Haarlem,
17
augustus
2020
|
09:51
Europe/Amsterdam

Docenten mindful aan de slag dankzij nieuw leertraject

Eerstvolgende online-groepen van start per 7 september

Mindful1

Het nieuwe leertraject ‘Mindfulness voor docenten’ van Hogeschool Inholland, opgezet door twee collega’s en de afdeling Communicatie en Human Resources (CHR), valt in goede aarde. Daarom kunnen binnenkort alle docenten leren hoe ze mindful te werk kunnen gaan – óók online vanuit huis. Op 7 september gaan er weer nieuwe groepen van start. Bekijk eerdere sessies via het Streamskanaal.

Een onderzoek van Inholland-onderzoekslijn Studiesucces vormde de aanzet van de nieuwe training. Onderwijskundig adviseur Sabine van Dijken-Stapel was daar als gediplomeerd mindfulnesstrainer bij betrokken. “Het onderzoek was gericht op het effect van mindfulness op studentenwelzijn. “Ik bedacht mij als we ook docenten trainen, we hun welzijn verbeteren en indirect meer studenten bereiken”, zegt Sabine.

Samen met docent Wietske Duinsbergen (zie foto) – eveneens opgeleid als mindfulnesstrainer – en de afdeling CHR startte ze afgelopen herfst een pilot bij Inholland Haarlem. De reacties van de deelnemers zijn zo positief, dat de training dit jaar beschikbaar is gekomen voor docenten van alle Inholland-locaties.

Wietske: “In een achtweeks leertraject doen deelnemers mindfulnessoefeningen, met aandacht voor meditatie en yoga. Daar gaan ze thuis mee door. Wij voegen er nog twee bijeenkomsten aan toe waarin we ingaan op hoe je als docent mindfulness kunt toepassen.”

'Een mooie manier van bewustwording'
Pabo-docent Anja Kieboum was één van de deelnemers van het leertraject en vindt het een mooie manier van bewustwording. "Je wordt je bewust van je onbekwaamheden door rust en tijd voor jezelf te nemen en hier bewust en bekwaam in te worden in een ontspannen en respectvolle context. Het is een fijne online training om in het hier en nu te komen in een vaste vriendelijke groep mensen."

Docent Business Studies Monique de Jong: "Je wordt je bewust van wat het leven en werken met je doet en leert op een aangename manier hoe je daarmee om kunt gaan, door aandacht te schenken aan het hier en nu. Dit met een online training, 8 weken lang, met dezelfde groep deelnemers en een respectvolle benadering. Vol met liefdevolle aandacht voor jezelf om er op die manier weer vol voor anderen te kunnen zijn." 

De mindfulnesstraining sluit aan bij het streven van Inholland om met zijn onderwijs en onderzoek bij te dragen aan een gezonde samenleving. Met het leertraject krijgt mindfulness een plek in het professionaliserings- en vitaliteitsbeleid van de hogeschool. Initiatiefnemers Sabine en Wietske: “Mindfulness is een life skill die we allemaal bezitten, maar die vaak op de achtergrond raakt. Met onze training versterk je deze kwaliteit. Daar plukken docenten én studenten de vruchten van.”

Wil jij meedoen aan het nieuwe online traject ‘Mindfulness voor docenten’? Meld je dan aan via het Leerportaal HR Professionalisering. De eerstvolgende online groepen starten in de week van 7 september 2020.