Alkmaar & Haarlem,
23
november
2021
|
09:44
Europe/Amsterdam

Connect2Business x Mix & Match dit jaar groter dan ooit

Inholland-studenten economie en techniek speeddaten met 120 bedrijven

download
Bekijk de aftermovie Connect2Business x Mix & Match!

Het stage-event Connect2Business x Mix & Match keert na twee online edities groter terug dan daarvoor. In de Grote Kerk in Alkmaar gingen ruim 800 studenten van 17 verschillende studierichtingen techniek en economie van Hogeschool Inholland in gesprek met zo’n 120 bedrijven. Doel: het vinden van een stageplek of afstudeeropdracht. Donderdag (11 november) was er Connect2Business, de stagemarkt voor economiestudenten, vrijdag (12 november) Mix & Match, speciaal voor techniekstudenten.

De organisatie was volledig in handen van de bestuursleden van Studievereniging Technische Bedrijfskunde (sv-TBK) en Studievereniging Business, Finance & Law (sv-BFL). Onder begeleiding van een docententeam en ondersteund door Ondernemend Regio Alkmaar. “Wat hier gebeurt is zo waardevol”, zegt Lesley van den Broek, organisator en secretaris van sv-BFL. “Hier leggen studenten contacten waar ze later nog heel veel aan hebben.”

Vooraf matchen via de website
Via rondetafelgesprekken en speeddates zoeken studenten en bedrijven een match. Die aanpak is al jaren een groot succes, aldus Stephanie over de Linden, coördinator van het event en docent Accountancy Inholland Alkmaar. “Er worden veel matches gemaakt omdat student en bedrijf vooraf gekoppeld worden op basis van voorkeur van de student en studierichting. Daardoor heeft deze beurs een hoger rendement dan reguliere stagemarkten.” Zo zit Dani Niemans, tweedejaarsstudent Business Studies in Alkmaar, aan tafel met Webdelta, Sparkling en Advitas. “Ik was erg benieuwd welke functie zij mij kunnen aanbieden, maar vooral ook wat dat nou eigenlijk precies inhoudt.”

Voor studenten door studenten
Drijvende kracht achter het event zijn Lesley van den Broek (secretaris sv-BFL), Melissa Kikkert (voorzitter sv-TBK) en Djinda Timmer (secretaris sv-TBK). Djinda: “Dit is ontzettend leerzaam, want we krijgen veel ruimte om het allemaal zelf te doen. Gelukkig ben je met een heel team van oud-organisatoren, medestudenten en natuurlijk de coördinerende docenten.” Melissa: “Vanwege corona was het in het begin best even lastig om de bedrijven enthousiast te krijgen, maar uiteindelijk zijn er waanzinnig veel aangehaakt. En als het dan allemaal loopt, dan ben je zo trots!”

Netwerk en skills
Het gaat er niet alleen om een geschikte stageplek te vinden, maar ook dat studenten hun netwerk uitbreiden. “Daarbij oefenen ze tijdens de rondetafelgesprekken in één klap alle vaardigheden die ze op school hebben geleerd: solliciteren, jezelf presenteren, etiquette”, zegt Eva Pennings, coördinator en docent Business Studies. “En is het niet direct nuttig voor nu, dan wel voor de toekomst.” Dat weet ook student Thijmen Reus: “Je hebt meerdere keren een stageplek nodig plus een afstudeeropdracht. Dan is het handig om al die bedrijven nu al te leren kennen.”

Belangrijke rol in regio
Nol Graas, coördinator van het event en docent Technische Bedrijfskunde Inholland Alkmaar, benadrukt hoe belangrijk het is om de student als werknemer van de toekomst voor de regio te behouden. “Daarom hebben we het plan opgevat om het stage-evenement te laten rouleren. Volgend jaar naar Hoorn, wellicht daarna naar Den Helder, in samenwerking met de Westfriese Bedrijvengroep en de Helderse Ondernemers Vereniging. Daarmee laat je zien dat je niet alleen de hogeschool bent van Alkmaar, maar van heel Noord-Holland Noord. Bovendien betrek je er op die manier weer heel andere bedrijven bij.”

Verdere uitbreiding
Ooit klein begonnen, wordt Mix & Match x Connect2Business steeds verder uitgebouwd. Nol Graas: “Zo zetten we dit keer vanuit Technische Bedrijfskunde de winnaar van het project Ondernemen in het zonnetje: de jongens van Student Company Schuurmaat hebben in 2021 als beste team een eigen onderneming opgezet en zijn na afronding van het project succesvol doorgestart. En Studievereniging BIMTI – dit jaar nieuw aangehaakt - heeft ‘Robotwars’ bedacht, een gevecht tussen trashbots van studenten van de Alkmaarse opleidingen Business, IT & Management (BIM) en Technische Informatica (TI), met hulp van onderzoeksdocenten Frank Iliopoulos en Mark Wokke. Maar álle opleidingen hebben fantastische wedstrijden of projecten en ik zou graag zien dat ook zij hun studenten hier een podium geven. Zo breng je meer verbinding tussen de opleidingen. En verder kan je nog uitbreiden door andere domeinen te laten aanhaken. Waarom geen extra stagemarkt op de woensdag bijvoorbeeld, voor de opleiding Verpleegkunde samen met Social Work?”

Vanuit Inholland Alkmaar waren de studenten van de opleidingen Business Studies, Accountancy, Finance & Control, Technische Bedrijfskunde, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Civiele Techniek, Bouwkunde, Business IT & Management en Technische Informatica op zoek naar een passende stage- of afstudeeropdracht voor volgend studiejaar. Ook de studenten met afstudeerrichting Banking & Insurance, Human Resource Management, Logistiek, Management & Beleid, Marketing of Ondernemen zochten een afstudeerplek. Vanuit Inholland Haarlem waren studenten van de opleidingen Bouwkunde, Bouwmanagement & Vastgoed, Business Studies, Finance & Control en Informatica erbij.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.