
Wil jij meer weten over de wereld achter de voedingsmiddelen? Met deze studie leer je er alles over!
Vind je dit soort vragen interessant? Lees dan verder over de opleiding Food Commerce and Technology!
De vierjarige opleiding Food Commerce and Technology combineert de praktijk met theorie. Al tijdens de opleiding kom je in contact met bedrijven uit het werkveld. Hieronder lees je wat je in vier jaar doet.
Met Food Commerce and Technology volg je de enige hbo-opleiding in Nederland die voedingsmarketing en -technologie combineert. Ook denk je na over maatschappelijke vraagstukken. Je ontwikkelt je technologische en commerciële talenten op onze locatie in Amsterdam of Delft met ongeveer 50 studenten per locatie. Je komt in een klas van 25 studenten. Zo is er ruimte voor persoonlijke begeleiding!
Programma
In je eerste jaar leer je over allerlei onderwerpen, zoals productiemethodes, gezondheid en consumentengedrag. In jaar twee kies je je afstudeerrichting. Wil je alles leren over het ontwikkelen van producten en het beheren van kwaliteit en processen? Of juist goed worden in marketing, communicatie en verkoop? Jij bepaalt! In het derde en vierde jaar leer je verder bij een bedrijf tijdens je stage en afstudeerstage. Je behaalt je hbo-bachelordiploma Food Commerce and Technology. Op naar je eerste baan!
Studievormen
Theorie
Vergroot je kennis! Je volgt hoorcolleges en doet mee aan werkcolleges. De link met de praktijk is altijd aanwezig, zeker in gastlezingen van professionals uit het vakgebied.
Practica
De theorie wordt onderbouwd met practica, waarbij we experimenteren op de gebieden:
De practica verzorgen we op verschillende locaties, zowel in de school als daarbuiten.
Projecten
Heb jij de theorie goed in de vingers? Je gaat aan de slag met echte projecten van bedrijven om je kennis en kunde te beproeven, zelfstandig en in groepsverband. Vanaf het tweede studiejaar werk je met een projectgroep aan vraagstukken uit het bedrijfsleven.
De opleiding participeert in onderzoek in samenwerking met onze eigen onderzoeksorganisatie. Studenten kunnen ook meewerken in deze onderzoeken, zoals Pulp Vision of Aahminozuren.
Praktijk
Maak je klaar voor de echte wereld! Je gaat op excursies, werkveldbezoek en voert practica uit. Ook loop je twee keer stage, waarbij je veel leert.
Externe locaties
Als student Food, Commerce and Technology ga je ook in de praktijk aan de slag op externe locaties, zoals de Food Innovation Academy.
In het eerste jaar doorloop je het hele proces van het ontwikkelen van een nieuw product tot aan de lancering. Zo ontdek je wat jij leuker vindt:
de commerciële of technologische kant.
Het eerste jaar volg je o.a. de onderstaande vakken:
Periode 1
*Heb je nog nooit scheikunde gehad? Geen zorgen, je leert alles vanaf basisniveau. Mocht je een havo of vwo diploma hebben met een voldoende voor scheikunde, dan kun je gedeeltelijk vrijstelling aanvragen.
Periode 2
Periode 3
Periode 4
Al aan het begin van het tweede jaar kies je een afstudeerrichting. Wordt het Voedingstechnologie of Markt en Consument? Lees verder en bepaal waar jouw interesse ligt:
Vakken
Tijdens het tweede jaar volg je vakken in de volgende onderwerpen:
Bedrijfsopdracht
Daarnaast voer je in de tweede helft van dit jaar een bedrijfsopdracht uit. Samen met andere studenten werk je een opdracht van een bedrijf uit.
In de hele opleiding ga je op excursies en doe je praktijkopdrachten. Want je leert het snelste door te doen. In het derde jaar loop je daarnaast vijf maanden stage bij een bedrijf of organisatie. Je voert daar zelf opdrachten of onderzoek uit.
De rest van het jaar specialiseer je je verder in jouw afstudeerrichting. Ook volg je het vak Global Food over de uitdagingen voor de voedingsindustrie in de hele wereld. En, niet onbelangrijk: samen met je medestudenten ga je vier dagen op studiereis naar het buitenland.
Voorbeelden onderzoeksvragen van stage en afstuderen
Afstudeerrichting Voedingstechnologie:
Afstudeerrichting Markt en Consument:
Samenwerkingsverband
De opleiding Food Commerce and Technology heeft een samenwerkingsverband met allerlei bedrijven. Klik op de kaart om alle logo's te bekijken.
Een aantal van deze samenwerkingen is ondergebracht in regionale verbanden. In de regio Zuid-Holland is dat Food Innovation Academy (FIA), en in de regio Noord-Holland is dat Food Innovation Community Amsterdam (FICA).
In het laatste jaar van jouw opleiding breng je alles dat je hebt geleerd in de praktijk. Het eerste semester (periode 1 en 2) biedt twee mogelijkheden: een intern programma of een extern programma.
Het interne programma bestaat uit deze onderdelen:
Voor het externe programma zijn de mogelijkheden:
Het tweede semester (periode 3 en 4) is de afstudeerperiode. Tijdens je afstudeerstage werk je zelfstandig aan een onderzoek voor een bedrijf of organisatie. Voorbeelden van bedrijven heb je al gezien onder Jaar 3. Tijdens het afstuderen laat je zien wat je hebt geleerd tijdens deze opleiding.
Bachelor of Science
Heb je de opleiding Food and Commerce Technology met succes afgerond? Dan mag je je Bachelor of Science én Ingenieur noemen!
We vinden het belangrijk dat je je snel thuis voelt bij Inholland. Dat je weet hoe je opleiding in elkaar zit en hoe je effectief studeert. Onze studieloopbaanbegeleiders helpen je op weg. Het overleg vindt plaats in jouw mentorgroep en door middel van groeps- en individuele gesprekken. Bij specifieke leerproblemen, adviseert een studentendecaan je graag. In het eerste halfjaar ondersteunen ook tweedejaarsstudenten jou.
Verandering van spijs doet eten. Gooi daarom het roer om en benut je stage voor een onvergetelijke buitenlandervaring. Zowel in het derde als in het vierde jaar mag je ook vijf maanden lang de grens over. Werk ondertussen aan een te gekke strategie voor een gezonde snack in de Verenigde Staten. Of help een verkoelende frisdrank ontwikkelen in het warme Spanje. De wereld ligt aan je voeten. Eenmaal terug in Nederland kun je weer genieten van je broodje hagelslag.