Delft,
16
juni
2021
|
10:46
Europe/Amsterdam

Eindelijk goed geland in Delft

Internationale student Yusuf Yusri over zijn 'coronajaar'

DSC_5891_finalised

Het was niet altijd even makkelijk, maar Aeronautical Engineering-student Yusuf Yusri heeft ook hele positieve dingen overgehouden aan het afgelopen studiejaar. De Maleisiër woont alweer drie jaar in Delft en is bestuurslid van de studievereniging VSV Sipke Wynia. “Doordat ik aangesloten ben bij verschillende studiegroepen en de vereniging heb ik een hele mooie basis hier opgebouwd. Zonder deze basis was de COVID-pandemie erg lastig geweest voor mij.”

Van Maleisië naar Nederland
Yusuf komt oorspronkelijk uit Maleisië. Voordat hij naar Nederland kwam, heeft hij eerst een aantal jaar in Duitsland gestudeerd. Alleen zat hij hier niet helemaal op zijn plek. “Ik wilde altijd al buiten Maleisië studeren. Voor mijn gevoel was ik altijd bezig met andere culturen en verschillende mensen. Ook mijn ouders hadden dit voor ogen dus dit sloot goed aan.” In Duitsland startte hij met een technische studie. Hij wilde namelijk iets doen met engineering maar ook iets met luchtvaart. Alleen werd het gehele curriculum in het Duits gegeven. “Ik wilde het juist internationaal opzoeken en dit bleek het daardoor niet te zijn.” Yusuf is vervolgens in 2019 gestart aan de opleiding Aeronautical Engineering in Delft.

Student Rocketry Project
De opleiding bleek goed aan te sluiten met datgene wat Yusuf voor ogen had. Een project waar hij met heel veel passie aan werkt, is de lancering van de Aquilo raket. Het team bouwt een raket van lichtgewicht materiaal voor betere prestaties en brandstofbesparing. In mei wordt de raket gelanceerd om temperatuur-, stralings- en drukmetingen te verzamelen. Binnen het team hangt er een goede sfeer volgens Yusuf. “Iedereen wil graag van elkaar leren. Met alle verantwoordelijkheden die op je af komen, is het belangrijk dat we goed met elkaar communiceren en elkaar helpen, waar nodig. Ik voel dat ik heel erg gegroeid ben in mijn technische kant. Het project heeft er zelfs voor gezorgd dat ik tijdens de coronapandemie hier in Nederland wilde blijven. Iedereen is namelijk zo betrokken, we spreken elkaar iedere dag.”

Vice-voorzitter bij Sipke
Yusuf ziet zijn familie niet heel vaak. Zeker de afstand maakt het soms erg lastig voor hem om ze ‘even’ te bezoeken. “Dankzij het team van Aquilo heb ik echt het gevoel alsof ik ook familie hier heb zitten. Maar ook de bestuursleden van Sipke zijn heel waardevol voor mij. De vereniging heeft er echt voor gezorgd dat ik kan werken aan mijn professionele kant. Binnen Sipke heb ik het gevoel dat ik de groep internationale studenten vertegenwoordig.” Yusuf is vicevoorzitter en verantwoordelijk voor de externe communicatie. Hier heeft hij veel contact voor de organisatie van borrels en evenementen. “Het is soms wel lastig dat mensen het vervelend vinden dat je niet in het Nederlands met ze communiceert.”

Initiatief voor internationals
Naast Sipke en Aquilo is Yusuf bezig met het opzetten van een nieuw initiatief voor de internationale studenten. Yusuf heeft van veel internationale medestudenten vernomen dat zij zich er eenzaam hebben gevoeld tijdens corona. Ook merkt hij dat veel studenten soms meer hulp nodig hebben dan de hogeschool te bieden heeft. Veel van de nieuwe studenten hebben elkaar nog nooit fysiek ontmoet. Daarom wil Yusuf hen dit deze hulp aanreiken middels dit initiatief.

De inner circle
Een bijzondere ervaring tijdens zijn verblijf in Nederland vindt Yusuf vooral de betrokkenheid vanuit zijn vrienden. “Ik vind het zo bijzonder dat mijn vrienden mij echt hebben toegelaten tot hun eigen kring van familie en vrienden. Meerdere malen ben ik al uitgenodigd om mee te lunchen, te dineren en zelfs om een keer te blijven slapen. Dat is voor mij heel speciaal. Ik ben heel dankbaar voor de groep vrienden die ik om mij heen heb verzameld. Dankzij hen doe ik de dingen waar ik erg gelukkig van word.”

Reacties (0)
Het bericht is verzonden, deze zal worden geplaatst na goedkeuring.