Amsterdam/Diemen,
11
februari
2021
|
10:00
Europe/Amsterdam

‘Altijd op zoek naar goede energie om goed thuis te werken’

De persoonlijke werkplek van Steve Abdoelhamid

GS_STEVE 003

We zijn op bezoek bij Steve Abdoelhamid, docent bij ons Domein Creative Business in Diemen. Hij woont momenteel in een tijdelijk appartement in Vinkeveen. Eind volgend jaar gaat hij samenwonen met zijn vriendin in een nieuwbouwhuis in Lelystad. Wat zijn voor hem de grootste veranderingen geweest in corona- tijd? Hoe ziet zijn werkplek eruit? En heeft hij thuiswerktips voor jou?  

Leven als een kluizenaar
“Toen corona uitbrak, vond ik het best fijn om thuis te werken. Ik merkte dat ik het prettig vond om rustig te kunnen opstaan, niet ’s ochtends in de kou het OV in te hoeven stappen naar Diemen (ook voor mijn studenten zelf) en merkte dat ik thuis heel efficiënt kon werken.

Na een aantal weken begon ik toch een beetje te balen. Ik miste het contact met mijn studenten, collega’s en mensen om mij heen. Het voelde alsof ik leefde als een kluizenaar.”

Kleine ontspanmomenten tussendoor
“Aan het begin van corona-tijd gaf ik zes vakken tegelijk, wat inhield dat ik rond de 18 online hoorcolleges (veelal managementvakken, zoals projectmanagement, contractmanagement en huisvestingsmanagement) per week gaf. En daar kwamen nog andere afspraken zoals scriptiebegeleiding bovenop. Ik heb toen mijn onderwijs iets aangepast om het aantrekkelijk te houden voor onze studenten. Zo heb ik de hoorcolleges ingekort en heb ik meer interactieve opdrachten opgezet.

Tussen mijn hoorcolleges had ik af en toe een half uur ruimte in mijn agenda of stond ik standby om vragen te beantwoorden. Dan probeerde ik even te ontspannen door het nieuws te bekijken of naar mijn favoriete Zuid- Amerikaanse muziek -zoals bachata en salsa - te luisteren. Mocht ik die dag een minder positief gevoel hebben, ebde dat daardoor weer weg en kreeg ik weer goede energie om achter mijn laptop te zitten. En die goede energie ook over te brengen op mijn studenten. Voor hen was het natuurlijk ook allemaal heel uitdagend.

Verder genoot (en geniet) ik van mijn maaltijden. Zo eet ik ’s middags altijd brood met wat pittigs erop en neem ik de tijd om ’s avonds lekker te koken. In de pauzes schopte ik mijzelf dan ook naar buiten om even naar de supermarkt te gaan en te bewegen. Aan het begin van corona at ik teveel tussendoor, dat heb ik nu opgelost door snoepgroente op mijn bureau te zetten.

Sinds september werk ik nog maar één dag in de week thuis en de overige dagen in Diemen op de locatie. Op maandag en donderdag geef ik bijvoorbeeld onderwijs aan de eerstejaarsstudenten in Diemen.”

Rust in huis
“Als ik thuiswerk, werk ik altijd aan mijn eettafel in de woonkamer. ’s Ochtends gaat alles aan de kant en zet ik mijn laptop op tafel met een groot scherm erachter. Als ik lunch, schuif ik alles naar links en zo wordt de tafel effectief ingezet. ’s Avonds ruim ik alles op, zodat het weer woonkamer is. Het is een rustige plek en er komt veel licht binnen van het balkon. Ik kijk uit op bomen, ook niet verkeerd.

Aan de andere kant van de ruimte vind je mijn favoriete loungestoel, een lamp, een plant en mijn golfset. Tussen de colleges door of ’s avonds ontspan ik graag op die plek. Ook loop ik vaak rondjes door het huis, van de woonkamer even naar de keuken en het balkon.

In mijn interieur zie je dat niet direct terug, maar ik houd enorm van koken. Ik kook graag Surinaams, Chinees, maar ook Grieks en Italiaans. Eten is, naast muziek, een heel belangrijk onderdeel van mijn leven.

Volgend jaar ga ik verhuizen naar ons nieuwe huis in Lelystad. Daar kijk ik erg naar uit, lekker vlakbij een groot park, de bossen en weer meer ruimte voor meubels, zoals mijn boekenkast (die nu in de berging staat). “

Op pad met de fiets, beetle cabrio of golfset
“Omdat we door corona niet meer alles kunnen, ben ik meer van de kleine dingen gaan genieten. Zo ga ik regelmatig een rondje fietsen langs de Vinkeveense Plassen of een rondje rijden met mijn Beetle cabrio, voor wat frisse lucht -n ervoor te zorgen dat mijn auto niet weg roest voor de deur. Lekker gedachten op nul en rijden. Ook golf ik graag om te ontspannen.”

IJsbreker en persoonlijk contact
“Persoonlijk contact met mijn studenten en collega’s staat in mijn onderwijs centraal. Zo begin ik mijn colleges of afspraken altijd met een ijsbreker, humor of een persoonlijke vraag. Ook probeer ik altijd te spelen met een andere achtergrond in een Teams-meeting. Dit zorgt voor leuke, persoonlijke gesprekken. Het zit in de details. Laatst was ik vergeten dat mijn salsamuziek nog aanstond op de achtergrond. Voor mijzelf is deze muziek zo vanzelfsprekend, maar mijn studenten waren verrast. Dat zorgde voor een grappig moment, waardoor ze mij ook weer beter leren kennen.

Ik ben van mening dat contact via Teams en telefoon het meest effectief is, maar ook het meest persoonlijk en dichtbij. Liever niet teveel mailen, want e-mail roept vaak een nieuwe vraag op. Ik daag mijn studenten ook uit om regelmatig te vergaderen via Teams of telefoon. Sommige vragen over vakken, zoals financieel management, zijn sowieso lastig om te behandelen per mail. Het is dan veel prettiger voor de student om (bijvoorbeeld met drie andere studenten en mij) som voor som te behandelen via Teams.”

Mijn thuiswerktips

  • Blijf verbinding zoeken met je studenten en collega’s! Begin elk college of meeting met een ijsbreker.
  • Mail niet teveel, maar kies voor Teams of de telefoon. Veel effectiever!
  • Ga elke dag naar buiten voor een boodschap, zo dwing je jezelf te bewegen en uit huis te komen.
Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.