Haarlem,
21
maart
2022
|
07:41
Europe/Amsterdam

Associate lector Finance & Accountancy Pieter van der Hoeven neemt afscheid

Op vrijdag 8 april spreekt Pieter van der Hoeven als associate lector Finance & Accountancy zijn afscheidsrede uit. Daarmee komt formeel een einde aan een carrière van 17 jaar bij Hogeschool Inholland. Hoe kijkt Pieter daarop terug? Met welke uitdagingen laat hij zijn studenten achter en welke handschoen pakt hij zelf op? Spoiler: het is een paar wielerhandschoenen, waarmee Pieter in de voetsporen treedt van de humanist Erasmus. 

In 2005 startte Pieter bij Inholland als docent in kwantitatieve vakken zoals statistiek bij de marketingopleidingen. Naast verschillende rollen in het onderwijs werkte hij in 2016 mee aan de opzet van een nieuw lectoraat. “Het richt zich op het thema dat bij het huidige lectoraat Finance & Accountancy centraal staat: hoe kun je als duurzame ondernemer geld verdienen? Een belangrijke vraag, want je komt niet zo ver in je ambitie om de wereld te verbeteren als het geen geld oplevert.” 

Duurzame en circulaire verdienmodellen 
Groen ondernemen zonder rode cijfers. Het lectoraat focust op een van de grootste uitdagingen in Pieters vakgebied. “Wil je een goed idee vermarkten, dan heb je geld nodig. Het probleem bij duurzame en circulaire verdienmodellen is, dat het lang kan duren voordat die investering is terugverdiend. Financiers vinden dat niet prettig. Hetzelfde probleem hebben gevestigde ondernemers die bijvoorbeeld hun gebouw willen verduurzamen.” 

Twee kenniswerkplaatsen 
Pieter nam het initiatief om binnen het lectoraat een kenniswerkplaats op te zetten om kennis te ontwikkelen van duurzame verdienmodellen die lonen, in samenwerking met onder meer de Start Up Campus Haarlem (SUCH), de Incubator Duurzame Energie Alkmaar (IDEA) en TerraTechnica. “Ondernemers die worstelen met hun duurzame verdienmodel kunnen hier terecht. Wij zetten daar studenten op die helpen met het maken van financiële plannen.” Het mes snijdt hier aan alle kanten. “Studenten leren, ondernemers worden geholpen en wij als onderzoekers krijgen inzicht vanuit de praktijk in hoe je door duurzaam ondernemen geld kunt verdienen.”

Onze kenniswerkplaats krijgt eigenlijk te veel opdrachten binnen voor het aantal vierdejaarsstudenten dat we hebben

Pieter van der Hoeven als associate lector Finance & Accountancy

Te veel opdrachten 
De kenniswerkplaats draait goed, misschien wel te goed. “We krijgen eigenlijk te veel opdrachten binnen voor het aantal vierdejaarsstudenten dat we hebben”, zegt Pieter. “Om meer ondernemers te bedienen en om dat zo goed mogelijk te doen, is het wenselijk om groepjes van twee studenten te vormen onder begeleiding van onderzoekers van het lectoraat. Samen met drie andere hogescholen hebben we een subsidieaanvraag gedaan waarmee dat mogelijk zou worden.” 

Morele verplichting 
Studenten ontwikkelen bij Inholland niet alleen een oog voor duurzaamheid. “Hoger opgeleiden horen ook hun verantwoordelijkheid te nemen voor de samenleving en de wetenschap”, vindt Pieter. “Dat is ook wat Erasmus zei. Je hebt een morele verplichting en als docent geef je dat je studenten mee door hierin een voorbeeld te zijn.” Nu zit er een verschil in het moreel goede zeggen en het moreel goede doen. “Ook daarvoor kunnen we bij Erasmus terecht. In mijn afscheidscollege ‘Erasmus over duurzame economie’ ga ik daar dieper op in. Samen met de aanwezigen in de zaal. Het zal op vrijdag 8 april dus ook een discussie worden.” 

Fietstocht door Europa 
Na zijn rede is Pieter nog lang niet klaar met Erasmus. Hij treedt nog vóór de zomer in de voetsporen van de beroemde humanist, denker en theoloog. “Ik stap op de fiets om verschillende onderwijsinstellingen te bezoeken die Erasmus in hun naam voeren, te beginnen bij mijn eigen gymnasium in Rotterdam en de Erasmus Universiteit.” De reis brengt Pieter in allerlei Europese landen, eindigend in Rome. Het is een duurzame tijdsbesteding waar verder geen verdienmodel achter schuilt, lacht hij. “Ik zal zelf een website opzetten, mijn overnachtingen regelen én mijn Latijn verbeteren. Mijn pensionering is een mooi, natuurlijk moment om iets nieuws te ondernemen.”

Bijwonen? Meld je aan!
Wil je Pieters lectorale afscheidsrede bijwonen? Hij spreekt zijn afscheidsrede uit op vrijdagmiddag 8 april bij Hogeschool Inholland Haarlem. Meld je hier aan.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.