Dordrecht,
08
januari
2020
|
13:11
Europe/Amsterdam

Drechtsteden geeft positieve impuls aan het onderwijs

Deze week is de website van het regionale actieplan ‘Passie voor onderwijs Drechtsteden' live gegaan. Dit is een samenwerking van de Pabo bij Hogeschool Inholland Dordrecht, ROC Da Vinci College, de gemeenten van de Drechtsteden en de meerderheid van de besturen voor primair onderwijs in de Drechtsteden. Samen willen zij het lerarentekort in het primair onderwijs tegengaan. Met de nieuwe website wordt hier op een creatieve manier aan gewerkt.  

Het actieplan ‘Passie voor onderwijs Drechtsteden’ richt zich op het werven en behouden van leraren, maar ook op het verbeteren van het imago van het onderwijs. Een groot deel van de website dient voor dit laatste doel. ‘’We willen dit vooral doen door leuke dingen te laten zien die er gebeuren op school. Dat is natuurlijk voor startende leraren interessant, maar ook voor collega’s die al in het onderwijs werken’’, zegt projectleider Liesbeth Kleingeld-Wibbens. Zo gaan sommige studenten en docenten vlogs en blogs maken en zullen er wekelijks mooie momenten en activiteiten uit het onderwijs gedeeld worden. De schoolbesturen die samen Passie voor onderwijs hebben opgezet, hopen op die manier een positieve impuls aan het onderwijs te geven. ‘’Het valt niet te ontkennen dat het hard werken is, maar er zitten ook een heleboel leuke kanten aan die wij ook in kaart willen brengen.’’ 

Informatie voor startende leraren
Naast heel veel inspiratie is er ook praktische informatie te vinden op de website. Bijvoorbeeld hoe je docent wordt, hoeveel je gaat verdienen en hoe je je studie kunt financieren. Daarnaast zullen er vacatures binnen het onderwijs te vinden zijn, die onder andere startende leraren een eind op weg kunnen helpen. Verder laat de website zien wat er allemaal gedaan wordt om het lerarentekort tegen te gaan.

Verdere plannen
Om de hoge uitval van leraren in hun eerste vijf jaar tegen te gaan, wil Passie voor onderwijs Drechtsteden coaching-trajecten aanbieden op de basisscholen. Volgens Liesbeth is het lastig om voor elkaar te krijgen dat er op elke school coaching wordt aangeboden aan startende leraren, maar het is niet onmogelijk: ‘Er is al een werkgroep aan het nadenken over wat de beste manier is om die coaching te faciliteren.’’ Daarnaast worden er meeloopdagen georganiseerd en wordt gekeken naar mogelijkheden voor een gezamenlijke vervangingspoule. Ook wordt nagedacht over het organiseren van masterclasses voor startende leraren en mini-conferenties voor ervaren leraren. De website is te vinden op www.passievooronderwijsdrechtsteden.nl en Passie voor onderwijs is te volgen op social media. 

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.