Alkmaar,
16
juni
2020
|
07:53
Europe/Amsterdam

Boven jezelf uitstijgen met ontwerp van een hulpmiddel bij dysfagie

Alkmaarse studenten Werktuigbouwkunde hebben de afgelopen maanden een bijzonder ontwerp uitgewerkt. Derdejaarsstudenten Wouter Greve, Lyn Bakker, Jan van Straaten, Monique Nijs en Freek Hink hebben een oplossing gevonden voor mensen die moeite hebben met kauwen en/of slikken, en toch op visite willen en uit eten. Ze hebben daarvoor een draagbaar discreet hulpmiddel voor mensen met dysfagie ontworpen.

Dysfagie
Dysfagie is de medische benaming voor problemen met kauwen en/of slikken. Dysfagie is geen op zichzelf staande ziekte, maar een symptoom van een onderliggende aandoening, denk bijvoorbeeld aan verlamming na een hersenbloeding. Mensen die kauw- of slikproblemen hebben kunnen vaak lastig uit eten. Momenteel is er geen geschikt hulpmiddel op de markt om het eten voor te bereiden. Het hulpmiddel dat ontwikkeld is door de studenten zou een welkome oplossing kunnen zijn voor dit probleem. Je bestelt bijvoorbeeld in een restaurant hetzelfde als de andere gasten aan je tafel, stopt het in de machine. Deze maalt je eten fijn zodat je verder ongestoord kunt eten.

Hulpmiddel
Op deze manier kan het hulpmiddel  mensen met dysfagie helpen minder geïsoleerd te raken, zelfstandig actief te blijven en minder buiten de boot te vallen bij groepsinitiatieven zoals restaurantbezoek. Het bevordert op die manier inclusiviteit en dat is van grote waarde en zeer 'Inhollands'. Met inspiratie uit de natuur, hoe eten mensen en wat gebeurt er eigenlijk bij kauwen en slikken?, zijn er nieuwe oplossingen bedacht waarbij onder andere de viscositeit, dikstroperigheid, van het eten goed gemeten kan worden.

Ontwerpen en presenteren
De eerste ontwerpronde is afgerond en het ziet er veelbelovend uit. Op donderdag 4 juni hebben de studenten hun ontwerpvoorstel gepresenteerd via MS Teams aan onderzoeker Feike van der Leij en associate lector Biomimicry Mauro Gallo. De onderzoekers brachten het onderwerp in op een gezamenlijke bijeenkomst van de domeinen Techniek, Ontwerpen en Informatica en Agri, Food en Life Sciences. 

Teamprestatie
Onderzoeker Feike van der Leij is enthousiast: “Deze studenten zijn ver gekomen met het uitdenken van dit bijzondere hulpmiddel. Het moet wel nog verder uitgewerkt worden voordat het klaar is voor het defintieve ontwerp en om het in productie te brengen”. Docent Koen de Cock, die het team begeleidt, voegt toe: “Dit team is boven zichzelf uitgestegen. Het is een geloofwaardig ontwerp geworden, waarbij kritische onderdelen zoals de pomp nog wel verder uitgewerkt moeten worden. Dat is misschien iets voor een volgende groep studenten Werktuigbouwkunde.”

Advies
Docent Koen de Cock, onderzoeker Feike van der Leij en associate lector Mauro Gallo adviseren om het ontwerp van het hulpmiddel ook uit te werken in een mockup. Studenten van de opleiding Verpleegkunde zouden met deze mockup kunnen onderzoeken wat mensen met dysfagie er zelf van vinden. Studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde kunnen aan de hand van het testen van een prototype voor de pomp onderzoeken of het concept haalbaar is. 

Meerjarenplan
Het ontwerp van een discreet hulpmiddel voor mensen met kauw- en slikproblemen gaat over meerdere jaren lopen, deze groep studenten heeft een uitstekend begin gemaakt. Er is een detailontwerp gemaakt van het hulpmiddel in Computer Aided Design (CAD) pakket SolidWorks uitgewerkt, zodat de principewerking en realiseerbaarheid duidelijk gemaakt kan worden. In de komende jaren komen vervolgstappen. De eerstvolgende stap in de realisatie van het hulpmiddel is het testen van de kritische componenten, dat zal een volgende groep studenten doen. Vervolgens komt er een prototype dat getest kan worden door mensen met kauw- en slikproblemen. Op basis van de uitkomst van die test kan het ontwerp verder verfijnd worden. De gedachte is ook hogescholen uit het buitenland erbij te betrekken, bijvoorbeeld in programma’s zoals AAL Europe.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.