24
oktober
2023
|
16:15
Europe/Amsterdam

‘Deze conferentie geeft mijn werkplezier een boost’

Internationalisering biedt een breder perspectief op de wereld

Overweldigend, succesvol en vol inspiratie. Zo beschrijven drie collega’s van Inholland de EAIE, de internationale conferentie voor het hoger onderwijs. Tijdens deze Rotterdamse editie bezochten meer dan 6700 deelnemers uit meer dan 100 landen Ahoy om elkaar te ontmoeten en te praten over internationalisering. “Deze conferentie geeft mijn werkplezier een boost.”

De EAIE is de perfecte gelegenheid om relaties met partnerinstellingen te onderhouden en nieuwe banden aan te gaan. “Ik vond deze Rotterdamse editie van de EAIE heel verrijkend en succesvol. Je beleeft de week intensiever, want je hebt én de beurs en de Partner Day en Campus Experience. Alles bij elkaar geeft dat nog meer quality time met internationale collega’s”, vertelt Wendy Raaphorst, docent Cultuurtoerisme en International Coordinator.

Tijdens de vele gesprekken viel het haar op dat Inholland voorop loopt als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe onderwijsvormen. “Dat we koploper zijn is leuk, maar biedt ook nieuwe uitdagingen. Zo kunnen we misschien niet meer alle partners in ons netwerk bedienen, omdat ons onderwijs te veel uit elkaar loopt.”

Toegewijd over internationalisering

Minke van Schelven van International Office Haarlem bezoekt net als Wendy al een paar jaar de EAIE. Ze voelt zich als een vis in het water in een internationale omgeving. “Het geeft me enorm veel energie om te merken dat deze mensen uit allerlei landen en culturen net zo passievol en toegewijd zijn over internationalisering als ik.”

Ze bezocht ook workshops, bijvoorbeeld over het selecteren van studenten. “Het is fijn om te merken dat andere instellingen worstelen met dezelfde uitdagingen als Inholland. Ga je puur af op studenten die gemiddeld een 9 scoren of kijk je meer naar de motivatie? Een instelling gaf een praktische tip: laat studenten een motivatievideo maken. In mijn ogen is dat een goede manier om de drempel te verlagen.”

Astrid

Spontane ideeën

Astrid de Jong, docent Marketing en Internationaal Coördinator bij Inholland Alkmaar, vond de EAIE ‘overweldigend en inspirerend’. “Internationalisering is een waardevolle ontwikkeling. Het biedt jonge mensen een breder perspectief op de wereld. En ik merk het ook bij mezelf. Er ontstaat blikverruiming. Alleen al door op de EAIE te zijn, kom ik spontaan op nieuwe ideeën."

Zo liep ze op de beurs in Ahoy de stand in van Brazilië en Indonesië om te kijken of ze partners van buiten Europa kan laten aanhaken bij haar huidige COIL (Collaborative Online International Learning). En ze deed nieuwe inzichten op. “Ik hoorde over een BIP (Blendend Intensive Programme) over European law. Dat is voor mijn collega’s binnen Business Studies interessant, want de meeste projecten gaan vaak over de economische aspecten. Ik heb mijn nieuwe contacten direct doorverwezen naar mijn collega’s.”

Internationalisering moet vooral niet bij coördinators blijven, vindt Astrid. “Het is mijn taak om na de EAIE collega’s en studenten enthousiast te maken en te laten zien wat er mogelijk is.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.