Food Commerce and Technology voltijd

Jij bekijkt producten kritisch: wat zijn de ingrediënten? Hoe is de prijs? Volg deze studie en bepaal het!

Hbo Food Commerce and Technology

Voor wie

 • Jij bent geïnteresseerd in de wereld achter de voedingsmiddelen: welke ingrediënten zitten erin? Hoe zijn ze gemaakt? Hoe bepaal je de verpakking en de prijs?
 • Jij kunt commerciëel denken. Je vraagt je bijvoorbeeld weleens af: zou ik dit product aan Albert Heijn kunnen verkopen? Welk type mensen koopt dit? 
 • Jij bent geïnteresseerd in trends: welke nieuwe technische ontwikkelingen zijn er? En welke nieuwe producten kun je daarmee maken? Hoe kun je mensen gezonder laten eten?

Vind je dit soort vragen interessant? Lees dan meer over de opleiding Food Commerce and Technology!

Studieprogramma Food Commerce and Technology

De vierjarige opleiding Food Commerce and Technology combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet. 

Studieopbouw

Studieopbouw in het kort

Met Food Commerce and Technology volg je de enige hbo-opleiding in Nederland die voedingsmarketing en -technologie combineert. Ook denk je na over maatschappelijke vraagstukken. Je ontwikkelt je technologische en commerciële talenten op onze locatie in Amsterdam of Delft met ongeveer 50 studenten per locatie. Je komt in een klas van 25 studenten. Zo is er ruimte voor persoonlijke begeleiding!

Programma
In je eerste jaar leer over allerlei onderwerpen, zoals productiemethodes, gezondheid en consumentengedrag. In jaar twee kies je je afstudeerrichting. Wil je alles leren over het ontwikkelen van producten en het beheren van kwaliteit en processen? Of juist goed worden in marketing, communicatie en verkoop? Jij bepaalt! In het derde en vierde jaar leer je verder je bij een bedrijf tijdens je stage en afstudeerstage. Je behaalt je hbo-bachelordiploma Food Commerce and Technology. Op naar je eerste baan!

Studievormen

 • Theorie
  Vergroot je kennis! Je volgt hoorcolleges en doet mee aan werkcolleges. De link met de praktijk is altijd aanwezig, zeker in gastlezingen van professionals uit het vakgebied.
 • Projecten
  Heb jij de theorie goed in de vingers? Je gaat aan de slag met echte projecten van bedrijven om je kennis en kunde te beproeven, zelfstandig en in groepsverband.
 • Praktijk
  Maak je klaar voor de echte wereld! Je gaat op excursies, werkveldbezoek en voert practica uit. Ook loop je twee keer stage, waarbij je veel leert.

Jaar 1 - Propedeuse

Eerste jaar

In het eerste jaar kijk je rond in het vakgebied. Welke beroepen vind jij interessant? In deze opleiding leer je ze allemaal kennen. Je wordt goed in bijvoorbeeld proceskunde, productontwikkeling, voedingsleer, marketing en business. Ook leer je over communicatie, voorlichting, onderzoek en projectmatig werken. Je maakt dit jaar ook al kennis met één van de twee afstudeerrichtingen. Die kies je aan het einde van het jaar.

Vakken

ConsumentengedragVoeding en ingrediëntenScheikundeToegepaste statistiekProductieprocessenWetgevingMarketingVoedselkwaliteitOnderzoeksvaardigheden

Jaar 2 - Verdiepen

Tweede jaar

Al aan het begin van het tweede jaar kies je een afstudeerrichting. Wordt het Voedingstechnologie of Markt en Consument? Lees verder en bepaal waar jouw interesse ligt:

 1. Voedingstechnologie
  Als toekomstig voedingstechnoloog kom je te weten wat de overheid en de consument verwachten van voedingsmiddelen. Je leert hoe je ze het beste kunt produceren. En hoe de ingrediënten de smaak, houdbaarheid en gezondheid bepalen. Je test het eten uitgebreid in ons laboratorium, samen met andere studenten. Dit is dus best een 'technische' afstudeerrichting. Maar je leert ook over marketing en bedrijfskunde. Dat maakt deze opleiding uniek in Nederland.
 2. Markt en Consument
  Je wordt expert in de commerciële kant van de voedingsmiddelenmarkt. Je richt je op marktonderzoek, het verkopen van producten, en voorlichting en reclame over voedingsmiddelen. Lukt het jou om creatieve en innovatieve marketingconcepten te bedenken en uit te voeren? Kun jij uitleggen waarom groene melk, paarse pasta en zwarte paprika’s niet verkopen? En waarom consumenten bang zijn voor genetisch gemodificeerde groente?

Jaar 3 - Stage

Derde jaar

In de hele opleiding ga je op excursies en doe je praktijkopdrachten. Want je leert het snelste door te doen. In het derde jaar loop je daarnaast vijf maanden stage bij een bedrijf of organisatie. Je voert daar zelf opdrachten of onderzoek uit.

De rest van het jaar specialiseer je je verder in jouw afstudeerrichting. Ook volg je het vak Global Food over de uitdagingen voor de voedingsindustrie in de hele wereld. En, niet onbelangrijk: samen met je medestudenten ga je vier dagen op studiereis naar het buitenland. 

Voorbeelden onderzoeksvragen van stage en afstuderen

Afstudeerrichting Voedingstechnologie:

 • Hoe kunnen we klimaatneutraal produceren?
 • Hoe moeten we ons voorbereiden voor de FSSC 22000-certificering?
 • Wat kunnen we met 3D food printing?
 • Hoe moeten we een hygiëneplan ontwikkelen en invoeren?
 • Hoe kunnen we palmvet vervangen met een duurzamere grondstof?
 • Hoe kunnen we versgesneden groente langer houdbaar maken?

Afstudeerrichting Markt en Consument:

 • Hoe moeten we onze huismerk positioneren?
 • Hoe kunnen we het assortiment van verse maaltijden verbeteren?
 • Hoe kunnen we ons verhaal beter vertellen aan onze klanten?
 • Hoe kunnen we de website van ons merk verbeteren?
 • In welke andere kanalen kunnen we ons bier verkopen?

Samenwerkingsverband
De opleiding Food Commerce and Technology heeft een samenwerkingsverband met allerlei bedrijven. Klik op de kaart om alle logo's te bekijken.

Jaar 4 - Afstuderen

Vierde jaar

In het laatste jaar van jouw opleiding breng je alles dat je hebt geleerd in de praktijk. Samen met andere studenten begin je een bedrijf. Jullie verkopen een product dat jullie eerder in de opleiding hebben gemaakt.

Daarnaast doe je een Green Juniors-project. Je zoekt een oplossing voor een grote vraag uit de voedingsindustrie. Verder volg je trainingen en verdiep je je nog verder in jouw afstudeerrichting. Je kunt ook extra vakken volgen: een minor of premaster bij een andere universiteit of hbo-instelling.

In het laatste jaar van jouw opleiding breng je alles dat je hebt geleerd in de praktijk. Samen met andere studenten begin je een bedrijf in het vak Jong Ondernemen. Met je team start je een eigen bedrijf en ga je je eigen product maken en verkopen. Succesvolle producten die uit dit vak zijn ontstaan, zijn Veggie Slices en Bonborange. Dit laatste studententeam heeft inmiddels een eigen start-up opgericht.

Bachelor of Science
Heb je de opleiding Food and Commerce Technology met succes afgerond? Dan mag je je Bachelor of Science én Ingenieur noemen!

Online Open Dag 31 oktober

Meld je aan

Lees meer

Download de brochure

 

Probeer de opleiding uit

Kom proefstuderen

Haal het beste uit Food Commerce and Technology

Studiebegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.

 

 

Studeren in het buitenland?

Verandering van spijs doet eten. Gooi daarom het roer om en benut je stage voor een onvergetelijke buitenlandervaring. Zowel in het derde als in het vierde jaar mag je ook vijf maanden lang de grens over. Werk ondertussen aan een te gekke strategie voor een gezonde snack in de Verenigde Staten. Of help een verkoelende frisdrank ontwikkelen in het warme Spanje. De wereld ligt aan je voeten. Eenmaal terug in Nederland kun je weer genieten van je broodje hagelslag.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag verder!