Haarlem,
13
april
2022
|
14:06
Europe/Amsterdam

Een verrassend kijkje in de keuken van co-creatie

Terug'blik' op het event Blik op Preventie in het Patronaat

“Vroeger zaten studenten vier jaar lang in een leslokaal. De maatschappelijke vraagstukken waar we nu mee worstelen, vragen om meer. Studenten moeten veel eerder stappen in de praktijk zetten en van elkaar kunnen leren. Daarom ben ik zo blij met LIN’s en living labs.” Met die woorden opende Marije Deutekom, kersvers lid van het College van Bestuur van Hogeschool Inholland, het event Blik op Preventie.

 Zo’n 150 docenten, studenten, onderzoekers, betrokkenen en anderen nieuwsgierigen kregen begin april tijdens dit evenement in de Haarlemse poptempel Patronaat een kijkje in de keuken van co-creatie in living labs en LIN’s (leer- en innovatienetwerken). Bij deze manier van samenwerken zet je zoveel mogelijkbloedgroepenbij elkaar, zodat iedereen over de grenzen van zijn eigen vakgebied heen kan kijken om direct aan de slag te gaan met een vraagstuk. Deze mix zorgt voor innovatie en nieuwe toepassingen waar de samenleving direct baat bij heeft.

 Noor Christoph is programmamanager van het Centre of Expertise Preventie in Zorg & Welzijn van Hogeschool Inholland. Zij zet zich dagelijks in om interdisciplinaire samenwerking te realiseren en te stimuleren. Noor presenteerde - samen met wetenschapsjournalist Jim Jansen - deze swingende ochtend in Haarlem. 

Het belangrijkste is dat we niet over, maar met elkaar praten. Corona heeft ons overduidelijk laten zien dat voorkomen beter is dan genezen. Preventie staat daarmee stevig op de kaart. Maar voorkomen dat dingen fout gaan, kan alleen in samenwerking met de praktijk. Daarom zijn onze LIN’s en living labs zo belangrijk!

Noor Christoph, programmamanager CoE Preventie in Zorg en Welzijn

Passie en energie
Inzicht en helderheid verschaffen is één, enthousiasmeren blijkt een ander effect van Blik op Preventie. Een bezoeker: “Ik word hier zo vrolijk van. Tijdens de presentaties stroomt mijn hoofd over van de ideeën. Het is zo waardevol om in breder verband te denken en te werken. Ik vind dit heel inspirerend.” Een ander vertelt: “Je ziet dat het succes begint met mensen die er zin in hebben. De passie en de energie spatten ervan af vanochtend. Alleen daarmee komen we verder!”

Inspirerende verhalen uit de praktijk zijn er voldoende deze ochtend. Zo vertelt muziekagoog Rob de Jong over zijn samenwerking met het Living Lab Blended Zorgverlening waar medewerkers van Sein, Heliomare en Hogeschool Inholland de mogelijkheden onderzoeken om patiënten meer te laten bewegen. Zo bestuderen ze het hulpmiddel Symphonic eMotions, een virtueel orkest waarmee iedereen op elk moment muziek kan maken door te bewegen. Rob Hartings onderzoekt in het  Living Lab Blended Hulpverlening hoe een combinatie van online ondersteuning en face-to-facebegeleiding de kracht en eigen regie van de cliënt nog meer kan versterken. En welke gevolgen dit heeft voor de zorgprofessional.

Bokser
Intrigerend is het verhaal van Sem Jongsma. De zaal hangt aan zijn lippen als hij vertelt over zijn jeugd vol ellende in een arme Rotterdamse wijk. Die ervaring heeft hem een belangrijk inzicht opgeleverd: écht naar elkaar luisteren is de sleutel voor het oplossen van veel problemen. Maar voordat hij uitlegt hoe dat werkt, wordt de zaal eerst verrast door een optreden van bokser Obi, een imposante verschijning die na een korte voorbereiding met opgeheven vuisten de zaal ingaat. Sem: “Nederland telt 574.000 mensen met een rugzakje of een maatschappelijk probleem. Zij voelen zich vaak net zoals jullie nu. Na dertig seconden voorbereiding staat er ineens een bokser voor je neus en moet je klaarstaan om dat probleem te tackelen… Wat die mensen met een rugzak hebben meegemaakt, is niet meer te voorkomen. Wat je wél kunt doen, is goed naar hen luisteren en dan pas beginnen met nadenken over hoe je hen kunt helpen.”

Naast alle praktijkvoorbeelden biedt het event ook muziek - fijne jazz vertolkt door de Nederlandse band Stil -, kunst verzorgt door performance kunstenares Marjolijn Zwakman en een heerlijk verhaal over onze vrije wil door hersenonderzoeker Victor Lamme. Het evenement wordt afgesloten door stand-up filosoof Martijn Aslander. Hij houdt een vurig pleidooi voor de ‘easycratie’. “Je hebt geen organisatie nodig om iets georganiseerd te krijgen. Als je dingen in beweging wilt krijgen, heb je veel meer aan sociaal kapitaal. De manier waarop we werken, is gebaseerd op het kantoor van de jaren zeventig. Documenten vormen het uitgangspunt en er is inmiddels zoveel informatie dat onze software het niet meer aankan. Als je bedrijfje blijft spelen, kom je er dus niet.” Mentaal fit blijven en digitaal fit worden, is wat Martijn betreft de oplossing.

Denk groot, begin klein
Marije Deutekom blikt vervolgens tevreden terug. “Ik ben trots op de energie die ik hier vandaag voel en op de voorbeelden van wat we samen kunnen realiseren. En ja, dat is niet altijd gemakkelijk. Maar als je groot denkt en klein begint, kom je verder. Laten we nog meer samenwerken en nog meer flexibiliteit en veerkracht bevorderen. Ik weet zeker dat er dan mooie dingen ontstaan.”