13
maart
2024
|
14:08
Europe/Amsterdam

Andy Sanchez ontvangt 10.000 euro subsidie van SIDN Pioneer grant voor Fabricated

EU

Andy Sanchez, onderzoeker bij het lectoraat Media, Technology & Society en het Sustainable Media Lab, heeft een subsidie toegekend gekregen vanuit de SIDN Pioneer grant. Hij ontvangt deze subsidie van 10.000 euro voor het project ‘Fabricated: Anti-Misinformation Games for the 2024 European Parliamentary Elections’. Met dit project wil Sanchez Europese inwoners klaarstomen voor de verkiezingen, waarbij ze nepnieuws en beïnvloedende factoren leren herkennen door middel van interactieve spellen. Volg updates over dit project op hun Instagram.

andy-sanchez

Digitale geletterdheid 
Het Sustainable Media Lab onderzoekt de rol van technologie in de maatschappij. De verwachtingen zijn dat de  Europese verkiezingen dit jaar wereldwijd meer mensen dan ooit naar de stembus gaan trekken. Al deze mensen vinden hun informatie online, in omgevingen die gevormd worden door algoritmes. Bijna de helft van de Europese inwoners heeft geen basis digitale vaardigheden. Zij zijn mogelijk niet in staat om nepnieuws te onderscheiden van feiten. Er is dus een dringende behoefte aan digitale geletterdheid, zodat gebruikers geïnformeerde keuzes kunnen maken.

Volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau maakt bijna de helft van de Nederlanders zich zorgen over online misinformatie. Daarnaast verschenen er in 2023 deepfakes van onder andere Frans Timmermans, een dag voor de verkiezingen. Fabricated is een expositie van spellen, waar bezoekers spelenderwijs leren over Artificial Intelligence en de werking van de online omgeving.

For English press here
 
Expositie
Tijdens een expositie worden stemmers voorbereid op de verkiezingen. Zo wordt digitale geletterdheid bevorderd en leren bezoekers online verkiezingscontent kritisch te bekijken.

 

De expo is te zien op de volgende locaties:

  • 5 mei en 13-17 mei: Den Haag (Bevrijdingsfestival en gemeentehuis atrium)
  • 20-24 mei: Brussel (biblioteken en CPDP conference)
  • 27-29 mei: Berlijn (republica 24 festival)
  •  2-6 juni: Amsterdam (bibliotheken)