Haarlem,
20
september
2022
|
07:57
Europe/Amsterdam

Afstuderen binnen je eigen onderneming, zo doe je dat!

Start Up Campus Haarlem in gesprek met David Clemens

Foto David

David Clemens (25) , studeerde eind augustus af aan de opleiding Sportkunde van Hogeschool Inholland Haarlem. En wel met twee tienen! Dit deed hij in zijn eigen bedrijf. Hoe hij dit deed? Dat lees je hieronder.

For the English version, click here

‘Ik doe constant dingen die ik tof vind’ 
“Ik word geleid door wat mij trekt en waar ik goed in ben. Je vindt mijn kwaliteiten terug in de dingen die ik doe. Als er zaken zijn, waar ik geen energie van krijg, dan zorg ik dat iemand anders die plek vervult. Op die manier doe ik constant dingen die ik tof vind! 

Als freerunner ligt mijn passie al jaren bij  urban sport, de overkoepelende term voor sporten die op straat of in de stad plaatsvinden. Denk aan freerunning, 3x3 basketbal en skateboarden. Vrijwillig werkte ik een aantal jaar bij Hooked Gathering, een festival voor de Urban Sport Community. Daar kwam ik erachter dat evenementen organiseren echt mijn ding is. Ik dacht na over nieuwe concepten omdat ik vond dat de huidige opzet verbeterd kon worden.” 

Zelf een festival organiseren 
“Mijn droom is om de urban sport-scene op de kaart te zetten en daar zelf een mooie rol in te spelen. In deze wereld zorgt de community voor zo’n vette sfeer. Op verschillende events ervaarde ik hoe hecht zo’n groep kan zijn. Festivals worden vaak georganiseerd door mensen die niet uit de scene komen. Ik geloof erin dat als je de achterban en de community wilt bereiken, je kennis van binnenuit nodig hebt. "

"De huidige festivals draaien vooral om muziek, drank en drugs. Terwijl er een nieuwe generatie aankomt waarin sport, lifestyle en community belangrijker dan ooit zijn.  Toen ik daar verder over nadacht, wilde ik zelf een festival organiseren. Ik ben nu al een paar jaar bezig met het uitwerken van het concept. Het afstuderen was de kans om hier verder onderzoek naar te doen.” 

Maatschappelijke trends katalysator voor urban sport 
“Ik denk dat urban sport veel groter gaat worden. Door de huidige maatschappelijke trends als individualisering, urbanisering en digitalisering voorzie ik een stijgende trend." 

"Je vindt individualisering terug in het feit dat het verenigingsleven op zijn retour is. Mensen hebben het te druk en willen sporten wanneer en waar het hen uitkomt. De urbanisering houdt in dat de steden steeds groter worden. Het is echt een katalysator voor de groei van de Urban Sport. Verder zie je dat communities zich veelal verenigingen in digitale vormen. We zien influencers op social media, zijn onderdeel van whatsapp- of facebookgroepen of actief op fora. Urban sport doet het goed online. Het is spectaculair en je identificeert het met jouw eigen omgeving. Dat is precies wat het zo aantrekkelijk maakt.” 

Foto David profiel

Ik wil blijven verrassen als ondernemer 
“Om mijn droom te bereiken ben ik naast mijn studie Sportkunde een eigen (online) marketingbureau begonnen en zet ik mijn specialiteiten als urban sporttrainer in. "

“Als het gaat om klanten hoop ik dat ze mijn kwaliteiten ervaren. Ik wil altijd ‘underpromissen’ en ‘overdeliveren’. Verrassen in de positieve zin. Als mensen met een idee komen, zal ik altijd toespitsen op een eventueel nóg beter idee. Als beginnend ondernemer is het moeilijk om in te schatten wat je waard bent. Je bent constant aan het leren. Soms werk je op een terrein waar je nog niet zoveel ervaring hebt, dan is het moeilijk jezelf voor het hoogste tarief te verkopen. Hoe ik dat oplos? Ik reken eerlijke uren. De uren die ik nodig had om kennis op te doen, neem ik voor eigen rekening.” 

"Ik haal mijn kennis veelal online, via YouTube bijvoorbeeld. Maar ook door te praten met andere ondernemers. Als ik op straat loop, scan ik alles wat te maken heeft met marketing. Als iets mij aanspreekt, dan zoek ik zo’n bedrijf op en pluis ik hun missie en visie uit. Daar leer je veel van. Dan snap je veel beter hoe advertenties tot stand komen.” 

Afstuderen binnen eigen bedrijf 
“Toen ik bij mijn docenten met het idee kwam om binnen mijn eigen bedrijf af te studeren, waren ze niet direct enthousiast. Het struikelblok zat hem in de begeleiding. Gelukkig tipten docenten Willemijn en Ceciel mij op Start Up Campus Haarlem. SUCH heeft mij ondersteund om een pad te maken waar nog geen pad was. Bij SUCH werd het meteen begrepen en heb ik de kans gekregen om te doen wat ik het liefste doe! Ik studeer af binnen mijn eigen bedrijf. "

“SUCH maakt waar, waar het voor staat: het met veel enthousiasme verder helpen van ondernemers!” 

“Als je overweegt om te ondernemen, en je hebt een passie, dan is het cliché maar je moet gewoon beginnen. Er is nooit een bepaald moment dat je genoeg weet, een groot genoeg netwerk hebt of genoeg tijd hebt. Dat komt pas als je bezig bent. Ga het doen, ga fouten maken. Het mooie van ondernemen is dat je constant kunt bijstellen. ”

"Ik raad SUCH 100 procent aan. Ze kunnen je daar helpen met het stukje onzekerheid wat bij ondernemen komt kijken, je kunt je professionaliseren en je netwerk uitbreiden. Ondernemen, hoe vet het ook is, kan behoorlijk eenzaam zijn. Je moet kunnen omgaan met teleurstelling en je moet kicken op de momenten dat het wél lukt. It’s a game!” 
 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Over SUCH:

Start Up Campus Haarlem is de plek voor ondernemende studenten van Hogeschool Inholland. Door een inspirerend programma met events en workshops werk je aan ondernemende skills en groeit jouw netwerk razendsnel. Ondernemen begint bij Start Up Campus Haarlem! Wil je weten wanneer het volgende Start Up programma start? Check onze Instagram of website.