Haarlem,
29
maart
2022
|
21:20
Europe/Amsterdam

5 miljoen voor grootschalig onderzoek naar sociale veerkracht in sociaal domein

shutterstock_1755712568

Een lange adem hadden ze nodig, de onderzoekers van het project Crafting Resilience. Lector Jeugd en Samenleving bij Inholland, Femke Kaulingfreks, werkt samen met de Universiteit Leiden en vele andere partners aan een grootschalig onderzoek naar sociale veerkracht in het sociaal domein. Ruim twee jaar geleden startten ze met de NWA-aanvraag. Met succes blijkt nu: een NWA-onderzoeksbeurs van 5 miljoen euro is toegekend.

Wat dit project zo uniek maakt is het feit dat de verdeling tussen hbo en wo gelijkwaardig is. Femke: “De centrale rol die wij nu krijgen als hbo-partij is best bijzonder. Het is de ambitie om de onderzoeksbevindingen geschikt te maken voor gebruik in de praktijk, en dan werkt het veel productiever als je vanaf het begin af aan als onderzoeker betrokken bent.” Anouk de Koning, universitair hoofddocent bij de universiteit Leiden, vult aan: "In ons project doen ervaren hbo docent-onderzoekers onderzoek naar sociaal werk en werken universitaire academici mee aan het realiseren van praktijkproducten. Dan ontstaat waardevolle kennisuitwisseling."

Het project vraagt wat er nodig is om effectieve, democratische en eerlijke samenwerkingen tussen burgers en overheid te realiseren. Doordat onder andere het hbo in dit onderzoek vanaf het begin betrokken is, wordt verwacht dat de wetenschappelijke kennis beter kan landen in de praktijk van veiligheidsprofessionals in Nederland. Femke: "In Nederland is sociaal werk geen academische discipline. Professionals zijn vaak druk met het werk in de praktijk, waardoor er ook geen tijd is om uit te zoomen en te reflecteren. Ze voelen vaak wel dat het één beter werkt dan het ander, maar weten niet waarom. Dus net als de ministeries en de nationale politie die betrokken zijn, zijn de partners blij dat er op grote schaal gekeken gaat worden naar wat wel en niet werkt binnen sociaal werk."

Lees het artikel  over dit onderzoek op Universiteitleiden.nl.

Interesse in ander onderzoek van Jeugd en Samenleving?

 Op dinsdag 5 april vindt de slotconferentie van het onderzoek Ondersteuning Jeugd in Overgang naar Volwassenheid (OJOV) plaats. Dit onderzoek, dat onder andere door Jeugd en Samenleving is opgezet, draagt bij aan de ondersteuning van oudere jeugd en jongvolwassenen die aansluit bij de levens, behoeften en ambities van jongeren zelf. In het onderzoek is speciale aandacht voor veerkracht van jongeren en hoe professionals kunnen helpen die veerkracht te versterken. 

Kom ook!
Dinsdag 5 april 2022  van 12.45 tot 17.30 uur bij Hogeschool Inholland Haarlem. Interesse? Meld je aan!