Rotterdam,
23
april
2024
|
17:00
Europe/Amsterdam

‘Dat voelt als onrecht’

Themaweek Social Work ging over Mensenrechten

Ruim driehonderd eerste- en tweedejaars studenten doen mee aan de themaweek Social Work. Doel van de week is hen kennis laten maken met werkveld, hen laten zien wat er allemaal mogelijk is. Maandag 22 april was de start in het Fotomuseum Rotterdam.

“Daar heb ik zelf ook mee te maken gehad, dat voelt als onrecht”, zeiden een aantal eerste- en tweedejaars Social Work tijdens de opening van de themaweek over mensenrechten. Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International, bracht het onderwerp etnisch profileren ter sprake en er waren veel studenten die daar mee te maken hadden gehad. Bijvoorbeeld tijdens het vinden van een stage, vertelt docent en medeorganisatior van de themaweek Rajae el Imani.

Lastig om neutraal te fotograferen
Zij zag ook dat de studenten met interesse de fototentoonstelling ‘Onderweg’ bekeken, waarin mensrechtenschendingen in beeld werden gebracht. Fotograaf Ad van Denderen was er zelf ook bij, hij heeft tijdens de rondleiding veel verteld over zijn werk. “Dat vonden ze heel tof. Studenten waren geïnteresseerd in hoe hij de beelden had gemaakt en wat zijn boodschap was.” Volgens Rajae wilde hij neutraal fotograferen, maar was dat lastig, omdat hij zoveel onrecht zag.

Tweedejaars durven kritisch te zijn
Mensenrechten is een belangrijke kernwaarde voor sociaal werkers, weet Rajae. In de opleiding leren zij kritisch te zijn en bij tweedejaars zag ze dat al vaker terugkomen in het Fotomuseum. “Het was gaaf om die ontwikkeling te zien, dat de tweedejaars zich al vaker durven uitspreken en stelling durven nemen.”

‘Veel discriminatie in Nederland’
Deze eerstejaars student is door de themaweek enthousiaster geworden voor het vak van sociaal werker: “Door de verhalen over welke mensenrechten er dagelijks geschonden worden meer motivatie gekregen voor de studie: ik wil me graag inzetten voor de mensen die het nodig hebben. Bovendien heb ik geleerd dat dingen die ik als normaal beschouw niet voor iedereen vanzelfsprekend zijn en dat discriminatie best veel voorkomt in Nederland. " 

Uitwisseling met Brussel
De themaweek die twee keer per jaar plaatvindt, is een mooie kans voor studenten om te proeven aan allerlei organisaties in het sociale werkveld. Vier dagen lang kunnen zij workshops volgen, zoals schaduwtheater over Ongedocumenteerden, inspiratiesessies bijwonen over bijvoorbeeld Extinction Rebellion Social Work of een uitwisseling doen met Brusselse studenten. 

Primeur: opening op externe locatie
Voor het eerst was de aftrap van de themaweek op een externe locatie: het Fotomuseum. Tijdens die opening spraken behalve Dagmar Oudshoorn en fotograaf Ad van Denderen ook Birgit Donker, de directeur van het Fotomuseum en Wethouder Mohamed-Hoesein.

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.