Rotterdam,
16
januari
2018
|
14:49
Europe/Amsterdam

Creatiever omgaan met afstuderen kan mooie tools opleveren

Lector van den Berg vindt innovatieve tool LawSpeak dubbel interessant

‘Creatiever omgaan met afstuderen. Dat zou ik graag heel graag willen zien.’ Zo leidde lector Ineke van den Berg (Toegankelijkheid van het Recht) de lunchbijeenkomst van 21 november jl. in. Op de lunchbijeenkomst presenteerden Pim Oremans (21) en Tim Teunissen (23) hun tool LawSpeak. Pim en Tim waren uitgenodigd door lector van den Berg omdat zij een mooi voorbeeld zijn van ‘alternatief en creatief omgaan met afstuderen’, iets wat volgens haar ook bij Inholland steeds vaker mag gebeuren.

Tool vergroot toegankelijkheid van het recht
Pim en Tim zijn een voorbeeld van dit ‘andere’ afstuderen omdat zij in hun afstudeerfase vanuit twee verschillende disciplines en opleidingsinstituten een samenwerking zijn aangegaan: Pim als rechtenstudent aan de Universiteit Utrecht en Tim als hbo-student Advertising aan hogeschool Eindhoven. Daarnaast is hun eindresultaat geen scriptie, maar een plan voor een alternatief eindproduct: LawSpeak, een online tool voor juristen om begrijpelijk te leren schrijven. Lector van den Berg ziet hierin ook kansen voor Inholland, zoals het ontwikkelen van een Legal Tech- of Legal Design-lab waarin hbo-studenten Rechten, Communicatie en ICT samenwerken met MBO’ers design.

Anders afstuderen: durven we het aan?
Ingrid Moes (clustermanager domein Business, Finance & Law bij Inholland) beaamt dat het een mooie crossover kan zijn: ‘Als het maar in het curriculum past; bijvoorbeeld in de vrije ruimte.’ Dat is precies wat van den Berg dan ook met deze bijeenkomst wilde bereiken. ‘Ik hoop collega’s te inspireren om na te denken over alternatieve invullingen van het curriculum en het afstudeertraject. En wie weet levert dit nog meer mooie tools op die de toegankelijkheid van het recht vergroten.’

Foto: DeBrauwWat is LawSpeak?
Met LawSpeak krijgen juristen tijdens het typen van (voor leken) onbegrijpelijke juridische zinnen suggesties om de taal te versimpelen. Daarmee is de tool koren op de molen van Ineke van den Bergs lectoraat, dat zich inzet om het recht toegankelijker te maken voor burgers. Dat zo’n cross-over tussen de kennis en vaardigheden van twee studenten iets oplevert dat ook buiten de collegebanken relevant is, blijkt wel uit het feit dat de initiatiefnemers met hun project de De Brauw Legal Innovation Challenge 2017 hebben gewonnen. Met de daarmee verkregen € 25.000,- kunnen ze hun tool nu verder gaan ontwikkelen. (Foto: DeBrauw)