Haarlem,
23
februari
2023
|
10:22
Europe/Amsterdam

Deelnemers FIRST®LEGO®League kiezen later voor techniek

De winnaars van de FIRST®LEGO®League

Een oorverdovend kabaal barst los als presentator Wouter - student Creative Business bij Inholland - de 75 deelnemers aan de FIRST®LEGO®League 2023 vraagt of zij gaan winnen. Natuurlijk gaan zij winnen; het enthousiasme zindert door de hal van Inholland Haarlem en maakt dat een aantal studenten verschrikt opkijken van hun laptop of telefoon. Wouter en een aantal van zijn collega-studenten organiseerden het evenement, studenten Informatica zijn vandaag de scheidsrechters. De jury wordt gevormd door docenten Informatica, een student Technische Informatica en een oud docent van Inholland Alkmaar.

De FIRST®LEGO®League is een internationale wedstrijd die draait om techniek en creativiteit. In Nederland doen ruim 700 scholen mee, verdeeld over 32 regiofinales. Zij strijden om een plek in de Benelux finale die binnenkort in Delft plaatsvindt. Het gaat om leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 uit het voortgezet onderwijs. Zij bouwen met elkaar een Lego-robot en programmeren die zo dat hij zelfstandig een aantal missies’ kan uitvoeren op een tafel met lego-obstakels. Het thema was dit jaar ‘superpowered’. De teams onderzoeken waar energie vandaan komt en hoe het wordt gedistribueerd, opgeslagen en gebruikt. Vervolgens proberen zij mee te denken over innovaties voor een betere energietoekomst.

Windmolen en dinosaurus
Inholland is ‘gastheer’ voor twee regiofinales. Noord Holland Noord streed in Alkmaar om een finaleplaats, Noord Holland Zuid deed datzelfde in Haarlem. Daar namen zes teams de uitdaging aan en gingen aan de slag met een robot die missies moet uitvoeren bij onder andere een windmolen, een dinosaurus, een vrachtwagen en een speelgoedfabriek. Team De Rozenbekers maakte een poster om de jury te laten zien hoe hun samenwerking in elkaar stak. Benjamin: “Ik was vooral betrokken bij het programmeren. Dat was niet makkelijk omdat onze computers niet zo goed werkten. Gelukkig hadden we hulpouders die dat voor ons konden oplossen. Uiteindelijk deed onze robot het top, maar vandaag gingen ineens de wielen schuin. Heel frustrerend. Daar zijn we net nog heel druk mee geweest en gelukkig zijn bij de test alle missies gelukt. We zijn klaar voor de wedstrijd.”

Groep Sanyu heeft nog wel een tip voor Niels van der Zwet, docent Informatica bij Inholland en één van de organisatoren van de wedstrijd. Hij heeft het team van deze school in een videocall vertelt wat de bedoeling is en tips gegeven voor het bouwen van de robot. “Maar dat duurde veel te lang”, aldus David. “Toen je aan de tips begon, waren wij al lang in slaap gevallen.” Niels noteert de tip en belooft het volgend jaar kort te houden. Team Sanyu heeft de robot overigens slim geprogrammeerd, hij kan twee missies in één keer doen. Dat scheelt tijd en levert dus punten op.

Niels van der Zwet, docent Informatica en IT, Inholland Haarlem

Door kinderen op jonge leeftijd te laten zien hoe leuk techniek is, kun je het vuurtje aanwakkeren. 

Niels van der Zwet, docent Informatica en IT, Inholland Haarlem

Nieuwe robot
Sanyu valt ook op omdat het team geld heeft ingezameld voor een nieuwe robot, de Spike Prime. Leon: “We hadden een oude Ev3 mindstorms en wilden heel graag een nieuwe. Om geld in te zamelen zijn we dingetjes gaan verkopen, zoals boekenleggers en speelgoed. We hadden ook en anonieme donor van wie we 125 euro hebben gekregen. Uiteindelijk hadden we zoveel geld binnen, dat we ook nog een uitje konden betalen. We zijn met de hele school gaan schaatsen. En hebben nu dus een nieuwe robot.”

Opperste concentratie
Na de jury-onderdelen, waarin wordt gekeken naar het ontwerp, de samenwerking en de innovaties, is het tijd voor de wedstrijd. In opperste concentratie worden de robots op het speelveld geplaatst en houdt het hele team z’n adem in als de missies worden voltooid. Aan de ene tafel stijgt gejuich op als een robot doet wat de makers hebben bedacht, aan een andere tafel wordt volop gemopperd als een missie minder goed verloopt. Achter de hekken moedigen mede-leerlingen, ouders en leerkrachten de teams aan alsof hun leven ervan af hangt. Aan hun support heeft het in ieder geval niet gelegen!

 En dan is het tijd om de winnaars bekend te maken. De Champions Award, voor het team dat naar de Benelux-finale in Delft mag, is voor Powerbroekies. Zij krijgen uit handen van Wouter een grote gele Lego-bokaal en zijn compleet door het dolle heen. De prijs voor de best ontworpen robot gaat naar De Regenboog en Sanyu gaat naar huis met de Core Value Award omdat zij zo goed hebben samengewerkt. Het gejuich verstomd, alle kinderen vertrekken richting uitgang en de Inholland-studenten kunnen alle Lego weer opruimen voor een jaar. “Het was echt heel leuk,” vertelt Wouter. “Maar ik ben wel kapot nu!”