Haarlem,
03
april
2020
|
08:10
Europe/Amsterdam

Busidays on Circular Economy bij Inholland Haarlem

Van 9 tot en met 11 maart vonden bij Hogeschool Inholland Haarlem de Busidays on Circular Economy plaats. Studenten van verschillende internationale hogescholen kwamen naar Haarlem om samen met studenten van de opleiding Business Studies de mogelijkheden te onderzoeken om pakketten in de binnenstad te vervoeren over water.

De Busidays is inhoudelijk en ontwikkeld en begeleid door Han van Kleef en Giovanni Douven, onderzoekers bij het Business Research Centre, en lector Leren en Ontwikkelen Don Ropes. Marco Mosselman, docent bij de opleiding Business Studies, was er de volle drie dagen bij. "Busidays is een initiatief van Businet, een internationaal netwerk van hogescholen en universiteiten. Het doel van de Busidays is om samen met internationale studenten aan korte projecten te werken." De studenten kwamen overal vandaan. Op zondag verzamelden ze in de bar van Stayokay in Haarlem. Daar heette Stephan Kooijman, vertegenwoordiger van de gemeente Haarlem, de studenten welkom en wenste ze een paar prachtige dagen in Haarlem toe.

Andere manieren van goederenvervoer
Maandag gingen de Busidays officieel van start. De opdracht: onderzoek de mogelijkheden om pakketten in de binnenstad van Haarlem te vervoeren over water. Marco: "Vrachtwagens die rijden op fossiele brandstof zijn in het jaar 2025 niet langer welkom in de binnenstad. Er moet een andere manier worden gevonden om goederen in de stad te vervoeren. Eén van de mogelijkheden is het vervoer via de grachten, zoals dat voor de komst van de vrachtwagen ging." Na de uitleg van de opdracht gingen de studenten op onderzoek in de stad om ideeën op te doen.

Veel werk verzet
De laatste dag stond in het teken van de presentaties. Alle projectgroepen deelden hun ideeën aan de docenten en hun medestudenten. Marco: "Wat een creativiteit! Geweldig om te zien hoe de studenten over een dergelijk logistiek probleem nadenken en welke oplossingen ze aandragen." Student Floris Dekker geeft aan dat hij vooral veel heeft geleerd over duurzaamheid. "Ik wist daar nog niet veel vanaf maar heb er ondertussen veel over opgestoken. De opdracht was interessant, we kregen alle vrijheid om oplossingen te bedenken." Ook student Youri Luijf is blij met zijn deelname aan de Busidays. "Terugkijkend op de afgelopen drie dagen kan ik zeggen dat ik veel geleerd heb op logistiek gebied en de mogelijkheden om goederen te vervoeren. Wat ik vooral interessant vond, is dat ieder groepje weer andere ideeën had."

Moe maar voldaan...
Ook student Jurrian van den Berg gaat met een tevreden gevoel naar huis. "Aan het einde van de presentatie ben ik tevreden over het resultaat. Ik vind het knap dat er in drie dagen tijd zo'n rapport en prestentatie uit is gekomen." Of de aangedragen oplossingen ook echt in de praktijk worden gebracht, moet nog blijken. Maar voor de studenten maakte dat op de woensdag niet meer uit. Met een certificaat op zak, en veel nieuwe kennis en kennissen/vrienden, was het de hoogste tijd om weer op huis aan te gaan.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.