Haarlem,
27
september
2022
|
10:24
Europe/Amsterdam

Een kookboek om je bij thuis te voelen

Voorkant kookboek

Veel jongeren krijgen een kookboek mee van hun ouders als ze voor het eerst uit huis gaan. En kunnen in het weekend weer thuis op de bank ploffen en mee-eten. Maar dat is niet voor alle jongeren vanzelfsprekend. Zoals voor jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg of vanuit het buitenland komen studeren in Nederland. Daarom hebben onderzoekers Sharifah Redan en Zulia Rosalina en lector Femke Kaulingfreks van het lectoraat Jeugd en Samenleving een aantal van deze jongeren geïnterviewd over de stap naar het op jezelf wonen. Hieruit is Een kookboek voor thuisgevoelens ontstaan vol inzichten, tips en recepten voor het creëren van een eigen thuis.

Inspiratie en smaakmakers
De recepten zijn samengesteld op basis van gesprekken met jongeren die net zelfstandig wonen of dat binnenkort gaan doen, en een groep volwassenen die terugkijkt op de fase van het opbouwen van een eerste eigen thuis. Het kookboek biedt tips en inspiratie voor verschillende doelgroepen. Onder meer voor professionals in de jeugdzorg die jongeren begeleiden naar zelfstandig wonen. Maar het boek is ook interessant voor mensen in woongemeenschappen of nieuwe vormen van gezamenlijk wonen.

Wat moet je kunnen als je op jezelf gaat wonen: hulp vragen. “Hulp vragen is een sterke eigenschap, hoe spannend dat ook kan zijn.”

Een van de deelnemers aan het onderzoek

Checklist van keukengeheimen
Het kookboek bevat bovendien een checklist voor jongeren: dé keukengeheimen voor het op jezelf gaan wonen. De geïnterviewde jongeren en volwassenen zijn gevraagd wat je moet kunnen, hebben en weten als je zelfstandig gaat wonen. Dit is - mét citaten - vastgelegd in een checklist. Hieronder zie je de eerste pagina van de checklist.

Wil je het volledige kookboek en de totale checklist inzien? Download Een kookboek voor thuisgevoelens van jongeren op de pagina van het lectoraat Jeugd en Samenleving.