Food Commerce and Technology voltijd

Jij bekijkt producten kritisch: wat zijn de ingrediënten? Hoe is de prijs? Volg deze studie en bepaal het!

Hbo Food Commerce and Technology

Voor wie

  • Jij bent geïnteresseerd in de wereld achter de voedingsmiddelen: welke ingrediënten zitten erin? Hoe zijn ze gemaakt? Hoe bepaal je de verpakking en de prijs?
  • Jij kunt commerciëel denken. Je vraagt je bijvoorbeeld weleens af: zou ik dit product aan Albert Heijn kunnen verkopen? Welk type mensen koopt dit? 
  • Jij bent geïnteresseerd in trends: welke nieuwe technische ontwikkelingen zijn er? En welke nieuwe producten kun je daarmee maken? Hoe kun je mensen gezonder laten eten?

Vind je dit soort vragen interessant? Lees dan meer over de opleiding Food Commerce and Technology!

Studieprogramma Food Commerce and Technology

De vierjarige opleiding Food Commerce and Technology combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Met Food Commerce and Technology volg je de enige hbo-opleiding in Nederland die voedingsmarketing en -technologie combineert. Ook denk je na over maatschappelijke vraagstukken. Je ontwikkelt je technologische en commerciële talenten op onze locatie in Amsterdam of Delft met ongeveer 50 studenten per locatie. Je komt in een klas van 25 studenten. Zo is er ruimte voor persoonlijke begeleiding!

Programma
In je eerste jaar leer over allerlei onderwerpen, zoals productiemethodes, gezondheid en consumentengedrag. In jaar twee kies je je afstudeerrichting. Wil je alles leren over het ontwikkelen van producten en het beheren van kwaliteit en processen? Of juist goed worden in marketing, communicatie en verkoop? Jij bepaalt! In het derde en vierde jaar leer je verder je bij een bedrijf tijdens je stage en afstudeerstage. Je behaalt je hbo-bachelordiploma Food Commerce and Technology. Op naar je eerste baan!

Studievormen

Theorie
Vergroot je kennis! Je volgt hoorcolleges en doet mee aan werkcolleges. De link met de praktijk is altijd aanwezig, zeker in gastlezingen van professionals uit het vakgebied.

Practica
De theorie wordt onderbouwd met practica, waarbij we experimenteren op de gebieden:

  • Productbereiding: hoe werk je hygiënisch en gestandaardiseerd?
  • Analyse en chemie: hoe meet je de samenstelling van producten?
  • Microbiologie en houdbaarheid: welke bacteriën groeien in bijvoorbeeld vanille vla?
  • Procestechniek: hoe lang duurt het voordat een grote tank is opgewarmd?
  • Productbeoordeling en sensoriek: hoe kom je tot een objectief oordeel over structuur en smaak?

De practica verzorgen we op verschillende locaties, zowel in de school als daarbuiten.

Projecten
Heb jij de theorie goed in de vingers? Je gaat aan de slag met echte projecten van bedrijven om je kennis en kunde te beproeven, zelfstandig en in groepsverband.

De opleiding participeert in onderzoek in samenwerking met onze eigen onderzoeksorganisatie. Studenten kunnen ook meewerken in deze onderzoeken, zoals Pulp Vision of Aahminozuren.

Praktijk
Maak je klaar voor de echte wereld! Je gaat op excursies, werkveldbezoek en voert practica uit. Ook loop je twee keer stage, waarbij je veel leert.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar doorloop je het hele proces van het ontwikkelen van een nieuw product tot aan de lancering. Zo ontdek je wat jij leuker vindt:
de commerciële of technologische kant.

Het eerste jaar volg je o.a. de onderstaande vakken:

Periode 1

  • Project Marktkansen
  • Productkennis, scheikunde en practicum

Periode 2

  • Project Productontwikkeling
  • Bedrijfseconomie

Periode 3

  • Marktonderzoek en Project Testen
  • Kwaliteitszorg en practicum

Periode 4

  • Procestechnologie met practicum
  • Project Productintroductie

Bekijk het rooster

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Al aan het begin van het tweede jaar kies je een afstudeerrichting. Wordt het Voedingstechnologie of Markt en Consument? Lees verder en bepaal waar jouw interesse ligt:

  1. Voedingstechnologie
    Je wordt opgeleid tot voedingstechnoloog waarbij je je verdiept in product- en ingrediëntenkennis en procestechnologie. Daardoor ben je in staat om te sturen in kenmerken en eigenschappen van producten. Denk daarbij aan smaak, structuur, gezondheid en houdbaarheid. Kwaliteit en voedselveiligheid worden daarbij continu bewaakt. Verpakking, gebruiksgemak, duurzaamheid en herkomst van grondstoffen komen ook aan bod.
  2. Markt en Consument
    Je wordt expert in de commerciële kant van de voedingsmiddelenmarkt. Je richt je op marktonderzoek, het verkopen van producten, en voorlichting en reclame over voedingsmiddelen. Lukt het jou om creatieve en innovatieve marketingconcepten te bedenken en uit te voeren? Kun jij uitleggen waarom groene melk, paarse pasta en zwarte paprika’s niet verkopen? En waarom consumenten bang zijn voor genetisch gemodificeerde groente?

Vakken
Tijdens het twee jaar volg je vakken in de volgende onderwerpen:

  • Productinnovatie en sensoriek
  • Marketing
  • Procestechnologie
  • Communicatie en reclame
  • Kwaliteitsmanagement
  • Bedrijfseconomie
  • Onderzoeksmethodes

Bedrijfsopdracht
Daarnaast voer je in de tweede helft van dit jaar een bedrijfsopdracht uit. Samen met andere studenten werk je een opdracht van een bedrijf uit.

Bekijk het rooster

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In de hele opleiding ga je op excursies en doe je praktijkopdrachten. Want je leert het snelste door te doen. In het derde jaar loop je daarnaast vijf maanden stage bij een bedrijf of organisatie. Je voert daar zelf opdrachten of onderzoek uit.

De rest van het jaar specialiseer je je verder in jouw afstudeerrichting. Ook volg je het vak Global Food over de uitdagingen voor de voedingsindustrie in de hele wereld. En, niet onbelangrijk: samen met je medestudenten ga je vier dagen op studiereis naar het buitenland. 

Voorbeelden onderzoeksvragen van stage en afstuderen

Afstudeerrichting Voedingstechnologie:

  • Welke eigenschappen moet een product hebben om met een 3D-printer gemaakt te worden?
  • Hoe en door wat kan kippeneiwit worden vervangen in veganistische bakkerij-producten?
  • Hoe kunnen we de ‘ademhaling’ van verpakte gesneden groenden vertragen zodat ze langer houdbaar blijven?
  • Welke eisen worden gesteld aan een bedrijf voor certificering van kwaliteit en voedselveiligheid volgens de ISO/FSSC 22000-norm?
  • Welke droogtechniek is, gelet op energieverbruik en oplosbaarheid van het eindproduct, het meest geschikt voor een voedingsvezel op basis van ui?
  • Hoe kan plantaardig eiwit worden bewerkt zodat het dezelfde structuur krijgt als vlees?
  • Zoutverlaging levert een ‘vlakkere’ smaak op; met welke ingrediënten kan dit effect worden gecompenseerd?

Afstudeerrichting Markt en Consument:

  • Hoe moeten we onze huismerk positioneren?
  • Hoe kunnen we het assortiment van verse maaltijden verbeteren?
  • Hoe kunnen we ons verhaal beter vertellen aan onze klanten?
  • Hoe kunnen we de website van ons merk verbeteren?
  • In welke andere kanalen kunnen we ons bier verkopen?

Samenwerkingsverband
De opleiding Food Commerce and Technology heeft een samenwerkingsverband met allerlei bedrijven. Klik op de kaart om alle logo's te bekijken.

Een aantal van deze samenwerkingen is ondergebracht in regionale verbanden. In de regio Zuid-Holland is dat Food Innovation Academy (FIA), en in de regio Noord-Holland is dat Food Innovation Community Amsterdam (FICA).

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het laatste jaar van jouw opleiding breng je alles dat je hebt geleerd in de praktijk. Het eerste semester (periode 1 en 2) biedt twee mogelijkheden: een intern programma of een extern programma.

Het interne programma bestaat uit deze onderdelen:

  • Challenge ondernemen: samen met andere studenten begin je een bedrijf. Je verkoopt een product dat jullie eerder in de opleiding hebben ontwikkeld. Succesvolle producten die uit dit vak zijn ontstaan, zijn Veggie Slices en Bonborange. Dit laatste studententeam heeft inmiddels een eigen start-up opgericht. Nieuwsgierig naar meer? Ontdek hier hoe het vak precies verloopt en bekijk meer succesvolle ondernemingen.
  • Green Juniors: project in samenwerking met een bedrijf in de voedingsindustrie. Tijdens dit project werk je samen met een bedrijf aan een oplossing voor een grote vraag uit de voedingsindustrie. Die resultaten deel je op een bijeenkomst.
  • Eén keuzevak: Design Thinking, Sensorisch Onderzoeker, Fermentatie, Gezondheid & Voeding of Kwaliteitszorg.

Voor het externe programma zijn de mogelijkheden:

  • een minor bij Inholland of een andere hogeschool of een universiteit in binnen- of buitenland
  • een premasterprogramma van een universiteit of hbo-instelling
  • een extra stage in binnen- of buitenland

Het tweede semester (periode 3 en 4) is de afstudeerperiode. Tijdens je afstudeerstage werk je zelfstandig aan een onderzoek voor een bedrijf of organisatie. Voorbeelden van bedrijven heb je al gezien onder Jaar 3. Tijdens het afstuderen laat je zien wat je hebt geleerd tijdens deze opleiding.

Bachelor of Science
Heb je de opleiding Food and Commerce Technology met succes afgerond? Dan mag je je Bachelor of Science én Ingenieur noemen!

Ontdek 24/7 onze opleidingen

Bezoek de Altijd Online Open Dag

Alle info op een rij

Download de flyer

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Food Commerce and Technology

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Studeren in het buitenland?

Verandering van spijs doet eten. Gooi daarom het roer om en benut je stage voor een onvergetelijke buitenlandervaring. Zowel in het derde als in het vierde jaar mag je ook vijf maanden lang de grens over. Werk ondertussen aan een te gekke strategie voor een gezonde snack in de Verenigde Staten. Of help een verkoelende frisdrank ontwikkelen in het warme Spanje. De wereld ligt aan je voeten. Eenmaal terug in Nederland kun je weer genieten van je broodje hagelslag.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!