21
november
2023
|
06:12
Europe/Amsterdam

De 21ste verjaardag van Inholland met... Ruud Gortworst

‘Ik heb studenten altijd geleerd met hoofd, hart en handen te werken’

De 21ste verjaardag van Inholland met Ruud Gortworst

Docent Ruud Gortworst houdt niet van doorsnee en gewoon. “Ik vind mensen die anders denken en doen vaak interessanter dan de gemiddelde man of vrouw. Het is fascinerend wat er in sommige hoofden omgaat. ” Deze uitspraak past goed bij de docent, leercoach en ontwikkelaar GGZ-onderwijs. Sinds 21 jaar werkt Ruud bij de opleiding Verpleegkunde van Inholland Amsterdam. Dat hij zelf sommige zaken ook graag out of the box aanvliegt, is in zijn lange carrière goed van pas gekomen. Hij stond altijd open voor vernieuwingen en bijzondere onderwijsmethoden. Nog steeds.

“Ik kom net terug van een demonstratie van een groot videoscherm dat we gaan gebruiken voor we een interactief communicatieprogramma. Het is een immersive room.  Verschillende scenes uit de beroepspraktijk kunnen we als achtergrond gebruiken. Daarnaast oriënteer ik mij op andere vormen zoals een lastig gesprek voeren met een patiënt of collega door middel van de dialogue trainer. In deze virtuele wereld krijgen studenten de kans om op een veilige manier gespreksvaardigheden te oefenen. Zonder grote consequenties merken ze het effect van een ‘verkeerde’ boodschap; zijn ze te direct of juist te onduidelijk, dan verdwijnt de gesprekspartner. Kiezen ze voor de juiste woorden, dan krijgt het gesprek een vervolg.”

Onvoorspelbare psychiatrische patiënten
Voor Ruud is communicatie met patiënten een belangrijke vaardigheid voor een verpleegkundige. Niet voor niets is hij co-auteur van het studieboek De verpleegkundige als communicator. 
“Op school werken ook vaak met trainingsacteurs, die ik zelf heb gescreend en voorbereid op een casus die we naspelen. Dat is elke keer een hele belevenis. Studenten kunnen het echt moeilijk krijgen als zo’n acteur zich voordoet als onvoorspelbare psychiatrische patiënt. Voorheen speelde ik die rol ook wel eens zelf of vroegen we er een student voor. Met acteurs is het professioneler.”

Als ik naar mijn studenten kijk, dan wens ik ze vooral verbinding met elkaar toe. Ik zeg dan ook vaak dat ze allemaal een buddy moeten zoeken. Praat met elkaar! 

Ruud Gortworst, docent, leercoach en ontwikkelaar GGZ-onderwijs

IJzeren geheugen
Ruud heeft een ijzeren geheugen. Moeiteloos dist hij anekdotes en chronologische feiten op uit al zijn Inholland jaren en daarvoor. “Na mijn opleiding aan de pedagogische academie vond ik vanwege de grote werkloosheid moeilijk een vast baan. Het bleef bij invalbaantjes waarbij ik steevast bij de ‘moeilijke klassen’ werd gezet. Dat ging me goed af, maar was toch niet wat ik wilde.” Het roer ging om toen hij een advertentie zag van een psychiatrische kliniek waar je het vak van psychiatrische verpleegkundige kon leren in de praktijk. Al snel sloot hij een hele nieuwe wereld in zijn armen. “Ik heb daar zoveel meegemaakt.” In 2003 werd hij docent bij Inholland om studenten net zo enthousiast en vaardig te maken in dit vak.

Zonder empathie red je het niet
Het mooie van een baan in de psychiatrie is dat het werken met hoofd, hart en handen is, vindt Ruud. Dat leert hij al zijn studenten. “Theoretische kennis is leidend, maar zonder empathie red je het niet. Bij Inholland zijn we altijd op de hoogte van alle vakinhoudelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen. Het is onze taak die in het onderwijs te verwerken, zodat we altijd de juiste behandelprotocollen kennen.” Als voorbeeld noemt Ruud de respons op mensen die zichzelf opzettelijk verwonden als gevolg van een psychisch probleem. “Vroeger negeerden we automutilatie, in de veronderstelling dat het eerder zou stoppen, nu leren we onze studenten dat dat averechts werkt.”

Verschillende minors vormgegeven
Ruud heeft een belangrijk aandeel gehad in de onderwijsvernieuwing van de opleiding Verpleegkunde, zowel voor de vierjarige opleiding als de deeltijd. En dan met name de vakken rondom de geestelijke gezondheid. “Ik heb verschillende minors vormgegeven. Daarbij zit ook een vrije minor, die studenten mogen invullen met vakken die voor hen belangrijk zijn. Zo hebben ze meer regie over hun eigen leerproces. Ook heb ik de rol van praktijkondersteuner somatiek een prominentere plek in het curriculum gegeven. Via de huisarts komen patiënten met chronische lichamelijke ziekten daar vaak eerst terecht.”

De 21ste verjaardag van Inholland met Ruud Gortworst

Een persoonlijke tijdlijn
Hoe langer Ruud toekomstige beroepskrachten begeleidt als docent of coach, hoe meer hij ervan overtuigd is dat aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van studenten essentieel is. “Soms laat ik studenten belangrijke momenten uit hun eigen leven en dat van hun nabije familie en vrienden op een tijdlijn zetten. Wat waren belangrijke gebeurtenissen en waarom? Welke hadden te maken met gezondheidsproblemen? Dan blijkt dat studenten wel te maken hebben met psychosociale problematiek, maar vaak nog een minder goed beeld hebben van de psychiatrie. Pas bij een stage of een vak in die richting, realiseren ze zich bijvoorbeeld voor het eerst welke impact een zware depressie kan hebben. Ook voor die realisatie is een rollenspel met trainingsacteurs heel waardevol. Hoe handel je? Dan hebben we het ook over wat je moet met je eigen gevoelens in een behandelsituatie. Duw je die weg of kan je er gebruik van maken? Die vragen leveren mooie en soms confronterende gesprekken op.”De 21ste verjaardag van Inholland met Ruud Gortworst

Momenten van verwondering
Aan de werkvorm die Ruud al jaren gebruikt bij de supervisiebijeenkomsten met studenten, heeft hij een mooi souvenir overgehouden. “Bij de laatste sessie schrijven we elkaar een kaart waarop we terugblikken op alle bijeenkomsten en elkaars iets toewensen. De kaarten die ik ontvang, bewaar ik. Zo bedankte een student me voor het delen van mijn wijsheid en wenste hij me nog veel momenten van verwondering toe. Dat studenten zich zo eerlijk en open op durven te stellen, vind ik mooi.” 

Ruud over 21 jaar

Hoe was jezelf toen je 21 was? 
Ik groeide op in Amsterdam, mijn haren waren lang en ik wilde niet hetzelfde doen als mijn vader, die in het onderwijs werkte. Toch deed ik de pedagogische academie. Pas later koos ik mijn eigen pad, maar ik ben wel teruggekomen in het onderwijs

Wat wens je de 21-jarige van nu toe? 
Als ik naar mijn studenten kijk, dan wens ik ze vooral verbinding met elkaar toe. Zeker als ze in de geestelijke gezondheidszorg willen werken, is het belangrijk dat ze hun gevoelens kwijt kunnen. Ik zeg dan ook vaak dat ze allemaal een buddy moeten zoeken. Praat met elkaar!

Hoe zie jij het onderwijs over 21 jaar? 
Moeilijk te voorspellen. Eerst maar eens de verhuizing naar Sluisbuurt meemaken. Daar komen we samen met zoveel meer opleidingen. We krijgen er fantastische ruimtes, uitgerust met goede technische voorzieningen.

Wat doe jij over 21 jaar?  
Ik ben 63. Over eenentwintig jaar hoop ik nog fit genoeg te zijn om te reizen met mijn vrouw. Verder ben ik een actieve hobbyfotograaf en gek op mijn hondjes, de King Charles cavaliers. Ik heb een mooie afbeelding op mijn bureaublad staan.

Honden
Reacties 1 - 16 (16)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Piet Bus
01
December
2023
Gefeliciteerd Ruud! Wat een mooi interview en wat een prachtige carrière. Vooral het plezier straalt er van af!
Aron Aalderink
30
November
2023
Ha Ruud, gefeliciteerd, leuk interview mooie carrière
Guus
26
November
2023
Fijn dat ik onderdeel mag zijn van jouw onderwijsvisie. Het is zeer waardevol.
Willem-Jan Stouthart
26
November
2023
Erg leuk om over jou en de rol van trainingsacteur te lezen. Altijd fijn om met je samen te werken Ruud! En wat een geweldige foto’s ?
Simone Berkhout
24
November
2023
Beste Ruud, van harte gefeliciteerd met je mooie jubileum. Heel typerend interview, vind het erg leuk om les van jou te krijgen. Ga altijd geïnspireerd naar huis, leuke anekdotes, heel persoonlijk en veelal met een boodschap ter overdenking. En oprechte interesse in ons studenten. Dank je wel en nog veel werkplezier gewenst!
Elsbeth de Joode
23
November
2023
Mooie teksten, van jou en de interviewer :) Wat fijn om zo'n bevlogen docent in ons team te hebben. En aan die 21 jaar mogen we er nog een paar aanplakken gelukkig!
Yvonne van de Ven
23
November
2023
Wat een leuke foto's! En een mooie grond boodschap, "praat met elkaar". Het lijkt zo voor de hand liggend maar in deze wereld waar veel via digital korte boodschappen gaat is dat helaas niet meer zo. Ik hoop dat je nog wat jaren mee gaat in alle nieuwe ontwikkelingen Ruud!
Marjolein Tijsterman
23
November
2023
Wat een geweldig interview! Gefeliciteerd Ruud!
Inge van Gelder
22
November
2023
Mooi interview Ruud, van harte gefeliciteerd met je jubileum!
hettie de jongh
22
November
2023
Wat een mooi en authentiek interview! Het is altijd een voorrecht met je te mogen samenwerken en veel van je te leren.
Sanne Cordfunke Krebbekx
21
November
2023
Mooi Ruud, van harte gefeliciteerd!
En dat van dat geheugen klopt zeker: bij mijn sollicitatiegesprek in 2020 wist jij nog precies wat je zo’n 10 jaar eerder in mijn stage beoordeling (toen nog als student hbo-v) had gezegd haha.
Trots dat ik nu je collega mag zijn!
Vincent Moolenaar
21
November
2023
Gefeliciteerd met je 21 jarige jubileum Ruud. Mooi en treffend interview, van titel tot laatste punt helemaal waar. Blij als collega het genoegen te hebben af en toe bij je mee te kunnen kijken, ik steek er enorm veel van op. Wat mij betreft op nóg 21 jaar!
Ingrid
21
November
2023
Superleuk artikel broertje! Van harte gefeliciteerd met deze ‘gezamenlijke’ verjaardag bij Inholland. Leuk zo je loopbaan terug te lezen . Ons vak is in 21 jaar enorm veranderd, ik zal niet zeggen altijd verbeterd. Vernieuwingen zijn altijd prima wanneer we efficiënter en daarbij ook nog steeds vanuit ons hart kunnen blijven werken. Good luck in je laatste 4 docentjaren ?
Mary Rijlaarsdam
21
November
2023
Van harte, collega!
Ruud Kok
21
November
2023
Gefeliciteerd Ruud! Ik deed ergens in 2015 HBO v-duaal en had les van jou, psychiatrie, coachen e.d. In 2018 heb ik mijn diploma gehaald. Maar als je me niet meer herinnert, is dat niet erg hoor. In ieder geval van harte gefeliciteerd!
Ruud Kok
Wendy
21
November
2023
Gefeliciteerd Ruud!!!
Martien Pettinga
23
November
2023
Gefeliciteerd, Ruud, met dit jubileum en dit authentieke interview. Ik ken je inmiddels ook als medezanger op een koor. Daar begin ik steeds meer je passies en je humor te leren kennen en te waarderen! Wat hadden we ooit mooie lange haren ...