13
december
2022
|
07:38
Europe/Amsterdam

‘Communicatie-opleidingen Hogeschool Inholland hebben goud in handen’

NVAO communicatie opleidingen

“Voorbeeldig en spectaculair”, zo luidde het oordeel van het visitatiepanel van het AeQui, evaluatiebureau voor het hoger onderwijs in de zesjaarlijkse accreditatiecyclus van de Inholland-opleidingen Associate degree Crossmediale Communicatie en Communicatie. Het visitatiepanel beoordeelde de opleidingen 6 en 7 december op hun kwaliteit en sprak daarover met coaches, verschillende werkveldpartners en studenten. De opleidingen werken sinds een aantal jaar met een geheel vernieuwd onderwijsconcept. Dat maakte deze accreditatie extra spannend.

Volgens het panel heeft Inholland met deze opleidingen zelfs goud in handen: “Dit zijn opleidingen die echt passen bij het communicatievakgebied waar de studenten voor worden opgeleid.” Het panel benadrukte de kracht van de benaderbare begeleiding in de opleiding, de samenwerking met het werkveld en de sterke (eind)werken van de studenten. Volgens het panel kunnen bij deze opleidingen niet alleen de hoogvliegers floreren, maar wordt iedereen opgetrokken.

Leren door te doen, aansluitend op de praktijk
Kenmerkend aan het ‘nieuwe onderwijs’ is dat studenten zowel bij Communicatie als bij de Ad Crossmediale Communicatie leren door te doen. Zo werken zij vanaf dag één aan praktijkopdrachten voor échte opdrachtgevers uit het werkveld en worden zij getoetst door middel van een eigen portfolio. Zo zegt de teamleider van de bachelor Communicatie Fiona Verhoek: Bij ons werken de studenten en de coaches samen in kleine teams waardoor het contact informeel is. Zo durven we ook kwetsbaar te zijn en te leren door te reflecteren. Onze studenten voelen zich inclusief en gezien.” Daar voegt de teamleider van de Ad Crossmediale Communicatie Merel Eilander aan toe: Onze opleidingen zijn pioniers als het gaat om innovatief onderwijs en hebben de afgelopen jaren opleidingen neergezet waarbij de student echt centraal staat. De opleidingen sluiten ontzettend goed aan op het communicatiewerkveld.”

‘Een groot compliment’
Het toewerken naar dit vernieuwde onderwijs was volgens Fiona hard werken. “Wij leren elke dag van elkaar en we maken ons onderwijs elke dag een stukje beter. We kregen en krijgen regelmatig feedback van studenten waarvoor dit onderwijs erg wennen en soms moeilijk is. Het was wel heel hard werken en veel extra tijd investeren. Doorontwikkelen, implementeren en dan ook nog even een accreditatie tussendoor, maakte wel dat we het uiterste van onszelf en ons team hebben gevraagd. Dat we van het panel ook die waardering krijgen is een heel groot compliment.”

NVAO communicatie opleidingen 2

“Met heel veel enthousiasme en vertrouwen hebben wij deze twee dagen ervaren,” zegt Fiona over de visitatie. “Het was een geweldige mogelijkheid om over ons mooie onderwijs te vertellen. Het panel was oprecht geïnteresseerd in hoe we hier zijn gekomen, hoe we het onderwijs hebben georganiseerd, hoe de teams werken en uiteraard hoe onze studenten en werkveldpartners het onderwijs ervaren,” voegt Merel daaraan toe.

Onder de indruk van studentenprojecten
Tijdens de accreditatie hebben verschillende studenten hun (eind)werk en projecten laten zien. Hiervan was het panel enorm onder de indruk. Ze omschrijven het werk als producten die je zo kunt gebruiken. Ook was het panel positief over de mate waarop de studenten kunnen reflecteren. Volgens hen leveren beide opleidingen stevige professionals af waar het werkveld op zit te wachten. En dat herkent Merel: “In de teams bespreken we regelmatig de groei die we bij de studenten zien, de positieve feedback die we krijgen van de opdrachtgevers en op wat voor mooie plekken de alumni terecht komen.”

Merel was ontzettend blij en trots na deze beoordeling: ”Dat we nu deze waardering krijgen, is een kroon op ons werk”. Ook Fiona is ontzettend trots: “Wij hebben altijd al geweten dat dit onderwijs het beste uit de studenten haalt, maar dat het externe panel van Aequi dit ook ziet is waanzinnig tof. We voelen ons echt gezien en gewaardeerd."

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.