Haarlem,
30
juni
2021
|
09:42
Europe/Amsterdam

Efficiëntere luchtvaartlogistiek dankzij student Inholland

Mooie afstudeerstage van Business Studies-student in Haarlem

Om grote hoeveelheden vracht efficiënt in en uit een vliegtuig te laden, wordt gebruikgemaakt van zogenoemde Unit Loading Devices (ULD’s). De registratie van deze aluminium platen vindt vaak handmatig plaats, met alle kans op fouten en het zoekraken van de (prijzige) platen. Dennis Borst, net afgestudeerd bij Business Studies bij Inholland Haarlem, onderzocht tijdens zijn afstudeerstage (richting Logistiek) hoe het ULD-proces beter kan. Inmiddels realiseert hij zijn verbeterplan daadwerkelijk in de praktijk.

“Elke ULD is eigendom van een airline of leasemaatschappij en heeft een unieke registratiecode”, legt Dennis uit. “Die wordt handmatig op een papieren formulier geschreven en later, wederom handmatig, overgetikt en/of doorgebeld. Tijdrovend en foutgevoelig dus, waarbij er zomaar een ULD ‘kwijt’ kan raken. Door digitalisering en datadeling toe te passen bij in ontvangstname, retournering en voorraadbeheer, valt er enorme winst in het proces te halen. Denk aan een warehouse-systeem, met onder meer een mobiele app en barcodes. De uitdaging daarbij zit enerzijds in alle verschillende partijen en IT-systemen en anderzijds dat het voor bedrijven vaak een spannende stap is om hun data te delen.”

Baan aangeboden
“Nu deed ik dit afstudeeronderzoek bij Cargohub BV, dat zich onder meer richt op het optimaliseren van logistieke processen. Zij zijn als centrale partij in staat alle data te ontvangen en verdelen. Daarbij zagen ze meteen de mogelijkheden van deze digitale stroomlijning. Na het verdedigen van mijn scriptie en mijn afstuderen, bood Cargohub mij een baan aan om een digitaal ULD Care & Control-systeem op te zetten. Inmiddels hebben we met een agent de testfase doorlopen en zijn we een pilot aangegaan met Menzies Aviation, een grote internationale vrachtafhandelaar. Daarnaast zijn we in gesprek met veel partijen, die allemaal de potentie zien om op dit systeem aan te sluiten.”

Dennis Borst, afgestudeerd bij Business Studies (richting Logistiek)
De combinatie van in theorie leren en in de praktijk doen bij Business Studies spreekt me erg aan. Ik vind het heel gaaf dat mede dankzij mijn afstudeeronderzoek én werk straks overal ter wereld mensen in de luchtvaartlogistiek sneller, beter en efficiënter kunnen werken.
Dennis Borst, afgestudeerd bij Business Studies (richting Logistiek)

Dennis: “Het mooie aan de opleiding Business Studies die ik heb gedaan, is dat je eerst twee jaar breed wordt opgeleid en met alle vakgebieden in aanraking komt. Zo kwam ik tot de conclusie dat ik echt een passie voor logistiek heb. Het is een sector die steeds complexer wordt, tegen een achtergrond van globalisering en toename van online bestellingen. Daardoor vindt er veel vernieuwing en digitalisering plaats, wat ik heel interessant vind. En wat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd, bijvoorbeeld tijdens het semester over luchtvracht, zie ik terug in de praktijk. Die combinatie van in theorie leren en in de praktijk doen spreekt me sowieso erg aan en ik vind het heel gaaf dat mede dankzij mijn werk straks overal ter wereld mensen in de luchtvaartlogistiek sneller, beter en efficiënter kunnen werken."

Dit is echt een staaltje goed nieuws, met Inholland aan de voorkant van innovatie in de luchtvrachtlogistiek. Een zeer mooi onderzoek en een unicum van innovatie!
Giovanni Douven, docent-onderzoeker bij Hogeschool Inholland

Innovatie luchtvaartlogistiek
Projectleider Giovanni Douven, docent-onderzoeker bij Inholland, is erg enthousiast over de uitkomst van het onderzoek van Dennis: “Dit is echt een staaltje goed nieuws, met Inholland aan de voorkant van innovatie in de luchtvrachtlogistiek. Een zeer mooi onderzoek en een unicum van innovatie! ULD Care & Control past goed in de trend van digitaal en duurzaam samenwerken tussen ketenpartners. Dit gaat door de internationale transportwereld groots worden opgepikt.”

Raoul Paul, directeur Cargohub BV: “Het komt niet vaak voor dat een student in de positie verkeert om vanuit onderzoek een bijdrage te leveren aan productontwikkeling én vervolgens zelf de mogelijkheid krijgt om dit product in de markt te lanceren. Dat biedt unieke kansen, als resultaat van de combinatie onderwijs, praktijkonderzoek en productontwikkeling met samenwerkende partners.”

Het afstudeeronderzoek van Dennis maakt deel uit van een langlopend onderzoekproject van Hogeschool Inholland Haarlem waarin werk wordt gemaakt van ketenregie in de luchtvaartlogistiek (Living Lab Trucking-CDM).

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.