Alkmaar,
16
april
2019
|
15:34
Europe/Amsterdam

Actualiteitencollege 'van e-health naar e-social. Word warm van e-health!'

Lector Cock Heemskerk demonstreert zorgrobot Rose aan studenten

Sociale robotica, je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat is het precies en hoe pas je dit toe? De mogelijkheden van sociale robotica zijn vooruitstrevender dan dat de meeste mensen denken. Onderzoekers en docenten van Inholland deelden tips en informatie samen met zorginstellingen uit de regio tijdens het actualiteitencollege ‘Van e-health naar e-social. Word warm van e-health!’ op 15 april bij Hogeschool Inholland Alkmaar.

De organisatie van het actualiteitencollege lag in handen van het Kennisplatform Sociaal Domein Noord-Holland, mede op initiatief van de Inholland-onderzoekslijn Empowerment en Professionalisering Sociaal Domein. Centraal stond het menselijke aspect van e-health. Technologische toepassingen in de zorg en het sociale domein moeten een aanvulling zijn op het menselijk contact en mag het niet vervangen. De snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt roept morele vragen op als 'kan e-health het arbeidsvraagstuk in de zorg en het sociale domein oplossen?', 'is e-health een wenselijke oplossing als het gaat om het tegengaan van eenzaamheid?' en 'gaat e-health de toekomst van de zorg en het sociale domein veranderen?'

Zorgrobots
De zorgrobot Tessa, meegenomen door de stichting Zorgbalans, vertelt je hoe laat het is, wanneer je familie op bezoek komt en helpt je herinneren je medicatie in te nemen. De zorgrobot Rose was ook aanwezig onder begeleiding van Cock Heemskerk, lector Robotica. Samen met studenten Technische Informatie en Verpleegkunde liet hij zien hoe deze robot op afstand wordt bestuurd en helpt kwetsbare burgers bij alledaagse handelingen, zoals bijvoorbeeld een kopje optillen of neerzetten.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.