Haarlem,
01
december
2022
|
08:00
Europe/Amsterdam

Een bijzonder duurzaam zitje van koffieprut

The Bean House: een bijzonder zitje, een koffiehuisje gemaakt van... koffieprut!

De honderden kopjes koffie die er dagelijks doorheen gaan bij Hogeschool Inholland leveren kilo’s koffiedik op. Het afval belandt echter noch in de GFT- noch in de prullenbak, maar wordt ingezameld om mooie dingen van te maken. Het levende bewijs zie je als je in Haarlem de hogeschool binnenkomt, direct aan de rechterkant: ‘The Bean House’. Het is een bijzonder zitje, een koffiehuisje gemaakt van... koffieprut! 

In een uitzending van NPO’s Binnenstebuiten vertelt duurzame lifestyle-expert Lisanne Addink  dat ‘wij Nederlanders’ met z'n allen 18 miljard kopjes koffie per jaar drinken en daarmee voor meer dan 250 miljoen kilo aan koffiedik produceren. Met behulp van een bindmiddel kunnen daar mooie dingen van gemaakt worden. Kopjes bijvoorbeeld, maar ook onderzetters, plantenpotten en dus ‘koffiehuisjes’. “Het restmateriaal is prachtig bruikbaar, een mooie schone grondstof om iets nieuws mee te doen.” 

Duurzame koffiecorners op alle locaties 
Voor haar business zoekt Lisanne plekken waar meer dan 600 kopjes koffie per dag worden gedronken en plaatst er verzamelbakken. Zo is zij ook bij Hogeschool Inholland terechtgekomen, waar nu in Haarlem de eerste Bean House geplaatst is, gerealiseerd in samenwerking met huisvestingscollega’s van Facilitaire Zaken en Vastgoed. Een studente van de Hogeschool van Amsterdam heeft het huisje ontworpen. Een bijzondere samenwerking tussen leverancier, opdrachtgever en student.

Op den duur komen er nog vijf op de andere locaties van Inholland te staan. Niet alleen om er gezellig te zitten en van een bekertje zwart goud te genieten, maar ook om langdurig te laten zien wat er van een bijzondere duurzame grondstof gemaakt kan worden. Een mooi voorbeeld van de circulaire economie. 

Bijdragen aan een duurzame leefomgeving
Het inzamelen van koffiedrab en het plaatsen van de koffiehuisjes past bij het streven van Hogeschool Inholland om bij te dragen aan een duurzame leefomgeving. En wat betreft de koffie en de automaten blijft het daar niet bij. Zo komen de koffiebonen van een duurzaam merk uit Ethiopië. De bonen worden daar geoogst, gebrand en verpakt en zorgen op deze manier voor een betere ‘waardeketen’. De thee komt uit Nepal, van een coöperatie die lokaal bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving. Daarnaast is er watercompensatie: elke afname wordt één op één gedoneerd aan Ethiopië. Bovendien is één op de drie koffiemachines voorzien van havermelk, dat zorgt voor minder CO2-uitstoot en nóg duurzamer is dan soja- of amandelmelk. En last but not least: om het stroomverbruik te verlagen worden de machines bewust op extra lage spaarstanden gezet.  

Reacties 1 - 2 (2)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Monique
02
December
2022
Goede initiatieven!
okke
02
December
2022
Leuk om te zien!