25
mei
2023
|
09:55
Europe/Amsterdam

Boer Ayoub onderzoekt de kansen van de eiwitrijke veldboon

Lector Feike van der Leij en boer Ayoub

In de serie Expeditie Noord-Holland van TV NH onderzoekt boer Ayoub hoe het boerenleven eruit ziet in de toekomst. En hoe ons voedsel dan wordt geproduceerd. Daarom nam hij een kijkje in de keuken bij onze opleiding Food, Commerce & Technology. Daar keek en proefde hij mee in het onderzoek dat we binnen de opleiding en vanuit het lectoraat Health & Food uitvoeren met studenten en samenwerkingspartners naar duurzame voedselinnovaties die goed en gezond zijn voor mens én planeet.     

Onze lector Feike van der Leij  bij Health & Food en onderzoeker Els van Uffelen lichten de kansen van de eiwitrijke veldboon toe. Zo kan de veldboon als lokaal alternatief voor de geïmporteerde sojaboon dienen waardoor vervuilend transport beperkt blijft. En zijn plantaardige eiwitten, wanneer je ze direct tot je neemt in gezond voedsel in plaats van via vlees, ook minder belastend voor het milieu. In het onderzoeksproject ‘Bean me up!’ werken zij samen met diverse partners waaronder Food Innovation Community Amsterdam (FICA) aan de ontwikkeling en vermarkting van veldbonen als alternatief voor importsoja voor menselijke consumptie en als bron voor plantaardig eiwit.       

Boer Ayoub proeft ook diverse producten die gemaakt zijn uit veldbonen, zoals veldbonenmelk en een sausbasis voor knoflooksaus, en waarmee nu geëxperimenteerd wordt om deze ook smaakvol te krijgen. En student Stan Smit laat Ayoub ook brood proeven gemaakt van veldbonen. “Het smaakt niet per se anders”, stelt Ayoub. Stan licht toe: “We proberen het ook zoveel mogelijk op normaal brood te laten lijken, zodat mensen het ook graag eten.” 

  
Inholland werkt vanuit het Centre of Expertise (CoE) Groen, als groene hogeschool van de Randstad, samen met de drie andere groene hogescholen van Nederland: Aeres, HAS Hogeschool en Hogeschool Van Hall Larenstein. Met die CoE Groen zijn we onderdeel van het Groenpact, hét innovatieplatform en samenwerkingsverband voor het groene domein.

Meer weten over de transitie naar plantaardige eiwitten?    
In de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst vertelt Feike hier meer over.

Het volledige artikel op TV NH lezen? 
Boer Ayoub proeft 'veldbonenmelk': "Smaakt naar slootwater met ganzenpoep!" - NH Nieuws 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.