Delft,
07
december
2023
|
15:17
Europe/Amsterdam

Een dag als directeur

Studenten Jake en Tamara stonden aan het roer van agri-bedrijven

Hoe is het om aan het roer te staan van een écht bedrijf? Inholland-studenten Jake (Tuinbouw & Agribusiness) en Tamara (Food Commerce & Technology) deden het. Als onderdeel van het programma ‘Directeur voor 1 dag’ van HortiHeroes stonden zij voor een dag in de schoenen van directeuren van toonaangevende bedrijven in de agrarische sector. “Er werd echt naar mij geluisterd en ik mocht belangrijke keuzes maken.” 

Jaarlijks kunnen derde- en vierdejaarsstudenten uit heel Nederland zich aanmelden voor 'Directeur voor 1 dag’. Na het insturen van een motivatie waarom zij dé aangewezen persoon zijn om een dag op te treden als directeur in de ‘groene’ sector, werden Jake en Tamara uitgekozen voor het programma. Een ervaring die hen inzichten heeft gegeven in hun toekomstplannen en de mogelijkheden binnen de sector. 

De tuinbouwwereld bij Hobaho 
Vierdejaarsstudent Tuinbouw & Agribusiness Jake reisde voor zijn directeur-avontuur af naar Lisse, waar hij het stokje overnam van Hobaho directeur Theo Aanhane. Hobaho is gespecialiseerd in de bemiddeling en veiling van bloembollen. Jake: “Ik kom uit een tuinbouwfamilie en werk al mee in het bedrijf van mijn ouders, dus de sector is niet nieuw voor mij. Maar ik had nog nooit gehoord van Hobaho, wat het extra interessant maakte. Zo kon ik zien hoe het er in andere bedrijven aan toe gaat.”  

Tijdens zijn dag al directeur werd Jake door Theo Aanhane mee op sleeptouw genomen. De dag begon op kantoor in Lisse, waar Jake aanwezig was bij afspraken met productmanagers en collega's van ICT. ‘S middags vertrokken de twee naar het Keukenhof, waar Hobaho een eigen tuin heeft waar op dat moment bloembollen geplant werden. “Ik kreeg een rondleiding en sprak met veel verschillende intermediairs. Ik was positief verrast over de relaxte sfeer die er binnen het bedrijf hangt en de laagdrempeligheid. De meer ervaren intermediairs leren het vak aan beginnende collega's, iedereen leert van elkaar, dat was gaaf om te zien.” Na zijn bezoek aan de Keukenhof ging Jake met intermediairs op bezoek bij een tulpenboerderij. 

Jake: "Het is een baan met super veel vrijheid en uitdaging"

Naast zijn rol als directeur kreeg Jake ook een adviesopdracht mee voor de dag: hoe kunnen we Hobaho aantrekkelijker maken voor jongeren? Op basis van zijn eigen ervaring als ‘jongere’ en zijn indrukken van Hobaho, wist Jake met een goed advies te komen. “Het bedrijf, maar ik denk ook de rol als intermediair in de bollensector, is gewoon nog niet bekend onder jongeren. Als jongeren beter zouden weten wat het betekent om intermediair te zijn in deze sector en het toekomst pad wat daarbij hoort, zou het al veel aantrekkelijker worden. Het is namelijk een baan met super veel vrijheid en uitdaging.” Jake adviseert het bedrijf om actiever te zijn op sociale media, technologie en innovatie te benadrukken, en stageprogramma's op te zetten. 

Horizon verbreden bij Nieuwkoop Europe 
Voor derdejaars Food Commerce and Technology Tamara was haar ervaring als directeur een eerste kennismaking met de agrarische sector. Ondanks dat ze bij haar aanmelding voor het programma de voorkeur gaf voor een dag bij een foodbedrijf, werd ze gekoppeld aan directeur Danny Gerritsen van Nieuwkoop Europe, een internationale plantengroothandel en -kwekerij. De uitstap naar een andere sector leverde haar veel inzichten en inspiratie op. "Ik was helemaal niet bekend in de plantensector, maar het is me super goed bevallen.” 

Tamara: “Wat doet zo’n directeur nou eigenlijk allemaal?"

Tamara gaf zich op voor het programma door haar nieuwsgierigheid naar de verschillende rollen binnen bedrijven. “Wat doet zo’n directeur nou eigenlijk allemaal? En zou een managementfunctie iets voor mij zijn? Daar heb ik zeker antwoord op gekregen tijdens mijn dag als directeur.” 

Voor haar dag aan het roer van Nieuwkoop Europe reisde Tamara af naar De Kwakel, in de buurt van Amsterdam. Hier werd zij met open armen ontvangen. “Ik werd vanaf het eerste moment helemaal opgenomen in het team. Het meest verassende en leuke vond ik hoe serieus ik werd genomen als plaatsvervangend directeur. Ik mocht bij belangrijke meetings aanwezig zijn en ook echt beslissingen nemen, zoals over het nieuwe marketingplan. Mijn leeftijd werd juist gezien als bron van nieuwe ideeën in plaats van onervarenheid. Zo tof!” Naast inhoudelijk werk plukte Tamara ook de vruchten van het ‘luxeleven’ als directeur. Voor de lunch werd ze door Danny Gerritsen meegenomen naar een chique restaurant. “Er is de hele dag zo goed voor me gezorgd door iedereen, ik werd echt als koningin behandeld.” 

Foto Tamara Nieuwkoop Europe2

Ook Tamara werkte die dag aan een adviesopdracht voor het bedrijf: hoe kan artificial intelligence (AI) de klant verwachtingen overtreffen? Na haar fantasie en kennis los te hebben gelaten op het onderwerp, zette ze een presentatie in elkaar die ze presenteerde aan het bedrijf. Uiteraard met behulp van artificial intelligence. 

Een toekomst in de sector 
Of de ervaring als directeur de studenten enthousiast heeft gemaakt over een carrière in de agrarische sector? Jazeker! Tamara: “Na deze ervaring sta ik er zeker voor open om na mijn studie een baan te zoeken in deze sector, het heeft echt mijn horizon verbreed. Ook heb ik ontdekt dat een managementfunctie echt bij me past, iets wat ik van tevoren niet per se had verwacht.” 

 

“De sector biedt unieke carrièremogelijkheden die meer bekendheid verdienen”

Ondanks dat Jake met deze ervaring binnen ‘zijn’ sector bleef, heeft het hem wel nieuwe inzichten gegeven. “De tuinbouwwereld is gewoon super divers en ik heb nu ook gezien hoe de cultuur en werkwijze in een ander bedrijf is. De sector biedt unieke carrièremogelijkheden die meer bekendheid verdienen.”