. “Ik wilde onderzoeken of een leidinggevende functie in het onderwijs bij mij past.”
“Ik heb Nederlands gestudeerd en werkte jarenlang in de volwasseneneducatie. Ik regelde taal- en scholingstrajecten voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en schoonmaakbedrijven. Best leuk, maar ik genoot meer van het resultaat dan van het proces. De hele dag achter een computer zitten, dat was niets voor mij.” In 2018 tipte een vriendin haar om de pabo te doen. “Ik ben een dag gaan meelopen op een basisschool. De leerkracht vroeg of ik de taalles wilde geven, van het één kwam het ander.”
Al snel na het afronden van de pabo werd Marlinde gevraagd om teamleider onderbouw te worden. “Ik had net mijn pabo-diploma en dacht: er zijn mensen met veel meer ervaring. Laat hen dit maar doen.” Maar ze solliciteerde toch en werd aangenomen. “Ik ben een jaar gestart zonder aanvullende opleiding, om eerst ervaring op te doen.” Inmiddels volgt ze Schoolleider Basisbekwaam en werkt ze één dag per week als teamleider, de rest van de week staat ze voor de klas.
Marlinde is enthousiast over de opleiding. “De verwevenheid tussen theorie en persoonlijke ontwikkeling spreekt me aan. Je kijkt niet alleen naar theorie, maar ook naar je eigen patronen als leider, zowel professioneel én privé.” Die persoonlijke verdieping vindt ze waardevol. “Hoe beïnvloeden die patronen mijn werk? Hoe kom ik ze op het spoor? Daar is echt veel aandacht voor.”
Ook het contact in de groep is sterk. “Het is fijn dat je tijdens de opleiding een jaar lang met een vaste groep optrekt. Met mijn auditgroepje spreken we elkaar bijna dagelijks. We kijken bij elkaar op school, interviewen collega’s, lezen elkaars opdrachten na. Je leert elkaar goed kennen.” En ook buiten de studiegroep ervaart Marlinde betrokkenheid: “Onze leerkringbegeleider komt op lesdagen vaak even langs, gewoon om te vragen hoe het gaat. Docenten reageren snel als je een vraag stelt. Dat werkt heel prettig.”
Als ze terugkijkt op het afgelopen jaar, ziet Marlinde vooral een verandering in haar zelfbeeld als leider. “Ik begon voorzichtig, anderen hadden meer ervaring en kennis. Ik dacht dat zij het beter konden. Mijn houding was vragend. Nu denk ik: nee, dit past bij mij. Dit kan ik. Dit vind ik leuk om te doen.” Natuurlijk is er ook een stevige theoretische basis, zegt ze, “maar de grootste winst zit voor mij in het besef: ik mag dit ook doen.”
De opleiding vraagt tijd. “Reken op minstens een dag per week, inclusief lesdag en zelfstudie. Soms zit het ook in je hoofd omdat je zoveel met jezelf aan het werk bent.” Toch is het goed te combineren, vindt ze. “Ik heb nu een ritme, en daarom heb ik besloten om meteen door te gaan met Schoolleider Vakbekwaam. Als je een jaar pauze neemt, ben je eruit.”
Marlinde is een voorbeeld van een leven lang ontwikkelen. “Heel veel mensen denken: ik ben juf of meester, en dan stopt het. Maar dat is natuurlijk helemaal niet zo. Ook als je geen leidinggevende rol wil, kun je je ontwikkelen, denk daarbij aan rekenspecialist, taalcoördinator, gedragsspecialist, noem maar op.” Voor zichzelf is leren een voorwaarde om plezier te houden in het werk. “Ik heb het nodig om af en toe iets nieuws te doen. Anders vind ik het al snel saai worden.”
Op haar eigen school probeert ze collega’s te inspireren om zich ook te blijven ontwikkelen. “Kinderen veranderen, het onderwijs verandert, dus moet je zelf ook in beweging blijven. Ga naar een congres, volg een training. Dat maakt je werk alleen maar leuker.”
Marlinde de Boer
deelnemer opleiding Schoolleider Basisbekwaam