Food Commerce and Technology voltijd

Wat gebeurt er voordat een product in de supermarkt ligt? Jij wilt weten wat er in de voedingsindustrie speelt. 

Hbo Food Commerce and Technology

Voor wie

Je bent wat je eet. En wat je eet zou jij graag verder willen uitpluizen. Van nature scan je verpakkingen geregeld met een nieuwsgierige blik. Wat vertelt de ingrediëntenlijst: wat maakt dit sapje zo lekker, dit reepje zo gezond? Hoe wordt voeding ontwikkeld en geproduceerd? Is het ontwerp van de verpakking mooi of lelijk? Je checkt de prijs: goed of te duur? Is de reclame grappig of saai? Zou het jou lukken om dit aan Albert Heijn te verkopen? Met welke innovaties zijn fabrikanten van voeding bezig en hoe kunnen we jong en oud gezonder laten eten? Smaken deze vragen naar meer? Zet dan Food Commerce and Technology op jouw menu.

Studieprogramma Food Commerce and Technology

De vierjarige opleiding Food Commerce and Technology combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

De naam Food Commerce and Technology verklapt het al: je volgt de enige hbo-opleiding in Nederland met een combinatie van voedingsmarketing én -technologie. Een logische combinatie, want beide aspecten zijn in de praktijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarnaast denk je na over maatschappelijke vraagstukken: hoe produceren we duurzaam, gezond en veilig voedsel? Allemaal voer voor studenten die hun technologische of commerciële talenten willen ontwikkelen. Dat kan op onze locatie in Amsterdam of Delft. Het is een opleiding met zo rond de 75 studenten instroom per jaar, dus je kunt rekenen op persoonlijke aandacht.

Programma
Bij de opleiding Food Commerce and Technology leg je in het eerste jaar een flinke bodem basiskennis. Dat varieert van de chemische structuur van voeding, productiemethodes van voeding tot marketing, gezondheid en consumentengedrag. Aan het einde van het brede eerste jaar, kies je je afstudeerrichting, die in jaar 2 start. Kies je voor Voedingstechnologie met productontwikkeling en kwaliteits- en procesbeheer? Of ga je liever voor Markt en Consument, waar marketing, communicatie en verkoop centraal staan?

In het derde jaar kun je proefdraaien in de praktijk. Dan test je jezelf voor het eerst tijdens een stage. In het vierde jaar loop je nog eens een stage, nu voor een individuele afstudeeropdracht. Het is de ultieme test waaruit blijkt dat jij de beginnende foodprofessional bent. Met als kers op de taart jouw welverdiende hbo-bachelordiploma.

Studievormen

 • Theorie
  Je kennis bouw je op met de theorie. Je volgt hoorcolleges en doet mee aan werkcolleges. De link met de praktijk is altijd aanwezig, zeker in gastlezingen van professionals uit de sector.
 • Projecten
  Heb jij de theorie goed in de vingers? Je gaat aan de slag met echte projecten van bedrijven om je kennis en kunde te beproeven, individueel en in groepsverband.
 • Praktijk
  We zetten de deuren voortdurend open naar praktijk van alledag. Je gaat op excursies, werkveldbezoek, voert practica uit en volgt uiteraard tweemaal voor langere tijd stage.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar oriënteer je op het vakgebied. Welke beroepen vind jij interessant? Met een breed aanbod van vakken helpen we je in je oriëntatie. Je doet kennis en vaardigheden op rond bijvoorbeeld proceskunde, productontwikkeling, voedingsleer, marketing en business. Ook krijg je veel mee op het gebied van communicatie, voorlichting, onderzoek, projectmatig werken. Je gaat je dit jaar ook al oriënteren op een van de twee afstudeerrichtingen. Die kies je aan het einde van het jaar.

Vakken

ConsumentengedragVoeding en ingrediëntenScheikundeToegepaste statistiekProductieprocessenWetgevingMarketingVoedselkwaliteitOnderzoeksvaardigheden

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Al in het tweede jaar maak je een keuze uit twee afstudeerrichtingen. Wordt het Voedingstechnologie of Markt en Consument? Je gaat je elk jaar steeds meer specialiseren in jouw studierichting.

 •  Voedingstechnologie
  Je krijgt inzicht in alles wat er bij voeding komt kijken. Als aankomend voedingstechnoloog kom je te weten welke eisen overheid en consument stellen aan voedingsmiddelen. Je leert hoe je ze het beste kunt produceren en hoe de samenstelling de smaak, houdbaarheid en gezondheid bepaalt. Je gaat het eten ook uitgebreid testen in ons lab. De studenten van Inholland zijn jouw proefkonijnen. Hoe technisch deze richting ook is, je krijgt ook veel mee over marketing en bedrijfskunde. Dat maakt deze opleiding uniek in Nederland.
 • Markt en Consument
  Je wordt expert in de commerciële kant van de voedingsmiddelenmarkt. Je richt je op marktonderzoek, het verkopen van producten, en voorlichting en reclame over voedingsmiddelen. Lukt het jou om creatieve en innovatieve marketingconcepten te bedenken en uit te voeren? Kun jij uitleggen waarom groene melk, paarse pasta en zwarte paprika’s niet verkopen? En waarom consumenten bang zijn voor genetisch gemodificeerde groente?

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

Tijdens de gehele opleiding zetten we voor jou de deur naar buiten open. Je gaat op excursies, doet praktijkopdrachten. Want leren door te doen, daar leer je het snelste van. Maar in het derde jaar gaat het serieuze werk beginnen en ga je voor het eerst vijf maanden stage lopen. Met twee jaar theoretische basis ga je aan de slag in de praktijk. Je voert vijf maanden zelfstandig opdrachten of onderzoek uit voor een echte opdrachtgever. 

De rest van het jaar specialiseer je je verder in jouw afstudeerrichting. Ook volg je het onderdeel Global Food over de wereldwijde uitdagingen voor de voedingsindustrie, en ga je op een vierdaagse studiereis naar het buitenland. 

Samenwerkingsverband
De opleiding Food Commerce and Technology heeft een samenwerkingsverband met vele bedrijven. Klik op de kaart om alle logo's te bekijken.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het laatste jaar van jouw opleiding ga je alles dat je geleerd hebt in praktijk brengen. Je gaat met een aantal medestudenten een bedrijf opzetten waarmee jullie een product op de markt brengen dat jullie in de voorgaande jaren ontwikkeld hebben.

Daarnaast ga je aan de slag met een Green Juniors-project: hierbij ga je werken aan een vraagstuk uit het werkveld. Verder volg je onder meer trainingen en verdiep je je nog verder in jouw afstudeerrichting. Je kan ook een minor of premaster volgen bij een andere universiteit of hbo-instelling.

In het laatste halfjaar van de opleiding ga je vijf maanden werken aan jouw afstudeeropdracht: een stage bij een bedrijf. Laat aan een echte opdrachtgever zien of jij je vak al verstaat. Dit zou je ook in het buitenland kunnen doen. Je rondt de opdracht af met een scriptie en een mondelinge presentatie.

Bachelor of Science
Als je de opleiding Food and Commerce Technology met succes hebt afgerond, mag je je Bachelor of Science en Ingenieur noemen!

Ontdek 24/7 opleidingen

Bezoek de Online Open Dag

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Food Commerce and Technology

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Studeren in het buitenland?

Verandering van spijs doet eten. Gooi daarom het roer om en benut je stage voor een onvergetelijke buitenlandervaring. Zowel in het derde als in het vierde jaar mag je ook vijf maanden lang de grens over. Werk ondertussen aan een te gekke strategie voor een gezonde snack in de Verenigde Staten. Of help een verkoelende frisdrank ontwikkelen in het warme Spanje. De wereld ligt aan je voeten. Eenmaal terug in Nederland kun je weer genieten van je broodje hagelslag.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!