Delft,
26
oktober
2022
|
13:43
Europe/Amsterdam

De immense wereld van de voedingsmiddelenindustrie

In gesprek met alumnus Sanne de Vaal over haar rol als productontwikkelaar bij Verstegen

Sanne de Vaal 7 (2)

De voedingsmiddelindustrie is immens groot, het wordt zelfs beschouwd als de grootste industrie van Nederland. Over elk product wordt nagedacht en de mogelijkheden zijn oneindig. Van marketing om voedingsproducten en -concepten te verkopen tot aan voedingsmiddelentechnologie om producten te ontwikkelen. Met die insteek startte Sanne de Vaal een aantal jaar geleden met de opleiding Food Commerce and Technology bij Hogeschool Inholland. Met een grote drive en een passie voor  voeding rondde zij de opleiding succesvol af en  werkt ze nu als productontwikkelaar bij Verstegen Spices & Sauces: “ik heb tijdens mijn studie zoveel geleerd wat ik  tijdens mijn huidige baan kan toepassen, daar ben ik heel erg blij mee.”

Meer leren over de wereld van voeding, dat leek Sanne wel heel interessant. Tijdens het laatste jaar van vwo kreeg ze net als iedere scholier de lastige keuze om een passende studie te kiezen. Sanne: “Ik vond voeding altijd al interessant. Men denkt dan vaak eerst aan een opleiding Diëtiek. Dit leek mij minder leuk omdat je dan veel bezig bent met mensen en voeding. Ik wilde me juist meer focussen op voedingsproducten. Dus na grondig het internet afgespeurd te hebben kwam ik uit op deze opleiding!” De opleiding wordt in Delft en Amsterdam gegeven. Sannes voorkeur ging uit naar Delft. Daar bezocht ze de Open Dag en ging ze een middag proefstuderen. Dat beviel zo goed, dat de keuze snel was gemaakt. 

Afstudeerrichting 
In het derde jaar krijgen de studenten de mogelijkheid om zich verder te specialiseren binnen de opleiding en een afstudeerrichting te kiezen: marketing of voedingstechnologie. Voor Sanne was die keuze snel gemaakt: voedingstechnologie. “Ik vind juist het scheikundige aspect binnen deze industrie zo mega-interessant. Tijdens de middelbare school lag het profiel natuur & gezondheid me dan ook goed. Om dat scheikundige te kunnen combineren met eten, maakte de opleiding voor mij het leukst. De keuze voor mijn specialisatie voedingstechnologie was dan ook makkelijk gemaakt.” Met deze afstudeerrichting worden studenten klaargestoomd om meer verdieping te krijgen in product- en ingrediënten kennis en procestechnologie.

 

“De opleiding is zo breed opgezet, je krijgt eigenlijk van alles te ’proeven’ en uiteindelijk bepaal je zelf waarin je je wil specialiseren. Een mooie kans die je zeker moet pakken!” 

Sanne de Vaal

Van een startup naar een big business
Na het halen van haar diploma wilde Sanne niet direct gaan werken. Ze maakte eerst een reis van 16 maanden door Australië. Na die reis is ze aan de slag gegaan bij een dochteronderneming van Verstegen. “Ik kwam terecht in de wereld van de gefermenteerde groente. Dit was een soort startup, maar het kwam helaas niet helemaal van de grond. Uiteindelijk is die onderneming door de komst van corona stopgezet en kreeg ik een baan aangeboden bij het productontwikkelingsteam van Verstegen zelf. Dit was voor mij een hele mooie stap waar ik nu al twee jaar met veel plezier aan het werk in ben.” 

Producten ontwikkelen en toetsen 
“Als productontwikkelaar bij Verstegen houd ik mij bezig met het ontwikkelen van nieuwe producten waar de klant behoefte aan heeft. Daarnaast houd ik mij ook bezig met de kwaliteit van onze producten. Hiermee bekijk ik of een product voldoet aan de voedingseisen en of de omgeving waarin het product gemaakt is food-safe is.” Als productontwikkelaar is Sanne helemaal op haar plek bij Verstegen. Ze vertelt dat ze veel verschillende vaardigheden heeft opgedaan tijdens haar studie Food Commerce and Technology die ze nu ook kan toepassen tijdens haar werkzaamheden. Tijdens mijn werk ben ik vaak bezig met het uitvoeren van onderzoek. Hier hebben we tijdens de studie veel mee geoefend, dus het is fijn om dit te kunnen implementeren bij Verstegen.” Sanne is nog steeds erg blij met de opleiding die ze heeft gevolgd in Delft: “De opleiding is zo breed opgezet, je krijgt eigenlijk van alles te ’proeven’ en uiteindelijk bepaal je zelf waarin je je wil specialiseren. Een mooie kans die je zeker moet pakken!” 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.