Amsterdam,
10
mei
2022
|
08:40
Europe/Amsterdam

De menselijke aanpak bij geldzorgen

Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening nu ook in Amsterdam-Zuid

Geldproblemen treffen een groot deel van onze samenleving. Maar liefst een op de vijf huishoudens in Nederland kampt ermee. Dat kan voor flinke stress zorgen en heeft invloed op het levensgeluk van mensen. Reden genoeg voor Hogeschool Inholland om de deeltijdopleiding Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening (ADSFD) nu ook aan te bieden in het OZW-gebouw aan De Boelelaan op de Zuidas in Amsterdam. Studenten worden hier opgeleid tot professionele dienstverleners die mensen begeleiden bij een effectieve aanpak van hun sociaal-financiële problematiek.

De opleiding bestaat al sinds 2016 in Den Haag, maar de vraag naar professionals in dit vakgebied is zo gegroeid dat studenten komend studiejaar ook in Amsterdam aan de tweejarige opleiding kunnen beginnen. Coördinator Clarise Giersthove: “Steeds meer organisaties en instellingen zetten in op vroegsignalering, het voorkomen en verhelpen van financiële problemen. Mensen met geldzorgen trekken vaak te laat aan de bel. Als je problematische schulden voor kunt zijn, scheelt dat veel zorgen én veel geld. Mensen die deze opleiding volgen, zijn breed inzetbaar binnen de financiële dienstverlening, zoals de schuldhulpverlening, de sociale zekerheid en de incassobranche. Je wordt dan bijvoorbeeld schuldhulpverlener, assistent-bewindvoerder, budgetconsulent of budgetcoach, financieel-juridisch medewerker, voorlichter of preventiemedewerker.”

Actief in de gemeentepolitiek
Keysha Vermeer volgde de opleiding in Den Haag en is nu juridisch medewerker bij een organisatie die duurzame woningen bouwt. Daarnaast is ze actief in de gemeentepolitiek. Zo is ze namens de PvdA lid van de commissie MO – maatschappelijke omgeving – in haar woonplaats, waar wordt gewerkt aan onderwerpen als zorg, werk en inkomens(ondersteuning). Keysha: “Ik was altijd geïnteresseerd in het vak rechten, maar op mijn middelbare school werd mij verteld dat dat niveau te hoog was. Ik ben toen pedagogisch medewerker geworden in de kinderopvang, maar dat was niets voor mij. Daarom ben ik teruggegaan naar school en ben mbo Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening gaan doen. Ook daar vond ik het deel over rechten weer het leukst. Om die reden wees een docent mij op de deeltijdopleiding Sociaal Financiële Dienstverlening. Eigenlijk was ik niet van plan om door te studeren, maar tijdens de Open Dag werd ik zo enthousiast dat ik het toch ben gaan doen.”

En daar heeft ze nog steeds geen spijt van. Keysha: “De opleiding duurt twee jaar en is maar één dag in de week. Daardoor vliegt het voorbij. In het tweede studiejaar loop je 70 uur stage, dus je bent ook meteen in contact met het werkveld. Die combinatie van theorie en praktijk vond ik heel fijn. Natuurlijk was het even wennen, het is immers hbo-niveau. Ik vond in het begin het tempo best hoog en moest ook even een structuur vinden. Want als je één week je huiswerk niet maakt, heb je meteen een achterstand. Gelukkig zijn er binnen de opleiding studentcoaches die je daarbij helpen. Dat voelde als een veilig vangnet. Ik heb een-op-een met mijn coach gezeten en een studieplan gemaakt. Ik moest leren plannen, samenvattingen maken en heb ook een paar workshops gevolgd. De coach zag mijn potentie en heeft me de handvatten gegeven die ik nodig had. Daardoor ging het vanaf de tweede periode als een speer.”

Saldobaas

In de praktijk
Clarise: “De koppeling met de praktijk is belangrijk in deze opleiding. Steeds meer organisaties beseffen dat het verstandig is om mensen met geldzorgen direct te ondersteunen of door te verwijzen naar professionals die hen verder kunnen helpen. Dit om erger te voorkomen. Vanaf het tweede jaar van de opleiding maken studenten kennis met het werkveld door de praktijkstage en worden zij gestimuleerd ook binnen hun eigen werkplek creatief op zoek te gaan naar een passende stageplek. Zo was er een student die in de psychiatrie werkte en heeft ervaren hoe hij patiënten die onder bewind staan extra kon begeleiden en adviseren. Een ander werkte in een crisisopvang voor vrouwen. Zij heeft deze vrouwen ondersteund en geholpen meer financieel zelfredzaam te worden. Denk hierbij aan het aanvragen van de verschillende toeslagen, het leren budgetteren en het bijhouden van een kloppende administratie. Zo kun je dus heel mooi in de praktijk inzetten wat je op school hebt geleerd en merk je dat het werkveld van de sociaal-financiële dienstverlener breder is dan dat je in eerste instantie zou denken.”

Omdat die koppeling met de praktijk zo belangrijk is, werkt de opleiding in Den Haag samen met verschillende organisaties, waaronder de Rechtswinkel070. Hier draaien de studenten van de Ad SFD een financieel spreekuur, in eerste instantie voor de studenten van Inholland Den Haag, maar ook voor de bewoners uit de buurt. Clarise geeft nog een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking: “Samen met het schuldenlab070, 125Procent en financierder Aegon Nederland hebben de studenten meegewerkt aan de ontwikkeling van de budgetteringsapp SaldoBaas en het lesprogramma van de bijbehorende budgetteringslessen.” Ook in Amsterdam wil de opleiding de samenwerking opzoeken in de regio.

Gewoon doen!
Keysha wil toekomstige studenten nog wel iets meegeven: “Als dit vakgebied je interesseert, zeg ik: gewoon doen! Na een mbo-opleiding kun je dit aan. En het is maar twee jaar, dus spring in het diepe en ga ervoor! Ik zeg dit omdat ik zelf zo blij ben dat ik dat heb gedaan. Geldzorgen zijn complex, ze staan bijna nooit op zichzelf. Daarom is een menselijke aanpak zo belangrijk. En dat is precies wat je op deze opleiding leert. Een aanrader voor iedereen die een warm hart heeft en stevig in z’n schoenen staat!”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.