Alkmaar,
23
april
2024
|
19:14
Europe/Amsterdam

Bedrijvenevent Connect2Business en Mix&Match: verbinden voor de toekomst

Inholland-studenten en ondernemingen vinden elkaar in Alkmaar

2024-04-16 14.02.58

In de Grote Kerk van Alkmaar gingen op 16 en 17 april zo’n 550 studenten economie en techniek van Hogeschool Inholland Alkmaar, Haarlem en Diemen in gesprek met 130 bedrijven uit de regio tijdens het netwerkevent Connect2Business en Mix&Match. Voor bedrijven een mooie manier om te laten zien wat ze doen en waarnaar ze op zoek zijn in een young professional. Voor de studenten een uitgelezen kans om zichzelf te presenteren en een geschikte stageplek, afstudeeropdracht, tweedejaarsproject – of straks misschien een baan - te vinden.

Het netwerkevent wordt ieder jaar georganiseerd door de studieverenigingen Technische Bedrijfskunde (TBK) en Business, Finance & Law (BFL) van Inholland Alkmaar, dit jaar ondersteund door praktijkbureau BFL en diverse docenten. Dag 1 stond in het teken van Connect2Business voor het domein Business, Finance and Law, op dag 2 was de beurt aan Mix&Match voor studenten van Techniek, Ontwerpen en Informatica (TOI).

“Deze aanpak is al jaren succesvol”, zegt B'Elanna van der Park, een van de student-organisatoren vanuit studievereniging TBK. “Via vijf rondetafelgesprekken leer je bedrijven op een informele manier kennen, waardoor je alles kunt vragen. Mensen zijn eerder bereid te kijken wat ze nog meer voor je kunnen betekenen als ze je persoonlijk kennen. Bovendien reageren ze sneller op jouw mails en berichten. Dat zijn belangrijke voordelen tijdens je studie én daarna!”

2024-04 INH MIXMATCH Student-organisatoren

Waardevol netwerk
Medeorganisator en studiegenoot Giany Nanlohy legt de waarde uit van het al vroeg in contact komen met potentiële werkgevers. “Doordat je echt in gesprek gaat, hebben bedrijven meteen een gezicht bij je naam en jij bij hen, dat is de grote toegevoegde waarde van dit netwerkevent. Je hebt dus direct een goede ingang bij een organisatie waar je nu een opdracht wilt doen of waar je na je studie graag wilt werken. Voorwaarde is wel dat je jezelf kunt verkopen, dus ga netjes gekleed, toon interesse en stel goede vragen.” Zelf hebben de twee student-organisatoren veel geleerd van het organiseren van het event, met name van het werven van partijen en de zakelijk communicatie met ondernemers. “Je moet je echt verplaatsen in ieders belangen. En omdat je niet iedereen tevreden kunt stellen, moet je soms lastige beslissingen nemen.”

Talent behouden
Het evenement is van belang om de werknemer van de toekomst voor de regio te behouden, benadrukt Yvonne Leegwater, kennismakelaar BFL Regio Noord vanuit Inholland. "Als kennisinstelling willen we de innovatiemotor voor de regio zijn. Zo’n netwerkevent helpt dan niet alleen bij het matchen van onze young professionals aan het werkveld om zo de regionale en lokale economie een boost te geven, maar het draagt ook bij aan het versterken van de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven." Wethouder economie Christiaan Peetoom legde In zijn openingswoord eveneens het accent op talentontwikkeling en regionale verbinding: “Regio Alkmaar is op economisch gebied aantrekkelijk en kansrijk. Daarom is een netwerkevent als dit van groot belang. De talenten uit onze regio vinden zo de juiste match met organisaties in onze regio; een essentiële samenwerking om onze eigen talenten te behouden.”

Sfeervolle ambiance
Connect2Business en Mix&Match vindt elk jaar plaats in de Grote Kerk Alkmaar. “Een prachtige aanvulling op wat er hier allemaal al wordt georganiseerd”, vindt Naud van Geffen, directeur-bestuurder van stichting Grote Kerk Alkmaar/Theater de Vest. "We willen de kerk breed openstellen en zoveel mogelijk verschillende doelgroepen bereiken. Daarom zoeken we actief aansluiting bij Inholland. Zo denken we mee over de ontwikkelingen van de nieuwe campus, wordt de jaarlijkse Van Foreest Publiekslezing bij ons gehouden (een initiatief van Noordwest Ziekenhuisgroep, gemeente en Inholland Alkmaar), en werd de domeindag voor TOI-docenten dit jaar gehouden in de Vest. Daarnaast hebben we samen met de gemeente enkele projecten gerealiseerd, zoals het onderzoek van Bouwkundestudenten naar een mogelijk nieuw theater en de herbestemming van Alkmaarse kerken. Het is inspirerend om te zien hoe studenten echte casussen behandelen in plaats van fictieve projecten. Dit bevordert hun praktijkervaring en -kennis én het versterkt hun binding met de lokale gemeenschap. Hierin blinkt de hogeschool echt uit.”

Finale minor Innoveren en Ondernemen
Tussen de tafelrondes door werd tijdens Mix&Match op dag twee bovendien de winnaar van de minor ‘Innoveren en Ondernemen’ bekendgemaakt. In deze minor werken derde- en vierdejaarsstudenten in multidisciplinaire teams aan een duurzaam product dat ze zelf bedenken, (laten) produceren en op de markt brengen, en waarvoor ze een eigen onderneming hebben opgezet. De titel ging dit jaar naar student company Saga Medical Solutions met hun duurzame alternatief voor kartonnen nierbekkenbakjes in zorginstellingen. Ze kregen een op maat gemaakt pak van Hoes Tailors en een jaar onbeperkt sporten van BDO, uitgereikt door Rob Niele van Ondernemend Alkmaar. Giany: “Ook hier weten onderwijs en bedrijfsleven elkaar feilloos te vinden. Dit evenement opent zoveel deuren!”