31
maart
2022
|
15:05
Europe/Amsterdam

Eerste Erasmus+ Blended Intensive Programme een succes

In Den Haag heeft het Domein Business, Finance & Law voor het eerst een Erasmus+ Blended Intensive Programme georganiseerd. Het programma staat in het teken van sustainable banking and finance. Na jaren van coronamaatregelen konden studenten van zeven research and applied universities elkaar eindelijk fysiek ontmoeten om met dit thema aan de slag te gaan. Het werd een leerzame en onvergetelijke week vol interculturele samenwerking.

De studenten kwamen van 14 tot en met 18 maart bijeen. Ze leerden in te spelen op de interculturele verschillen bij het samenwerken in projecten en ontwikkelden hun internationale competenties. Zes studenten Business Studies van Hogeschool Inholland Alkmaar, Den Haag en Rotterdam werkten samen met studenten uit Zaragoza, Madrid, Nantes, Praag, Katowice en Gent. Maar liefst veertien verschillende nationaliteiten waren betrokken, want ook studenten uit bijvoorbeeld Rusland én Oekraïne namen deel.

In 2020 geannuleerd, in 2021 online 
Voorafgaand aan de week hadden de Nederlandse en internationale studenten elkaar al een beetje leren kennen tijdens het zesweekse online programma. Het programma was vanwege de coronamaatregelen in 2020 geannuleerd en in 2021 nog volledig online. Het was daarom nu geweldig om elkaar ook in het echt te zien.

Masterclasses, samenwerken én vermaak 
De studenten deden in het online deel onderzoek naar sustainable indexes, fiscal tax policy, sustainable reporting, financing small medium enterprises (SME), fintech en social responsible investments (SRI). In Den Haag volgden de studenten vervolgens een programma met een mix van colleges, masterclasses en workshops. Studenten leerden vooral door met elkaar te discussiëren. Natuurlijk was er ook tijd gereserveerd voor sociale events, zoals een boottocht van Rotterdam naar Kinderdijk en bezoeken aan Delft en Den Haag.

Leerzaam en plezierig
De studenten presenteerden op de eerste dag hun policy-papers en gingen vervolgens elke dag vanuit een ander perspectief met de thema’s aan de slag. Op dinsdag werd er gedebatteerd, op woensdag gewerkt vanuit een nationaal perspectief en op donderdag vanuit een persoonlijk perspectief. Op vrijdag waren de individuele presentaties en bleek dat het een bijzonder leerzame én plezierige week was geweest.

Positieve reacties van studenten
De studenten hebben de week als een hoogtepunt ervaren, gezien de positieve reacties na thuiskomst. Een van de studenten vatte het prachtig samen: “The more people you get to know, the more opportunities you get to learn in your life.” Ook andere studenten deelden graag hun inzichten over deze internationale samenwerking. 

Said: “Een erg leuke ervaring om nieuwe mensen te ontmoeten en met verschillende culturen te werken. De organisatie was perfect: het was hard werken, uitdagend, maar er was ook genoeg vrije tijd samen. Het was geweldig!” 

Bas: “Door het programma voelde ik me thuis. Want thuis is geen plek, het is een gevoel!” 

Lev: “Always watch the bikes!” 

Krzystov: “Bij de eerste presentatie trilde mijn stem nog van de zenuwen. Daarna leerde ik te improviseren en zelfverzekerder te zijn.” 

Paula: “Ik heb geleerd hoe te spreken in het openbaar, te improviseren in debatten en samen te werken als een hele groep in plaats van als kleine (nationale) groep die bij elkaar blijft.”  

Boilerplate

Wil je meer weten over Erasmus+ Blended Intensive Programmes en de subsidiemogelijkheden? Neem dan contact op met petra.hogendoorn@inholland.nl.