Delft,
24
augustus
2021
|
08:25
Europe/Amsterdam

De eerste lichting; afgestudeerde Precision Engineer

Afstuderen

Vier jaar geleden ging de afstudeerrichting Precision Engineering bij Hogeschool Inholland Delft voor het eerst van start. Nu is Camilla Pistor is één van de eersten uit de lichting die is afgestudeerd. Een bijzondere gebeurtenis voor de opleiding: de eerste precision engineers gaan het werkveld betreden.

Het was voor Camilla in het begin een lastige keuze; welke studie past nu het beste bij haar? “De meeste opleidingen hebben meteen een toepassing op het latere beroepenveld. Zo wordt er met Luchtvaarttechnologie veel gefocust op vliegtuigen; maar dit paste niet helemaal bij mij.” Met de komst van de richting Precision Engineering kon Camilla veel richtingen op. Je krijgt namelijk veel algemene en technische kennis die studenten helpt met het bouwen en ontwerpen van complexe systemen. “Deze opleiding gaf mij veel ruimte en vrijheid om nog niet een hele specifieke richting op te gaan.”

Op een hoog niveau
Volgens Camilla was de opleiding erg leuk, maar het kon ook wel lastig zijn. Deze richting biedt veel theorie; zo krijgen de studenten veel basiskennis van verschillende vakken. “Het maken van een strakke planning wil ik toekomstige studenten aanraden; ik kon het anders echt niet bijhouden. Ook merkte ik dat veel studenten moeite hadden met de wiskunde.” Inholland biedt deze studenten één week voor de start van het nieuwe studiejaar een zomercursus Wiskunde. Daarnaast organiseert de studievereniging Sipke Wynia huiswerkklassen voor wiskunde. “Je kan tijdens de huiswerkklas nog meer aandacht besteden aan het lastige vak en het is heel toegankelijk voor studenten.”

Zelf sturing geven
Camilla ervaarde wel dat zij als eerste lichting is gestart. “We hadden in het eerste jaar nog niet voor ieder vak een docent. Daarom is er in de tentamenweek ook wel eens een nieuw vak gestart. Soms was het wel lastig dat het nog niet altijd geregeld was. Maar het was wel heel fijn dat we zelf sturing konden geven aan de opleiding.” Camilla ervaarde ook dat er wel iets met haar feedback werd gedaan. Zo ziet ze per jaar een groot verschil in de lessen die nu worden gegeven. “Voor ieder vak is er nu een docent, wanneer de klassen te klein zijn worden deze gecombineerd met de klassen van Luchtvaarttechnologie.”

Afstuderen
Camilla is gestart met haar afstuderen bij TNO (Toegepaste Natuurwetenschappelijke Onderzoeksorganisatie). Ze is hier terecht gekomen via haar derdejaarsstage. “Ik had al een contactpersoon bij deze organisatie, daardoor kon ik daar gemakkelijker aan de slag.” Tijdens haar onderzoek is Camilla zich vooral gaan richten op spacegerelateerde zaken. Ze heeft hiervoor een onderdeel ontworpen dat uiteindelijk vast komt te zitten op een satelliet. Dit systeem moet bepaalde assen vasthouden tijdens de lancering en weer loslaten wanneer het zich in de ruimte bevindt. Camilla vond het een super interessante opdracht om aan te werken.

Fijne begeleiding
Vanuit huis heeft Camilla veel aan haar onderzoek gewerkt. “Het is echt te danken aan mijn afstudeerbegeleider dat mijn onderzoek zo goed is gegaan. Hij heeft mij geholpen om mijn afstudeeropdracht te zien als een prettige werkervaring. Hij had elke week wel tijd voor mij, om te sparren. Hij heeft mij door mijn afstudeerperiode heen geholpen.” Camilla vond de kennis vanuit het bedrijf ook erg fijn. Ze was niet gewend om alleen aan zo’n project te werken, ook door alle verantwoordelijkheid die hier bij komt kijken. “Het bedrijf was erg gezellig, ze maakten echt tijd voor mij om dingen uit te leggen. Vanuit verschillende disciplines hielpen we elkaar. Ik vond het heel bijzonder om te zien hoe behulpzaam iedereen was.”

Toekomstperspectief
Nu is Camilla afgestudeerd als precision engineer en zou ze direct aan de slag willen bij een organisatie. “Ik ben op dit moment bezig met verschillende gesprekken vanuit mijn netwerk, voor mogelijke functies.” Haar tip aan de afstuderende studenten is: blijf netwerken op LinkedIn, door een groot netwerk kan je bij super veel leuke bedrijven terechtkomen.