12
september
2023
|
08:00
Europe/Amsterdam

‘Blijvende verandering creëren in een schoolklimaat’

Start Up Campus Haarlem in gesprek met Lian van Hecke

Lian van Hecke

Lian van Hecke, (26) student verkorte deeltijd Pabo is met haar trainingsbureau Positive Movement op een missie om ‘herstelgericht werken’ te implementeren op Nederlandse scholen. Het Groei-programma van Start Up Campus Haarlem helpt haar om haar ambities te verwezenlijken.

Click here for the English version.

Ik hou vol omdat ik erin geloof
“In Nederland ben ik de tweede met een Master of Science in Restorative Practices (Herstelgericht werken). Mensen om mij heen zeggen wel eens: ‘waar ben je toch mee bezig?’. Herstelgericht werken is nog zo onbekend in Nederland. Ik snap hen wel. Maar ik vecht ervoor om dit te veranderen. Al vijf jaar verdiep ik mij specifiek in dit onderwerp. Ik hou vol omdat ik erin geloof.”

“Herstelgericht werken is niet alleen een methode die ik uitrol in mijn werk. Nee, het is mijn leefstijl. Mijn houding gaat altijd uit van ‘samen’. Het gaat over verbindingen aangaan en relaties opbouwen met elkaar. Mensen zijn gelukkiger, meer betrokken en productiever als zij verbinding ervaren. Nu begeleid ik scholen en gemeenten met herstelgericht werken en hoor ik: ‘dit helpt ons zo goed!’. Dan weet ik, het klopt wat ik voel en doe.”

Het sociale stuk is veel belangrijker
“Na mijn opleiding in Amerika kon ik mijn passie voor herstelgericht werken onvoldoende kwijt in mijn werk. Voor mij was het overduidelijk. Om het te laten werken in Nederland moet ik het zelf gaan doen."

“Ik ondersteun scholen om herstelgericht werken te implementeren. Dit doe ik door trainingen en intervisies te geven en onderdeel te worden van het team. Ik wil een blijvende verandering creëren in een schoolklimaat. Herstelgericht werken is geen ‘quick-fix’. Daarom streef ik ernaar om onderdeel te zijn van een meerjarenplan.”

“De nadruk in het huidige schoolsysteem ligt te veel op ‘hoog en laag’ waardoor kinderen hun waardigheidsgevoel hieraan gaan afwegen.  Het sociale stuk is veel belangrijker. Natuurlijk is rekenen en schrijven nodig, maar een goed mens zijn is echt waardevoller. Verbinding is een van onze belangrijkste basisbehoeften. Daarom voel je je ook zo naar als je wordt buitengesloten. Je wilt bij de groep horen, dat heb je nodig om te overleven.”

"Conflicten op het schoolplein of in de klas worden wel eens gezien als een onderbreking van het leren. ‘Het gaat van de lestijd af’. Maar dit is juist leren! Kinderen krijgen een levensles cadeau.”

Eerst de relatie, dan het werk
“In mijn werk zoek ik altijd de aansluiting bij de behoefte van een school. Mijn ambitie is om teams zo te trainen dat ze zelf deze methode kunnen inzetten. Ik wil leraren in hun kracht zetten en zorgen  voor een duurzame verandering.”

“Door mijn oprechte en toegankelijke houding word ik makkelijk opgenomen in een team. Deelnemers voelen zich gauw op hun gemak bij mij. Dat is ook mijn doel. Eerst de relatie, dan het werk.”

“De mensen merken al snel dat ik niet alleen heel gepassioneerd ben, maar ook alle kennis in huis heb. Ik kijk toch op een hele andere manier naar het huidige systeem en dat vinden ze vaak heel verfrissend en inspirerend. Als ik indruk kan achterlaten en mensen mijn naam onthouden, vind ik dat zo gaaf!”

Onderneem vanuit je hart
“In februari heb ik meegedaan met het Groei-programma van Start Up Campus Haarlem. Dit kwam precies op het juiste moment. Ik was net een nieuwe samenwerking met Ligand, een Belgische organisatie, gestart en kreeg een mooie nieuwe klus voor de gemeente Hoogeveen in Drenthe. Wat bij SUCH hier zo fijn bij is, is dat er een groep ‘naast’ je staat om met je mee te denken en waar je vragen kunt stellen. Alle deelnemers begrijpen dat ondernemen naast je studie uitdagend kan zijn. De workshops zijn direct toepasbaar. Zoals Slim Boekhouden en Sales. Vooraf was ik hier nogal zoekende in. Nu pas ik de nieuwe kennis toe en vertrouw ik erop dat het lukt.”

“Aan studenten die ook willen ondernemen wil ik zeggen: ‘onderneem vanuit je hart’. Dan ben je het meest gemotiveerd. Er zijn veel mensen die iets vinden van jouw idee en misschien weet je in het begin zelf ook niet waar je moet starten. Laat je vooral niet uit het veld slaan. Ik merkte al snel dat je jezelf ontwikkelt door de jaren heen. Blijf volhouden, geloof in jezelf en ga staan voor wat jij belangrijk vindt. Dan lukt het zeker!"

Over SUCH:
Start Up Campus Haarlem is de plek voor ondernemende studenten van Hogeschool Inholland. Door een inspirerend programma van vijf maanden met events en workshops werk je aan ondernemende skills en groeit jouw netwerk razendsnel. Ondernemen begint bij Start Up Campus Haarlem! Wil je weten wanneer het volgende Start of Groeiprogramma begint? Check onze Instagram of website.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Gwen Gouvernante
12
September
2023
Mooi interview. Ik word hier blij van. Ik ken haar niet persoonlijk maar ik vind Lian een topper!