Rotterdam,
16
juni
2022
|
16:10
Europe/Amsterdam

Een community van, voor en door álle studenten

Nahied Rezwani

Als student heb ik ontzettend veel gehad aan de studentenclub waarin ik zat. Die had ik zelf opgericht; het was het eerste wat ik deed toen ik naar de universiteit ging. Ik gun mijn studenten net zo’n fijne club.

Het leek me als kersverse eerstejaars fijn om met mijn jaargenoten te kunnen praten over onze studie, elkaar te kunnen helpen en samen leuke dingen te doen. Daarom richtte ik in Teheran onze eigen studentenclub op. Niet alleen voor medestudenten van mijn studie, maar voor de hele universiteit. Ik was 17 jaar en werd opgeroepen door de rector van de universiteit. “Wat is je  bedoeling met de club?”, wilde hij weten. Ik had het scherp voor ogen: studenten uit verschillende delen van Iran met elkaar in contact brengen (“sommigen waren nooit eerder in Teheran geweest”) om elkaar te leren kennen, te helpen en te laten samenwerken.

Studeren is niet alléén je diploma halen
Mijn studietijd werd er veel leuker door. Ik verheugde me erop naar college te gaan en mijn vrienden daar te zien. Dan voel je je thuis op school; zie je je opleiding niet als een verplicht nummer, omdat je nou eenmaal je diploma moet halen. De waarde van dat diploma is niet alleen het papiertje zelf, maar ook alles wat daar omheen zit. Dat neem je mee in je verdere leven. Dat gun ik Inholland-studenten ook.

We zijn blij met betrokken studenten
Er zijn bij Inholland allerlei formele en informele groepen waarbij studenten zich kunnen aansluiten, zoals studieverenigingen, de deelmedezeggenschapsraad (DMR) en de opleidingscommissies. Dat is geweldig voor de school – want zo krijgen wij feedback op ons onderwijs – én geweldig voor de studenten – want zo hebben ze inspraak en doen ze vaardigheden op die hen later goed van pas komen.

Een baan met één appje
Maar wij bereiken lang niet iedereen. Veel studenten hebben het druk, lezen hun mailtjes niet en voelen zich niet erg betrokken bij hun klas of opleiding. Dat is zó jammer! Je kunt er zo veel aan hebben als je met medestudenten hebt leren onderhandelen, communiceren en discussiëren en een netwerk hebt opgebouwd. Die vrienden van vroeger zijn de ondernemers, managers en ceo’s van morgen. Die kunnen je straks helpen met het vinden van een baan. Met één appje in de groepsapp!

Mijn droom
Ik gun iedereen die mogelijkheden. Daarom wil ik graag dat de studentenparticipatie bij Inholland Rotterdam groter, diverser en meer interdisciplinair wordt. Mijn droom is om een community of platform van en voor studenten op te richten – de juiste naam heb ik nog even niet – waarbij ze zich allemaal kunnen aansluiten. Elk mens heeft de behoefte om ergens bij te horen en we worden alleen maar rijker door inclusiviteit. Ik wil dat voor mijn studenten graag faciliteren.

Van, voor en door studenten
De club die ik voor ogen heb, is een soort mix van een studie- en een studentenvereniging. Van, voor en door studenten. Aan de ene kant geeft het studenten de mogelijkheid om mee te denken over onderwijszaken. Daardoor kunnen wij hen beter begeleiden en hopelijk ook beter bereiken. Aan de andere kant moet het er ook gezellig zijn, zoals bij een sportvereniging. Een plek met leuke activiteiten waar je graag tijd doorbrengt, elkaar tegenkomt en vrienden (voor het leven) maakt. Omdat het jóuw club is, voel je je er ook verantwoordelijk voor.

Betaald bijklussen
Via zo’n community kan je ook nog eens je bijbaan vinden. Waarom zou je bij een winkel gaan werken als je ook iets kunt verdienen met een klus voor Inholland, zoals eerstejaars begeleiden of taalcursussen of workshops geven. Bijvoorbeeld via het Studentsucces Centrum of Students4students. Zo kun je je school helpen en krijg je er nog geld voor ook. En ondertussen bouw je samen met je medestudenten aan je netwerk.

Reacties 1 - 1 (1)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.
Sander Valk
14
December
2022
Dag,

Wat een leuk artikel. Precies ook wat wij dachten. Ons platform heet Joinby en wij ontwikkelen een op maat gemaakte studenten community voor scholen en universiteiten. Juist zodat de studenten elkaar makkelijk kunnen vinden en contact kunnen leggen. In de praktijk blijkt dit te zorgen voor bijvoorbeeld een zachte landing voor lokale en internationale studenten die net beginnen maar ook dragen we bij aan studentenwelzijn. Als je het leuk vindt contact te hebben dan hoor ik het graag. Ook zijn wij altijd op zoek naar onderwijsinstellingen die hier behoefte aan hebben dus een verwijzing zijn we heel blij mee.

Warme groet,
Sander Valk